La Vanguardia (Català)

Doble tragèdia a l’Iran

En l’avió desaparegu­t viatjaven una dotzena d’experts en medi ambient que tornaven d’acomiadar el seu col·lega mort a la presó

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

Després de dos dies de recerca, els equips de rescat iranians no han aconseguit trobar l’avió ATR-72 amb 65 persones a bord que va desaparèix­er del radar diumenge passat, 50 minuts després d’haver-se enlairat de l’aeroport Mehrabad, a Teheran.

Des d’abans de les sis del matí, i gràcies a què les condicions climàtique­s eren bastant millors que un dia abans, els helicòpter­s i drons van poder sobrevolar la muntanya Dana, de 4.400 metres d’altura, on es creu que es va estavellar l’aeronau, però sense èxit. L’única esperança va arribar d’un integrant de la missió de recerca, que va dir que havia vist una taca negra.

Llavors va córrer la notícia que la carcassa de l’avió havia estat trobada. La versió va ser desmentida poc després per la Mitja Lluna Roja iraniana, que va assegurar que no es podia donar per cert el testimoni d’un sol testimoni, i que cap de les altres missions no havia vist res. La mateixa sort van tenir els diferents equips de rescat terrestre que s’han dispersat per les muntanyes, malgrat les difícils condicions a causa de la neu i la boira.

Aquesta situació d’incertesa ha portat més desesperac­ió entre les famílies dels 59 passatgers i sis tripulants que volaven en l’avió que s’adreçava a Yasuj, a 780 quilòmetre­s al sud de Teheran. Aquesta ciutat és la capital de la província de Kohgiluyeh i BoyerAhmad, una de les més pobres del país, i que al seu torn té un dels aeroports més difícils per la seva proximitat a les muntanyes Zagros, on va desaparèix­er l’avió.

“No podem confirmar amb precisió ni de manera definitiva la mort de tots els passatgers”, va dir el director de relacions públiques d’Aseman Airlines, Mohamad Tabatabai, que va haver de retractar-se després que diumenge hagués assegurat que no hi havia sobreviven­ts.

També es va conèixer que entre els passatgers hi havia al voltant d’una dotzena –possibleme­nt més– d’experts en medi ambient i recursos naturals. Alguns havien viatjat a Teheran a donar les condolence­s per la mort de Kabus Seyed Emami, un reconegut defensor del medi ambient que va morir a presó en estranyes circumstàn­cies. Les autoritats penitencià­ries asseguren que es va suïcidar, i la televisió estatal va projectar un especial on se l’acusava de ser espia de la CIA i el Mossad. El grup de defensors del medi ambient, alguns d’ells acadèmics, també s’havia reunit davant el Parlament iranià per demanar l’alliberame­nt d’una altra mitja dotzena d’ambientali­stes que, igual com Seyed Emami, van ser detinguts a finals del mes de gener.

L’avió va estar set anys a terra per problemes tècnics i des de fa tres mesos tornava a ser operatiu. Algunes versions asseguren que hauria presentat alguns problemes de funcioname­nt en els últims dies. Tot i això, el ministre de Transport, Abbas Ajundi, va assegurar que “no es pot deduir que aquests problemes estiguessi­n relacionat­s amb l’accident”. S’ha creat un comitè per investigar les causes, com va ordenar el líder suprem, Ali Khamenei.

Ahir s’esperava l’arribada d’una comissió formada per experts de l’oficina d’investigac­ió i anàlisi de França, igual com de representa­nts de la companyia ATR (amb seu a Tolosa de Llenguadoc) que ajudaran en la investigac­ió. L’Iran, igualment, va demanar ajuda a la UE i a la Xina perquè donessin suport a la recerca de l’avió amb els seus sistemes de satèl·lit, va dir el director de l’agència espacial iraniana.

L’avió va estar set anys a terra per problemes tècnics i des de fa tres mesos era operatiu

 ?? TASNIM NEWS AGENCY / REUTERS ?? Familiars dels passatgers, a qui es dona per morts
TASNIM NEWS AGENCY / REUTERS Familiars dels passatgers, a qui es dona per morts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain