La Vanguardia (Català)

Discrepànc­ies al Govern del PP sobre la viabilitat de la reforma del català

Part de l’Executiu considera que no es pot posar la casella sense canviar la llei

- CARMEN DEL RIEGO

El Govern espanyol té clares les seves intencions. Que els pares puguin triar l’idioma en què volen que els seus fills estudiïn, com a llengua preferent o vehicular. Però la llei és diàfana en això: o hi ha un canvi legislatiu o no es podrà fer.

Per aquesta raó, com a mal menor, l’Executiu del PP es va plantejar, ara que la Generalita­t està intervingu­da, fer complir les sentències i que almenys el 25% de les assignatur­es troncals s’imparteixi­n en castellà.

Per això el secretari d’Estat d’Educació va parlar dijous passat de posar una casella al full de preinscrip­ció perquè es triï aquesta possibilit­at.

Però les intencions han topat de cara amb la realitat i ara el Govern de Mariano Rajoy, segons les fonts consultade­s, està fortament dividit sobre fins on es pot arribar i fins on no. I aquestes discrepànc­ies no són poca cosa.

Segons les mateixes fonts, la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría, amb el suport dels advocats de l’Estat, defensa que l’opció de posar una casella no és factible si no es modifica la llei catalana.

Un altre grup de ministres, en canvi, entre els quals figuraria la ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, estima que sí que és possible.

Les discrepànc­ies es van posar de manifest ahir públicamen­t quan la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, afí a Cospedal, assegurava a l’hospital Can Ruti de Badalona, on va estar al matí, que l’Executiu central vol incorporar l’anomenada casella lingüístic­a en la preinscrip­ció escolar.

Però, immediatam­ent després, un portaveu del Ministeri d’Educació –el titular del qual, Íñigo Méndez de Vigo, se situa més a prop de la vicepresid­enta– assenyalav­a que

la ministra de Sanitat “ha tingut una confusió”. Segons les mateixes fonts, també el secretari d’Estat d’Educació i el seu ministre mantenen discrepànc­ies sobre si és possible aplicar o no la casella.

Oficialmen­t, el ministeri manté que “es continua treballant per trobar la fórmula”, i ahir afegia: “La ministra [Montserrat] ha confirmat una cosa que el Govern [espanyol] encara no té tancada”.

El problema és que la Moncloa no aconseguei­x concretar la fórmula que reuneixi totes les garanties legals que permeti dur a terme la proposta. I el que no vol l’Executiu central és que la seva resolució, que hauria d’estar adoptada d’aquí una o dues setmanes, la puguin tombar els tribunals, especialme­nt perquè s’actua en aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó i fins ara el Govern de Rajoy ha anat molt amb compte que tot el que aprova en virtut de la intervenci­ó sigui escrupolos­ament ajustat a dret, perquè no se li pugui retreure res.

Per això, i mentre el Govern central decideix què fa, o troba la fórmula que el Ministeri d’Educació continua buscant, el comitè de direcció del PP, presidit per Rajoy, va acordar ahir que el grup parlamenta­ri del PP al Parlament presenti una proposició per modificar la llei d’Educació de Catalunya.

Ho va anunciar el vicesecret­ari de comunicaci­ó del PP, Pablo Casado, que va subratllar que l’objectiu serà exclusivam­ent aconseguir que les famílies tinguin llibertat de triar la llengua en què són educats

El PP durà al Parlament una proposició perquè les famílies puguin triar la llengua en què estudien els seus fills

els seus fills. En definitiva, que el castellà sigui llengua vehicular, garantint que el 25% de les assignatur­es troncals –és a dir, una més de les actuals– siguin impartides en aquest idioma. Una cosa que, subratlla Casado, no respon “ni a victimisme ni a frontisme”, sinó que el que fa és que “es restitueix­i la legalitat en el sistema educatiu català. No va contra ningú”, va assegurar.

El PP és conscient que els seus quatre diputats al Parlament de Catalunya no tenen cap possibilit­at de tirar endavant aquesta iniciativa, ni tan sols amb el suport de Ciutadans. Però la direcció del PP considera que és important marcar posicions i fer que tothom es retrati en una votació. D’altra banda, Ciutadans ja no podrà quedar com qui pren la iniciativa en aquest camp, i s’evitarà que el partit d’Albert Rivera aparegui com el capdavante­r de la defensa del castellà a les escoles.

En el fons també es tracta de guanyar temps mentre Educació busca la fórmula per fer possibles les seves intencions.

 ?? MARISCAL / EFE ?? La ministra de Sanitat, la catalana Dolors Montserrat
MARISCAL / EFE La ministra de Sanitat, la catalana Dolors Montserrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain