La Vanguardia (Català)

Els baixos fons de Brassaï ocupen la Mapfre

La Fundació Mapfre recorre la trajectòri­a del fotògraf en una extraordin­ària retrospect­iva

- TERESA SESÉ Barcelona

Brassaï (1899-1984) va ser un flâneur en la penombra parisenca. Li agradava la nit, i al París d’entreguerr­es es va capbussar als baixos fons a l’encontre de la vida canalla de cafès i bordells, xulos, prostitute­s i perdonavid­es, parelles que es fan petons sota ponts sòrdids i rodamons solitaris que dormisqueg­en als bancs dels parcs, fanals i malfactors en la boira i llambordes brillants de pluja...

Però l’afany de Brassaï no era documentar la realitat ni ser un fotògraf carterista a l’estil de Joan Colom o un caçador d’aquells moments decisius que perseguia Cartier-Bresson. Sovint componia les escenes i després es retirava a l’estudi: “Per traduir en imatges tot el que em meravellav­a de la nit de París. Per això em vaig fer fotògraf”, va escriure.

Brassaï, que sempre havia volgut ser pintor, va arribar a la conclusió que els pintors de l’era moderna eren els fotògrafs, i ell mateix se situava en una línia que va de Rembrandt a Goya abans d’arribar al París de Degas i ToulouseLa­utrec. Al magnífic autoretrat que obre la retrospect­iva que li dedica la Fundació Mapfre el veiem al bulevard Saint-Jacques, amb el cigarret penjant a la boca, mentre mira a través del visor d’una càmera pesant fixada a un trípode. Gairebé com un pintor de cavallet.

“L’objectiu de Brassaï i el seu èxit perdurable va consistir a reimaginar una mitologia absorbent amb un ric passat en la literatura i les arts visuals i traslladar-la al mitjà descriptiu de la fotografia de la manera més visceral i immediata”, assegura el comissari Peter Galassi, que va ser comissari en cap del departamen­t de fotografia del MoMA entre el 1991 i el 2011. Es tracta de la primera gran exposició (fins al 13 de maig) organitzad­a des de l’any 2000 (Centre Pompidou) i de la primera a Espanya des de la produïda a la Fundació Tàpies en col·laboració amb el Reina Sofia el 1993.

Brassaï va néixer a Transsilvà­nia (actual Romania), terra de vampirs, de qui es podria dir que va heretar el gust per la nit. Va arribar a París el 1924. La seva ciutat natal es deia Brasso, cosa que explica el nom de Brassaï (el seu nom original era Gyula Halász, que preservava per a la seva carrera com a pintor i escultor). Per arribar a final de mes va treballar com a periodista cobrint esdevenime­nts esportius per a un diari hongarès. Després es va dedicar a la fotografia per poder vendre a les revistes de l’època, que, gran ironia, no van entendre el seu treball, però a ell li va permetre descobrir una activitat cada vegada més interessan­t, una nova identitat.

L’exposició a la Casa Garriga Nogués reuneix més de 200 peces. A la planta baixa se situen les imatges de Paris de nuit, un llibre del 1932 resultat d’un encàrrec de l’editor Charles Peignot (el pont Royal vist des de l’aigua, la torre Eiffel des del Trocadéro...) i les que ell mateix va agrupar sota el títol

Plaers i que no van veure la llum fins als anys setanta, quatre dècades després de la seva realitzaci­ó. Els baixos fons de París. Gent de la briva, transsexua­ls, mafiosos captats als carrers, els cafès o les sales de ball, amb una incursió a Chez Suzy, un prostíbul on construeix tota una narrativa, des de l’arribada del client (de fet, el seu ajudant) fins a la presentaci­ó de les prostitute­s (interpreta­nt-se a elles mateixes) o la culminació de l’acte en un hotel de la Rue Quincampoi­x.

També hi ha el Brassaï dels grafitis, aquells treballs anònims, parets erosionade­s i dibuixades pel ganivet d’algun aficionat, que fotografia­va als murs de la ciutat i que despertave­n l’admiració de Dubuffet. Amic dels grans artistes de la seva època, Kandinski, Kokoschka, Henry Miller o Jacques Prévert, també va ser el retratista de Dalí, amb qui va col·laborar fent escultures efímeres, Matisse, Giacometti, Michaux o Picasso, que va capturar al seu estudi d’escultures de la Rue La Boétie per a la revista surrealist­a Minotaure. D’allà va sorgir una amistat per tota la vida i un llibre: Converses amb Picasso (1964), que el malagueny recomanava a tothom que volgués entendre la seva feina. Va ser admirat pel cercle de Breton, però ell se situava en un altre pla, “i comparava de manera burleta l’actitud dels surrealist­es amb la mentalitat crèdula d’una serventa o un conserge”, apunta Peter Galassi. “Consideren que les meves fotografie­s eren surrealist­es perquè revelaven un París fantasmal i irreal, sumit en la foscor i en la boira. Però el surrealism­e de les meves imatges no era més que una realitat fantàstica per la manera com es veu. Només vaig buscar captar la realitat perquè res no és més surrealist­a que això”, va dir l’artista, desmarcant-se’n.

L’exposició també repassa els seus viatges a diferents ciutats del món per encàrrec de Harper’s Bazaar. Algunes van ser fetes a Barce-

L’afany de Brassaï no era documentar la realitat, sinó traduir en imatges tot el que el fascinava de manera visceral

lona el 1955, i darrere d’una nena que salta a corda a la plaça Reial i una vociferant venedora de loteria al barri xino s’endevina la figura distreta de Joan Miró. Un any abans va captar una impactant perspectiv­a de Barcelona des d’una posició elevada de la Sagrada Família.

Peter Galassi ha volgut posar l’accent en el Brassaï fotògraf, i en concret en el fotògraf artista, excloent les seves altres facetes, però fa una excepció en el cas dels nus femenins, en què inclou dibuixos i una escultura. Dones que a les fotografie­s són anònimes, sense rostre, de cossos extraordin­àriament atractius i que, assegura el comissari, Brassaï acostuma a representa­r en actituds de submissió.

 ??  ??
 ??  ?? Visió panoràmica La mostra recull des de les seves sèries de nus al París nocturn dels seus carrers, com la vista
del pont Royal vist des de l’aigua, fins a les festes gais al Magic Circus (foto de la dreta)
Visió panoràmica La mostra recull des de les seves sèries de nus al París nocturn dels seus carrers, com la vista del pont Royal vist des de l’aigua, fins a les festes gais al Magic Circus (foto de la dreta)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain