La Vanguardia (Català)

La jutgessa imputa Trapero per suposada sedició en el referèndum

Lamela suggereix que el podria acusar per un delicte d’organitzac­ió criminal

- Madrid

L’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero va ser citat ahir perquè comparegui a l’Audiència Nacional divendres, com a suposat autor d’un nou delicte de sedició, a part del presumptam­ent comès els dies 20 i 21 de setembre de l’any passat, amb relació a la concentrac­ió massiva davant la Conselleri­a d’Economia. Aquesta vegada, la presumpta sedició podria haver estat comesa, segons la resolució dictada ahir per la magistrada de l’Audiència Carmen Lamela, per la “total inactivita­t” de la policia autonòmica catalana l’1-O, mentre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil intentaven complir l’ordre judicial d’impedir les votacions del referèndum.

El tenor literal de la interlocut­òria de Lamela implica acusacions molt greus contra l’exmajor Trapero per fonamentar la nova imputació d’un delicte de sedició. La jutgessa afirma que la conducta dels Mossos, des del 20 de setembre fins a la data del referèndum de l’1 d’octubre, “emmascarad­a sota els principis d’actuació policial de proporcion­alitat, congruènci­a i oportunita­t, va ser de total inactivita­t”. El que es va fer, en canvi, va ser dissenyar “un pla premeditat per evitar actuar, que procedia de la cúpula policial dels Mossos d’Esquadra, cúpula comandada per Josep Lluís Trapero i en connexió directa amb els membres del comitè estratègic” dels partits independen­tistes.

La jutgessa argumenta que en la conducta de Trapero hi podria haver hagut, per tant, dos delictes de sedició, i no només un. El primer, pels fets del setembre durant l’escorcoll a la Conselleri­a d’Economia, i el segon, per tota l’estratègia davant el referèndum. I Lamela afegeix, a més a més, que formula aquestes acusacions “sense perjudici d’ulteriors qualificac­ions i, en particular, de la qualificac­ió dels fets com a constituti­us d’un delicte d’organitzac­ió criminal”. Aquesta tipificaci­ó no havia aparegut afegida, de models ment, en les resolucion­s del jutge encarregat del cas 1-O al Suprem, Pablo Llarena, que sempre ha esmentat els presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversaci­ó.

La Fiscalia ha demanat a aquest magistrat que assumeixi la investigac­ió sobre Trapero. Llarena, tot i això, ha preferit que el dossier relatiu a l’actuació dels Mossos d’Esquadra entorn de les dates del referèndum quedi en mans de l’Audiència Nacional, ja que considera que la tasca dels comandamen­ts, per sota del conseller d’Interior, Joaquim Forn, no forma part de la investigac­ió del Suprem, centrada en la tasca executiva i de direcció del procés de ruptura amb relació a l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI). Llarena, en tot cas, va interrogar el coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinado­r cossos policials davant el referèndum.

La declaració d’aquest cap de la Guàrdia Civil –repetida després a l’Audiència– va ser incriminat­òria per als comandamen­ts dels Mossos, segons va recollir Llarena en les seves resolucion­s següents i segons ara també assumeix la jutgessa Lamela. La magistrada afirma, per exemple, que Trapero es va comprometr­e a canviar el pla d’actuació que havia elaborat per complir l’ordre d’impedir el referèndum, després que la Fiscalia i el mateix Pérez de los Cobos el consideres­sin inadequat. Tot i això, Trapero “no va arribar a fer mai cap modificaci­ó, i va dirigir la seva actuació d’acord amb el pla originari”.

Lamela afirma que la investigac­ió ha permès esbrinar fets que indiquen que l’actuació de la policia autonòmica, prevista al principi per impedir la celebració del referèndum, va estar dirigida en realitat “a obstruir qualsevol actuació que bloquegés el pla estratègic cap a la independèn­cia”. En la seva resolució, la jutgessa demana diversos informes als Mossos i cita l’actual cap dels Mossos, Ferran López, perquè també declari aquest divendres que ve, en el seu cas com a testimoni.

La resolució afirma que el major va dissenyar un pla per garantir la “total inactivita­t” dels Mossos davant l’1-O

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain