La Vanguardia (Català)

El PDECat exigeix que el cap del CNI aclareixi els vincles de l’imam de Ripoll

Xuclà recorda que Pastor va prometre fixar una data la primera setmana de febrer

- PEDRO VALLÍN

El coordinado­r dels grups del Congrés i el Senat del PDECat, Jordi Xuclà, i el diputat i alcalde de Ripoll de la mateixa formació, Jordi Munell, van denunciar ahir al Congrés dels Diputats la inexplicab­le dilació en la compareixe­nça del director del Centre Nacional d’Intel·ligència, Félix Sanz Roldán, davant les Corts, presumible­ment en la comissió de Secrets Oficials, per aclarir les connexions del CNI amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, presumpte cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils del mes d’agost.

Complerts sis mesos de l’atemptat dissabte passat, i després de ser rebutjat ja a l’agost un ple extraordin­ari sol·licitat pel PDECat, el mateix Sanz Roldán va demanar de comparèixe­r el 18 de novembre passat, després que es van filtrar aquests presumptes vincles, recordava ahir Xuclà, però en la següent reunió de la comissió de Secrets Oficials, celebrada al desembre, no hi ha constància de cap tràmit per agilitar la compareixe­nça. Xuclà, que va recordar que està obligat pel deure de guardar secret dels debats d’aquesta comissió, sí que va assenyalar, però, que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va assegurar aleshores que la primera setmana de febrer hauria fixat una data per a la compareixe­nça de Sanz Roldán. Xuclà considera que, una vegada han passat sis mesos des dels atemptats, no és acceptable que no hi hagi hagut explicacio­ns, no ja en la comissió del Congrés, sinó de manera pública i transparen­t, i va alertar del risc que es repeteixi el que va passar amb l’atemptat gihadista de l’11-M del 2004, amb un dol que va estar intoxicat per la pugna política.

Per la seva banda, Munell va subratllar l’esforç que ha fet la població de Ripoll per gestionar i assumir els tràgics esdevenime­nts de l’agost, i va destacar que, per a una gestió adequada del dol, és imprescind­ible que la població de Ripoll, però també la de Barcelona i Cambrils i, per extensió, tota la ciutadania, sàpiguen quines eren les relacions que mantenia l’imam de Ripoll amb els serveis secrets espanyols, i si la informació va fluir adequadame­nt entre els diferents cossos de seguretat.

El retard en la compareixe­nça del director del CNI alimenta, va explicar Munell, “una sensació estranya entre la població del municipi”, i el fet que es vagi postergant alimenta sospites “d’ocultació, si no de traïció”. Ripoll necessita saber, va prosseguir Munell, “si algú tenia la informació i si s’haurien pogut evitar aquestes morts, saber si algú té càrrec de consciènci­a”. Per aquest motiu, va insistir a reclamar “aquesta transparèn­cia necessària, perquè la societat completi el dol”.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ??
KIKO HUESCA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain