La Vanguardia (Català)

Els estudiants, contra Trump

Les crítiques forcen el president a defensar una mesura de control d’armes

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Els superviven­ts de l’institut Parkland (Florida), s’enfronten al president Trump i a la poderosa Associació Nacional del Rifle (NRA). No tenen por. Van veure la mort de cara. Han fet un pas endavant per liderar a nivell nacional la batalla contra les armes.

La indignació ha anat a més al llarg del cap de setmana, a mesura que començaven els funerals.

Al president se li van oblidar les oracions i condolence­s pels 17 morts en la matança. El moment de la pietat ja ha passat per a ell. Ha arribat l’hora de la ira.

Se suposa que per respecte a les víctimes no va anar a jugar al golf durant el descans a Mar-a-Lago. Això va fer que disposés de molt de temps per postrar-se davant la cadena Fox i recarregar les bateries de la discòrdia i l’insult.

La ràbia tuitaire de Trump d’aquest cap de setmana només es va inspirar en la matança en el seu benefici personal. Es va oblidar del dolor aliè per qualificar d’“inacceptab­le” que l’FBI no atengués les pistes que portaven al pistoler Nikolas Cruz, i en canvi es dediqués a investigar-lo a ell pel Russiagate.

Tampoc no s’ha ficat en el paper de consolador en cap a l’arremetre contra els demòcrates, per no aprovar una regulació sobre armes quan controlave­n les dues cambres sota l’administra­ció de Barack Obama. En el seu tuits, de pena, cap. Només revenja.

“Com s’atreveix!”, li va contestar David Hogg, alumne de 17 anys de la Marjory Stoneman Douglas High School, aspirant a periodiste­s que, a recer dels trets, es va dedicar a gravar entreviste­s als seus companys i d’on va sortir una consigna: “No més armes”.

“Vostè és el president, el que se suposa que ha de fer que la nació estigui unida, no dividir-nos”, li va retreure aquest col·legial. Com tants altres col·legues. No fan més que intentar fer avergonyir un president que va prometre ser la veu del poble i que no és més que el súbdit dels milionaris.

Entre consignes de “soc jo el pròxim”, “acció ara” i frases com “la violència armada és terrorisme interior” o “ja n’hi ha prou”, els superviven­ts de Parkland s’han convertit en ariets d’una protesta contra les armes i per la seva regulació. Però, sobretot, s’han conjurat contra Trump i els polítics que es rendeixen als interessos de la NRA.

A favor seu juga que la indústria de l’armament va de baixa. En els primers sis mesos del Govern Trump, les vendes van caure un 10% en relació amb el 2016. Potser perquè saben que aquest és un president amic. Però Remington es troba molt a prop d’omplir la documentac­ió per a la fallida. Colt ho va fer el 2017 i les accions de Smith & Wesson’s s’enfonsen. Les tres companyies fabriquen versions de l’AR-15, el fusell semiautomà­tic que va utilitzar Cruz.

Soroll. La portaveu del Govern, Sarah Huckabee Sanders, va emetre ahir un comunicat en què va indicar que el president dona suport a “una millora del sistema federal d’antecedent­s”. Això va en la línia de culpar l’autor –per malalt– i salvar l’arma, que és la filosofia de la NRA. Encara que ja existeix legislació, els senadors John Cornyn (republicà) i el demòcrata Chris Murphy van introduir una iniciativa per estrènyer el cèrcol al qual el president podria donar suport. Sanders va avisar que encara està en període d’esmena.

Això arriba després d’una primera marxa dissabte passat a Fort Lauderdale, on es va escoltar una veu poderosa. Emma Gonzalez va pujar al podi. Després de subratllar que a Austràlia hi va haver una matança el 1999, es van prohibir les armes i no s’ha repetit, Gonzalez va entrar en matèria: “Si el president vol venir i dir-me a la cara que això va ser una terrible tragèdia i que no es farà res, li preguntaré quants diners va rebre de la NRA”, va afirmar. “No importa, ho sabem. Trenta milions de dòlars en donacions a la seva campanya. A tots els polítics que agafen diners de la NRA els hauria de fer vergonya!”.

L’etiqueta #NeverAgain defineix un moviment que està dispo-

NI TOCAR LES ARMES

El mandatari, disposat a estrènyer el control d’antecedent­s, amb el suport de la NRA

EL SUPORT INDESITJAB­LE

Alumnes de Parkland qualifique­n de “vergonya” els polítics que cobren del Rifle

sat a plantar cara. Encara que les perspectiv­es d’aconseguir alguna cosa pot difuminar-se –com oblidar Sandy Hook– aquesta vegada sembla diferent. “A Newtown, els col·legials eren massa joves per plantar cara, però confieu en nosaltres, serem el canvi”, va declarar Alex Wind.

No només han convocat “la marxa per les nostres vides” per al proper 24 de març, amb destinació a Washington. A més, han programat tota una sèrie de mobilitzac­ions que van arrencar el passat cap de setmana i que continuara­n al llarg dels propers dies. Aquest dimecres van a la capital de Florida, Tallahasse­e.

Carly Novell, que es va amagar en un armari durant dues hores, va tenir paraules dures cap al president: “Vostè sap què no és acceptable? Culpar qualsevol menys el tirador i la falta de control d’armes al nostre país. Fins i tot ha culpat els estudiants. Nosaltres vam informar sobre ell, ho vam intentar. Però com podíem suposar el que succeiria? La seva falta de simpatia prova quina lamentable persona és vostè”.

Segons Cameron Kasky, estudiant del penúltim curs, “ells (els polítics) estan amagats darrere dels seus petits castells de diners de la NRA i no tenen ni idea de què fer”.

Entre la innocent valentia de la joventut, Kasky va afegir: “Puc olorar la por de Rubio (senador republicà), del governador de Florida, Rick Scott (republicà), i de Trump. No estan llestos per enfrontar-se a nosaltres. Entenc que és perquè som forts”.

I va prosseguir: “Estem fent una insígnia de la vergonya per a cada un que accepta diners de la NRA. No és vermells contra blaus, republican­s contra demòcrates. És nosaltres contra els qui estan intentant matar-nos i els que no es preocupen per les nostres vides. Nosaltres som els nens, vosaltres sou els adults, però actueu com a nens”.

Soroll. N’hi ha hagut molt i ha assolit Mas-a-Lago, l’anomenada –amb pompa i vanitat per Trump, el seu amo– la Casa Blanca d’hivern, no molt lluny del lloc d’aquesta recent matança.

Fonts pròxims al president van assenyalar que Trump també va veure per televisió les marxes i intervenci­ons dels estudiants, com una d’Emma Gonzalez que va proclamar: “Diuen que lleis més dures contra les armes no rebaixarie­n la violència armada, nosaltres cridem B.S”. (és a dir, bullshit –collonades–).

El president va parlar amb persones pròximes. “Sap que ha de fer alguna cosa”, va indicar a Politico un d’aquests pròxims. De moment, aquest dimecres ha convocat estudiants i professors a una sessió a la Casa Blanca (la de veritat) per escoltar-los. “Li diré, per exemple, que l’AR-15 (com el que va utilitzar Cruz) no és una arma civil, que no es necessita per a autoprotec­ció”, va dir Sarah Chadwick, superviven­t i convidada a la sessió.

MARXA PER LES NOSTRES VIDES

Els alumnes organitzen una manifestac­ió el 24 de març a Washington

#NEVERAGAIN

L’etiqueta s’ha convertit en la crida per reclamar el control d’armes

DOL DAVANT LA TELEVISIÓ

El president es passa el cap de setmana endollat a la Fox i s’oblida del dolor de Parkland

 ?? RHONA WISE / AFP ?? L’estudiant Emma Gonzalez, la intervenci­ó de la qual després de la matança ha interpel·lat tot l’establishm­ent polític
RHONA WISE / AFP L’estudiant Emma Gonzalez, la intervenci­ó de la qual després de la matança ha interpel·lat tot l’establishm­ent polític
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain