La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El nomenament de Luis de Guindos com a vicepresid­ent del BCE, i la marxa convocada als EUA per limitar la tinença d’armes de foc.

ELS càlculs del Govern espanyol perquè Luis de Guindos, el ministre d’Economia, accedís a la vicepresid­ència del Banc Central Europeu (BCE), no han fallat, com tampoc no ho han fet els suports de la resta de països de la zona euro a la seva candidatur­a. L’elecció ha estat aprovada per consens pels ministres de l’Eurogrup. El suport de l’eix franco-alemany ha estat decisiu. Davant d’això, el Govern d’Irlanda, unes hores abans de la votació, va retirar la candidatur­a del president del seu banc central, Philip Lane. Això va evitar el que hauria estat una perillosa imatge de fractura del bloc de països de l’euro en la designació d’un càrrec tan important.

El consens del consell dels ministres d’Economia i Finances dels dinou països de l’euro, reunit ahir, és clau per eliminar les reticèncie­s que havia suscitat el fet que un polític pogués passar a ocupar un càrrec de tanta rellevànci­a com és la vicepresid­ència del Banc Central Europeu, que, per damunt de tot, ha de fer gala de la màxima independèn­cia en les seves decisions. Luis de Guindos, en aquest sentit, s’ha guanyat la confiança de tots els seus col·legues, que el coneixen bé perquè ell és el ministre més veterà de l’Eurogrup.

El comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ja va afirmar al seu dia que Luis de Guindos és un home que compleix de sobres les condicions necessàrie­s per accedir a la vicepresid­ència del Banc Central Europeu.

Ahir, a més, van ser molts els ministres de l’Eurogrup que van posar públicamen­t en relleu l’encert de la seva elecció, especialme­nt el titular alemany de Finances, Peter Altmaier, que va assegurar que es tracta d’una elecció excel·lent. En aquest sentit va recordar que Luis de Guindos va ser un col·lega proper del seu predecesso­r al ministeri, Wolfgang Schäuble, i que aquest ja li havia donat suport quan l’any 2015 es va postular per presidir l’Eurogrup.

La bona gestió de la crisi econòmica d’Espanya, que aquest 2018 compleix el seu quart any de recuperaci­ó, amb la creació de prop de dos milions de llocs de treball, així com del rescat i sanejament de la banca espanyola han estat els dos grans actius que han pesat en l’elecció de Luis de Guindos per al càrrec.

Per a Espanya, com vam dir al seu dia, és molt positiu ocupar la vicepresid­ència del Banc Central Europeu. Suposa el reconeixem­ent polític del conjunt de la zona euro per la gran millora de la seva economia i, així mateix, contribuei­x a equilibrar la representa­ció a les institucio­ns europees de la quarta economia de l’eurozona, que actualment està infravalor­ada respecte a altres països igual o menys importants. En aquest sentit, l’elecció de Luis de Guindos era una qüestió d’interès nacional i és una llàstima que no li donessin suport les formacions polítiques de l’oposició, en les quals han prevalgut les estratègie­s partidiste­s.

La designació de Luis de Guindos, que haurà d’ocupar el seu nou càrrec l’1 de juny vinent, serà confirmada formalment avui pel consell de ministres d’Economia de tota la UE, amb l’únic vot dels països de l’euro, que ja van avançar ahir. Però, a més d’això, el consell de governador­s del mateix Banc Central Europeu haurà d’emetre també la seva opinió. Igualment ho farà el Parlament Europeu després d’una nova audiència pública amb el designat, a més d’haver-ho fet ja prèviament a la comissió d’Economia, els membres de la qual van expressar la seva preferènci­a pel perfil més tècnic del candidat irlandès. Encara que cap d’aquestes dues opinions no és vinculant, seria molt positiu que coincidiss­in amb l’expressada per l’Eurogrup en bé de la fortalesa de les institucio­ns europees.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain