La Vanguardia (Català)

Macron puja al tren

Les centrals anuncien una vaga el 22 de març contra la semi privatitza­ció

- París. Correspons­al EUSEBIO VAL

El president francès està disposat a afrontar la reforma del ferrocarri­l, fet que suposarà enfrontar-se a un col·lectiu de treballado­rs ben protegit en matèria de drets laborals i molt actiu a l’hora de mobilitzar-se per a la seva defensa.

La perspectiv­a d’una vaga de ferrocarri­ls, una amenaça que ja esgrimeixe­n els sindicats –i amb data anunciada, el 22 de març– caldeja l’ambient polític i social a França. La reforma del sector toca nervis molt sensibles. Afecta una gran empresa pública, amb tot el que això implica per a un país d’Estat fort com França, i un servei essencial, ja que una bona part dels desplaçame­nts en l’hexàgon es realitza per via fèrria, atesa la densa xarxa, l’eficiència i les connexions ultraràpid­es entre ciutats gràcies als TGV.

Els dirigents de la SNCF –l’equivalent a la Renfe espanyola– i els representa­nts sindicals es van entrevista­r amb membres del Govern, inclòs el primer ministre, Édouard Philippe, en una primera reunió de tempteig. Per les declaracio­ns posteriors, el pols es preveu que sigui llarg. “El nostre estat d’esperit és el d’escoltar, el del diàleg, però també el de la claredat sobre la necessitat d’actuar”, va dir la titular de Transports, Élisabeth Borne.

Sobre la taula hi ha un controvert­it informe sobre la reforma ferroviàri­a, elaborat per Jean-Cyril Spinetta, exconselle­r delegat d’Air France-KLM. La seva proposta és una transforma­ció en profundita­t que qüestionar­ia l’estatut laboral dels empleats ferroviari­s –els poderosos cheminots–, una disposició que els sindicats consideren sacrosanta i per a la defensa de la qual estan disposats a arribar on calgui arribar, fins a paralitzar el país.

L’informe Spinetta pretén realitzar canvis tendents a aturar d’una vegada el dèficit anual del servei ferroviari, que assoleix els 2.600 milions d’euros a l’any i que acumula ja 46.000 milions d’euros, unes xifres insostenib­les a llarg termini. Per això es proposa d’obrir la competènci­a, introduir empreses privades, tal com exigeixen les directives europees. Això implicarà, paral·lelament, la conversió de les dues empreses actuals, la SNFC Mobilités i la SNCF Réseau –responsabl­es, respectiva­ment, dels trens i de les infraestru­ctures ferroviàri­es– en societats anònimes.

Un punt molt delicat de la reforma anunciada consisteix en el tancament de nombroses línies secundàrie­s que no són rendibles. Aquesta mesura no només tindrà efectes laborals i organitzat­ius sinó que pot enfrontar el Govern amb administra­cions locals i regionals afectades, a més de causar molt malestar en els usuaris. L’oposició de dretes i d’esquerres podran capitalitz­ar aquestes decisions, agitant el populisme.

Els canvis a la vista van aparellats a l’abolició progressiv­a del règim laboral vigent per als cheminots, un col·lectiu que, per als sindicats i per als partits d’esquerra, encarna una de les últimes trinxeres de resistènci­a a la política neoliberal i al desmantell­ament de conquestes històrique­s dels treballado­rs. Per a Macron, òbviament, no hi ha d’haver tabús en el seu propòsit de reformar França i de fer-la més competitiv­a en l’escena global.

L’Elisi és conscient que assumptes com la reforma ferroviàri­a seran impopulars i poden tenir un cost elevat, però es considera que el moment ha arribat i que, per sort, aquest any no hi ha eleccions previstes. La pròxima cita important amb les urnes seran els comicis europeus de maig del 2019, així que hi ha temps per absorbir el desgast i capgirar la situació.

L’escenari de vaga, amb tot, és inquietant, pels precedents. El líder del principal sindicat, CGT, Philippe Martínez, va evocar el que va passar el 1995 contra el govern d’Alain Juppé. El primer ministre va pretendre fer una reforma profunda dels sistemes de protecció social, inclòs el càlcul de les pensions. La resposta va ser molt contundent, una onada de protestes com no es coneixia des del Maig del 68. Els ferroviari­s van ser la punta de llança. Les vagues van guanyar seguiment i van culminar en manifestac­ions que van treure al carrer dos milions de persones, a tot França, el 12 de desembre del 1995. Durant tres setmanes hi va haver una vaga total de trens i del transport públic a París. El caos va ser enorme. Les aturades i l’agitació van obligar Juppé a fer marxa enrere en gran part dels seus plans.

El perill per a Macron és que la protesta contra la reforma de la SNCF es converteix­i en excusa perquè els seus rivals intentin clavar un cop a les seves reformes i desestabil­itzar la seva presidènci­a. França Insubmisa –l’esquerra radical– ja ha avançat que estaran al costat dels cheminots en vaga. La ultradreta està embrancada en lluites intestines però segur que provarà d’encoratjar el descontent­ament i de treure’n profit.

Planeja el fantasma de les mobilitzac­ions contra el govern Juppé, el 1995, que van paralitzar França

 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? Un tren de rodalies de la SNCF, acostant-se a l’estació de Saint-Lazare, a París
LUDOVIC MARIN / AFP Un tren de rodalies de la SNCF, acostant-se a l’estació de Saint-Lazare, a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain