La Vanguardia (Català)

Un centenar de municipis recorreran l’augment de tarifes de l’aigua

Aigües Ter Llobregat apuja els preus un 12% i l’absència de Govern impedeix negociar

- Barcelona

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), el Consorci BesòsTorde­ra i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que represente­n un total de 116 municipis afectats, van anunciar ahir que impugnaran davant dels tribunals l’augment de l’11,88% del preu de l’aigua que subministr­a l’agència Aigües Ter Llobregat (ATLL). Aquesta pujada del cost, segons va aclarir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), suposarà “un augment d’1 euro al mes per rebut”. No obstant això, l’impacte final d’aquesta pujada del valor de mercat sobre el ciutadà és difícil de calcular, ja que dependrà, en última instància, de la quantitat d’aigua que compri cada subministr­ador final a ATLL.

Alguns municipis, com ara Parets del Vallès, han decidit assumir ells el cost extra perquè no repercutei­xi en el rebut final dels veïns. D’altres aniran a buscar aigua als seus propis pous per comprar menys a ATLL, una cosa que, segons el vicepresid­ent de Medi Ambient de l’AMB i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, és un “disbarat”, just en un moment de prealerta per la falta d’aigua i en què aquests pous haurien de ser una “reserva disponible en cas de sequera”.

L’estratègia de recórrer als tribunals busca “frenar el cop” per a l’administra­ció i “els 4,5 milide ons de persones que viuen en poblacions que compren aigua a ATLL”. Per Badia, l’augment del preu és “injustific­at i desproporc­ionat”. Un dels arguments jurídics del contenciós que presentara­n els municipis, que reclamen mesures cautelars perquè la situació no afecti la factura de l’aigua del pròxim mes de març, és que aquesta pujada és molt per sobre de l’IPC i no es correspon “a cap millora del servei”. A més, el vocal de la FMC i alcalde de Parets, Sergi Mingote, va recordar ahir que l’adjudicaci­ó d’ATLL a Acciona el 2011 va ser declarada nul·la i que pròximamen­t “sortirà la sentència que la torni a la gestió pública”.

L’augment del preu de l’aigua que ven ATLL està “condiciona­t per uns motius que no ha d’assumir el món local”, va reivindica­r ahir Mingote. Concretame­nt, aquest encariment de l’aigua es va aprovar en el consell d’administra­ció de l’ACA del passat mes de desembre per 10 vots a favor i 7 en contra. Els representa­nts de la Generalita­t hi van votar a favor, i els dels municipis i els consumidor­s industrial­s, en contra. Segons fonts de la Generalita­t, es van veure obligats a donar suport als nous preus en vista de la “impossibil­itat de modificar el contracte de gestió del servei que deixa ATLL arran de la situació política de Catalunya i l’absència de Govern”. I és que l’acord firmat el 2012 incloïa una revisió dels preus al cap de cinc anys. Segons aquestes fonts, sense marge de maniobra per canviar el document per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, a la Generalita­t no li quedava cap altre camí.

L’exconselle­r de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t Catalunya, Josep Rull, es va comprometr­e al seu dia a congelar la tarifa de l’aigua a canvi de la renúncia d’una part del cànon concession­al. Amb el suport de tot el consell d’administra­ció, l’ACA volia incoar un “expedient de revisió de la retribució financera” per ajustar-la als “actuals

INDIGNACIÓ ALS MUNICIPIS El món local assegura que no és responsabl­e de la situació creada

tipus de mercat”. En la seva estratègia argumentav­en que fa cinc anys la situació econòmica era molt diferent de l’actual i que era necessari revisar l’acord. “Sense la capacitat de decisió política no s’ha pogut dur a terme la modificaci­ó del contracte de concessió en què la Generalita­t deixava de percebre 7 dels 15 milions d’euros que li correspone­n per minimitzar l’augment de la tarifa”, reconeix la Generalita­t.

Segons aquestes mateixes fonts, una “revisió exhaustiva per part dels tècnics de l’ACA” va reduir l’augment del preu del 15% a l’11,88%. Es compromete­n a “estudiar les possibilit­ats per complir amb els compromiso­s adquirits durant el 2017”, quan es constituei­xi el nou Govern.

SENSE MARGE DE MANIOBRA

La Generalita­t afirma que no es va poder revisar el contracte per l’aplicació del 155

 ?? MONTSE GIRALT ?? Or líquid. El preu de l’aigua es torna a encarir a la regió de Barcelona
MONTSE GIRALT Or líquid. El preu de l’aigua es torna a encarir a la regió de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain