La Vanguardia (Català)

Anna Gabriel, a Suïssa

La CUP coordina l’estratègia jurídica i política de Mireia Boya i Anna Gabriel

- ÀLEX TORT

La presència de la militant de la CUP Anna Gabriel a Suïssa forma part de l’estratègia de la seva organitzac­ió.

Tenen advocats diferents, però estan preparant la seva estratègia política i jurídica coordinada­ment amb l’organitzac­ió. La membre del secretaria­t nacional de la CUP Mireia Boya va optar dimecres per declarar davant el jutge Pablo Llarena, mentre que en el cas de l’exdiputada anticapita­lista Anna Gabriel tot apunta que es quedarà a Suïssa. O així ho asseguren també fonts cupaires. L’advocat d’aquesta última, Benet Salellas, ja va avançar que les defenses de totes dues estan dissenyade­s des de fa dies “dintre del paraigües de l’estratègia de la CUP” i que, per tant, és una decisió conjunta de la formació.

La CUP aclarirà avui en roda de premsa a Barcelona si Gabriel es presentarà demà davant del Suprem. La formació, però, no ha garantit la presència de l’exdiputada. Que Gabriel hagi desaparegu­t fa uns dies per tornar a aparèixer a Ginebra té com a finalitat, segons l’organitzac­ió, internacio­nalitzar el conflicte que es viu a Catalunya. No en va, la ciutat acull una de les seus de l’ONU, i d’aquí ve “la dimensió internacio­nal”. Una funció similar a la que Carles Puigdemont i els quatre exconselle­rs pretenen exercir des de Brussel·les, que van desaparèix­er just després de la DUI del 27 d’octubre.

Les dues exdiputade­s cupaires estaven citades al Suprem per al 14 de febrer. Gabriel, però, va aconseguir ajornar la seva compareixe­nça fins al dia 21, un cop ja haguessin declarat Mireia Boya, la número dos d’ERC, Marta Rovira, la coordinado­ra general del PDECat Marta Pascal, l’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas i la ja expresiden­ta de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI) Neus Lloveras. Una pròrroga per anar a declarar que alguns a la CUP interprete­n com un moviment per evitar que Gabriel pogués perjudicar els altres amb la seva decisió final.

La intenció d’internacio­nalitzar el procés i la “repressió” de l’Estat ja la va aprovar la militància de la CUP en l’assemblea general del 12 de novembre. En la ponència política es deixa clar que “és important dedicar esforços i recursos en la divulgació i denúncia de la vulneració de drets democràtic­s bàsics per part de l’Estat espanyol”, i en l’article 9 l’organitzac­ió es conjura per “treballar per internacio­nalitzar la vulneració de drets humans que està patint la població catalana”.

El cas és que hi ha fonts que asseguren que si Gabriel optés per quedar-se a Suïssa compliria amb la reiterada crida a la desobedièn­cia. Endavant, organitzac­ió que dona suport a la CUP i a què pertany Gabriel, ho va fer aquest cap de setmana. “En la línia de la resolució del 9 de novembre”, apunten en relació amb el compromís signat el 2015 per JxSí i la CUP de no supeditars­e a les decisions de les institucio­ns de l’Estat espanyol ni als tribunals.

No obstant això, la desobedièn­cia a la justícia espanyola ha estat desigual a les files de la CUP. Boya ha comparegut. L’alcadessa de Berga, Montse Venturós, va acabar declarant després de ser detinguda perquè no havia anat anteriorme­nt a la cita judicial. Un cas semblant va ser el de Joan Coma, regidor a Vic. En canvi, a finals del 2017 dos regidors cupairesde Reus van portar el seu cas fins a les últimes conseqüènc­ies, els van apressar i es van negar a declarar.

A Ginebra Gabriel disposarà dels serveis d’Olivier Peter, un advocat especialit­zat en la defensa davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans, on va portar les denúncies per maltractam­ents i tortures dels membres d’ETA Martín Sarasola i Iñigo Portu. Espanya va ser condemnada fa poc per aquests fets a indemnitza­r-los amb 50.000 euros. També va estar al darrere de la defensa d’una vintena de presos de l’organitzac­ió terrorista que va suposar la derogació el 2013 de la doctrina Parot.

Fonts cupaires donen per fet que Gabriel es quedarà a Suïssa per “internacio­nalitzar” el procés independen­tista

 ?? REUTERS / ARXIU ?? Anna Gabriel
REUTERS / ARXIU Anna Gabriel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain