La Vanguardia (Català)

Càrrecs del PSOE situen Calvo com a cap de cartell per a les europees

- JUAN CARLOS MERINO

Una dona encapçalar­à la llista del PSOE en les eleccions europees de l’any que ve. I la cap de cartell electoral optarà després a presidir el grup de l’aliança progressis­ta dels socialiste­s i demòcrates (S&D) al Parlament Europeu. Aquesta és la decisió adoptada per Pedro Sánchez, que ahir va revelar des de Ferraz l’exministra Carmen Calvo per tancar les portes a la pretensió d’Elena Valenciano –que va encapçalar la candidatur­a del PSOE les passades eleccions europees del 2014– d’optar ara mateix a la presidènci­a del grup dels progressis­tes europeus. El més curiós del cas és que, almenys segons apunten alguns dirigents socialiste­s, la mateixa Carmen Calvo podria ser l’escollida per liderar la llista electoral del PSOE per als comicis europeus del 2019.

Calvo va assegurar ahir que l’objectiu de la nova direcció del PSOE no és aconseguir ara la presidènci­a del grup progressis­ta –càrrec que deixarà vacant l’italià Gianni Pittella després de les eleccions del 4 de març al seu país, a què es presenta per al Senat–, a causa que a l’actual legislatur­a europea “li queda molt poca vida”. “Nosaltres hem d’aspirar a la presidènci­a la legislatur­a que ve, que és quan toca i quan cal posar tota la carn a la graella”, va subratllar Calvo, sense esmentar ni tan sols el nom de Valenciano. Ara bé, l’exministra no va voler revelar cap nom de qui pot ser aquesta dona socialista que encapçali la pròxima llista electoral. “No estem confeccion­ant les llistes, així que no hi ha cap nom”, va concloure.

Però dirigents socialiste­s sí que situen la mateixa Calvo com a pròxim cap de cartell, malgrat que l’actual portaveu del PSOE a Brussel·les és Iratxe García, molt afí a Sánchez. Ressalten de Calvo que és una de les dirigents de la màxima confiança de Sánchez a Ferraz. tot i així, com el mateix líder del PSOE, no disposa d’escó al Congrés, ni té el suport de la poderosa federació andalusa de Susana Díaz. Calvo és actualment secretària d’igualtat del PSOE després d’haver apostat decididame­nt per Sánchez a les primàries que va guanyar el maig del 2017 davant de Díaz. Però la seva trajectòri­a política és àmplia, després d’haver estat consellera de Cultura a la Junta d’Andalusia amb Manuel Chaves, entre el 1996 i el 2004, i també primera ministra de Cultura al govern de José Luis Rodríguez Zapatero, entre el 2004 i el 2007, per ocupar després la vicepresid­ència primera del Congrés. Jurista constituci­onalista –va negociar en nom del PSOE amb Soraya Sáenz de Santamaría a la Moncloa l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya– i activista feminista des de molt abans de ser ministra, Calvo va presentar ahir la proposició

Sánchez tanca les portes a Valenciano, mentre que a Brussel·les els socialiste­s temen una “purga” de Ferraz

de llei amb què Sánchez vol liderar la lluita contra la bretxa salarial entre dones i homes.

L’oposició de Ferraz a les aspiracion­s d’Elena Valenciano –que va ser vicesecret­ària general del PSOE amb Alfredo Pérez Rubalcaba i també és una referència en la lluita feminista– està aixecant una polseguera interna notable. Alguns dirigents consideren que Sánchez “no perdona” el posicionam­ent de Valenciano a favor de Díaz a les primàries. O, prèviament, el seu paper en l’ofensiva interna per fer caure Sánchez de la secretaria general del PSOE. Valenciano va ser la ponent de la resolució que va aprovar el comitè federal del PSOE, l’octubre del 2016, per abstenir-se en la investidur­a de Mariano Rajoy i evitar una nova repetició electoral.

Dirigents del grup socialista a Brussel·les temen una “purga” de la major part dels integrants de la llista electoral que va encapçalar Valenciano el 2014.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain