La Vanguardia (Català)

Merkel proposa com a secretària de la CDU la presidenta de Saarland

Kramp-Karrenbaue­r, coneguda com ‘Mini-Merkel’, s’erigeix en possible successora

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, va deixar ahir entreveure els seus plans de futur, tant per a ella mateixa com per al seu partit, la democristi­ana CDU, al proposar com a nova secretària general de la formació a Annegret Kramp-Karrenbaue­r, actual presidenta del land de Saarland. El càrrec queda vacant després de la marxa del fins ara secretari Peter Tauber –que el deixa per decisió pròpia–, filtrada diumenge als mitjans. Merkel va comunicar llavors a la cúpula de la CDU, partit que presideix des del 2000, la seva opció per Kramp-Karrenbaue­r.

“Ens coneixem des de fa molt de temps i confiem l’una en l’altra, encara que tinguem cada una els nostres punts de vista”, va afirmar Angela Merkel, de 63 anys, en una roda de premsa ahir a Berlín al costat de Kramp-Karrenbaue­r, de 55. Segons Merkel, la seva candidatur­a va suscitar “àmplia aprovació” a la cúpula democristi­ana. L’elecció per votació serà el dilluns 26 en un congrés a Berlín, programat perquè un miler de delegats aprovin el pacte de gran coalició amb l’SPD.

Annegret Kramp-Karrenbaue­r –a qui els seus correligio­naris solen anomenar per les inicials, AKK– sempre ha figurat en travesses de successors de Merkel. Per això, i per la proximitat ideològica a la cancellera, també de tarannà i maneres, la premsa germànica l’anomenava la Merkel de Saarland o, més recentment, Mini-Merkel. Quan ahir se li va preguntar per la qüestió successòri­a, Merkel va replicar en al·lusió als periodiste­s: “És un privilegi vostre estar sempre tres etapes per davant dels altres... Nosaltres tenim les mans plenes gestionant els assumptes del dia”.

La líder democristi­ana, que fa 12 anys que és al poder, exerceix de canceller en funcions des del 24 d’octubre, en espera que es materialit­zi el pacte amb l’SPD, pendent de ratificaci­ó de la militància socialdemò­crata en referèndum. En qualsevol cas, Merkel brega des de fa setmanes amb l’enuig de sectors diversos de la CDU: dels més conservado­rs perquè volen corregir el rumb del partit, que jutgen massa escorat al centre; i d’altres, entre ells les joventuts, perquè reclamen que s’obri aviat la qüestió successòri­a. El descontent­ament va créixer després de les concession­s que Merkel va fer a l’SPD a inicis de febrer amb tal de tancar el pacte de coalició, entre elles la cessió del Ministeri de Finances. (Les concession­s van valer de poc al suposat beneficiar­i, el socialdemò­crata Martin Schulz, que s’ha vist forçat a deixar la presidènci­a del partit, i a desistir del seu pla de ser ministre d’Exteriors.)

Amb la designació de Kramp Karrenbaue­r, Angela Merkel apaivaga els qui a les seves files exigien una renovació en llocs clau del partit i demanaven un pla de successió, amb la qual cosa s’assegura així un marge de tranquil·litat per a la seva pròpia figura. Però alhora, Merkel reafirma el gir al centre de la CDU, que ha anat sorgint al llarg dels seus tres mandats com a cancellera dins del seu usual sistema d’adaptar-se als signes dels temps, i que va plasmar definitiva­ment amb la decisió d’obrir fronteres als refugiats el setembre del 2015.

Kramp-Karrenbaue­r va ser una de les grans defensores dins del partit d’aquesta política d’asil, i dona suport a una orientació centrista per a la CDU davant les pressions internes per girar més a la dreta i contrarest­ar l’auge de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD). Ahir va dir que esperava impulsar un procés de “renovació programàti­ca” que tingués en compte tant les arrels liberals com les arrels

La líder regional va donar suport a la política de refugiats de la cancellera, i també al gir al centre del partit

conservado­res del partit. “La idea d’assumir la secretaria general va ser d’ella; cosa que a mi em va cridar bastant l’atenció, ja que no és normal que una presidenta regional amb èxit, i que ha guanyat unes eleccions recentment, deixi un càrrec executiu per assumir un càrrec en el partit”, va dir Merkel. En efecte, Kramp-Karrenbaue­r va guanyar els comicis de Saarland el març del 2017 en ple efecte Schulz, quan el llavors líder socialdemò­crata triomfava en els sondejos.

Però Kramp-Karrenbaue­r, titulada en Polítiques i Dret Públic, casada i mare de tres fills, catòlica practicant, governa aquest petit land occidental (2.570 quilòmetre­s quadrats i 995.000 habitants) des del 2011. “La decisió de deixar Saarland no ha estat fàcil, però vaig pensar que en moments en què Alemanya viu una de les situacions més difícils des de la postguerra havia d’assumir responsabi­litat a nivell federal”, va dir ahir. L’ascens és un revés per a Jens Spahn, de 37 anys, secretari d’Estat de Finances, en qui el sector conservado­r dipositava esperances. Amb tot, no és descartabl­e que Spahn sigui ministre. Així Merkel el compensari­a també.

 ?? TOBIAS SCHWARZ / AFP ?? Angela Merkel, de 63 anys, i Annegret Kramp-Karrenbaue­r, de 55, ahir en roda de premsa a Berlín
TOBIAS SCHWARZ / AFP Angela Merkel, de 63 anys, i Annegret Kramp-Karrenbaue­r, de 55, ahir en roda de premsa a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain