La Vanguardia (Català)

L’Estat sense amo

- Luis Sánchez-Merlo

Des de la recuperaci­ó democràtic­a, l’Estat personific­a la sobirania popular. La Constituci­ó afirma que “Espanya es constituei­x en Estat social i democràtic de Dret” i tot seguit que “la sobirania resideix en el poble, del qual emanen tots els poders de l’Estat” (incloent-hi la justícia!).

Després de l’entrada en vigor de la Constituci­ó espanyola (CE) del 1978, hi ha tres dates decisives en les quals l’Estat (la sobirania popular) s’ha vist sacsejat i ha hagut de reaccionar: l’intent de cop d’Estat (23 de febrer del 1981), que va durar unes hores però va sacsejar el costellam de la jove democràcia espanyola i va desfermar una crisi d’extrema gravetat, saldada amb condemnes exemplars; la declaració, per primera vegada des de la CE, de l’estat d’alarma per fer front al caos aeroportua­ri originat per la insubordin­ació massiva dels controlado­rs aeris (4 de desembre del 2010), i l’aprovació pel Senat de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, per frenar el procés independen­tista de Catalunya (27 d’octubre del 2017).

En tots els casos l’Estat es va veure sacsejat per forces que pretenien violentar la legalitat. I va reaccionar amb aspror, per tal de garantir la democràcia. En línia amb la idea que defensava el general De Gaulle: “L’Estat fort és l’únic que pot garantir la democràcia”.

La percepció estesa és que, a Espanya, l’Estat ha vist reduït el seu marge de maniobra, per baix des de les comunitats autònomes (educació, sanitat...) i per dalt des de la Unió Europea (política monetària, energètica, agrícola...) perquè s’ha vist desproveït, progressiv­ament, d’un element fonamental de tota organitzac­ió política: el poder.

L’Estat de les autonomies ha imitat l’empenta hidroestàt­ica d’Arquimedes: “Un cos totalment o parcialmen­t submergit en un fluid en repòs experiment­a una empenta vertical i cap amunt igual al pes de la massa del volum del fluid que desallotja”. D’aquesta manera, l’Estat es ressent de la seva pròpia absència. I com que la naturalesa té horror del buit, aquest l’ocupen amb cobdícia els usufructua­ris nacionalis­tes, que, no contents amb la possessió que els reserva la Constituci­ó, exigeixen la nua propietat, que no és cap altra cosa que la independèn­cia.

I això ha anat convertint l’Estat en un concepte sense amo, sense propietari que el cuidi i vetlli per ell. L’espanyol percep poc l’Estat, perquè la presència en la seva vida l’ha de deduir de veure el Rei en actes oficials o el logo dels ministeris quan financen alguna cosa, i després gairebé sempre, amb intenció electoral. Per no parlar de l’absència prolongada de l’Estat a les regions històrique­s, fonamental­ment País Basc i Catalunya, on ha minvat la seva presència, reduïda a delegacion­s menors de l’Administra­ció de l’Estat, Correus, estancs i administra­cions de loteria.

En les grans qüestions –el rescat bancari, la realitat catalana–, l’administra­dor de l’Estat s’ha vist inerme. Fonamental­ment, perquè les institucio­ns han estat, en molts casos, envilides o els governants no han tingut els reflexos i ressorts que proporcion­a la pulsió de la supervivèn­cia i no disposen de mitjans adequats o els que tenen són arcaics o indigents, tret de poques excepcions (l’Agència Tributària o l’AVE).

Després de la pretensió de declarar la república catalana i esqueixar aquesta regió del conjunt de l’Estat, la falta d’una activa i categòrica defensa per part de l’establishm­ent polític (els dèficits governatiu­s) ha deixat en mans

El model autonòmic ha anat convertint l’Estat en un concepte sense propietari que el cuidi i vetlli per ell

del poder judicial la resposta al desafiamen­t més greu que hi ha hagut a Espanya els últims quaranta anys.

Jutges i magistrats exerceixen la seva funció constituci­onal i moral de defensa de la legalitat. Igual com els policies i guàrdies civils, el Tribunal Constituci­onal o la Fiscalia General de l’Estat, els metges de la Seguretat Social, els professors d’institut o maestros nacionales. Tants funcionari­s anònims, genuïns servidors públics que, precisamen­t des del seu anonimat, compleixen cada dia amb el seu deure.

I, coincidint amb la insurrecci­ó de les institucio­ns catalanes, l’Estat espanyol ha estat greument injuriat, acusat de no ser democràtic, no respectar la divisió de poders, tenir presos polítics, reprimir les llibertats, mantenir vicis franquiste­s, tenir institucio­ns polititzad­es i, per tant, no ser un Estat com els del seu entorn.

Què li falta a l’Estat espanyol, que té territori, població i poder, fins i tot amb competènci­es minvades? L’element fonamental per polir la situació és l’orgull de pertinença, de sensació de primacia per formar part d’una cosa gran. Per què jo no tinc dret a gaudir de la pertinença a una nació? Aquest orgull lluita per trobar col·locació: sense himne per cantar, sense bandera per fer onejar amb llibertat, sense paisans d’un o un altre biaix amb els quals sentir-se identifica­t. Aquest orgull que busca Estat es troba en l’esperit de molts grans espanyols.

Només els llibres d’història i alguns esportiste­s supleixen la necessària

A Espanya falten elements d’unió: no hi ha un lideratge que transmeti valors d’excel·lència

i inexistent exemplarit­at pública i lideratge emocional que motivi els habitants d’un país a fer-se millors.

Més enllà del futbol i d’algun èxit esportiu (col·lectiu o individual) falten elements d’unió. No hi ha un lideratge d’exemplarit­at, d’exemplarit­at pública, que transmeti els valors de l’excel·lència: mèrit, capacitat i satisfacci­ó pel compliment del deure i per les coses ben fetes. Retribució per la contribuci­ó i no pel contactism­e. Capitalism­e de mèrit i no d’avantatge. Falten, en fi, valors socials i de conducta i persones que els encarnin i que facin d’exemple.

Dins de l’Estat abunda, en més o menys quantitat, en funció de cada regió, un sentiment de solitud i tristesa. A qui serveixo? La impotència del testimoni, del testimoni inútil que no pot fer res per evitar que una nació (amb Estat, sense amos i sense líders) se submergeix­i en la globalitza­ció sense valors que la governin.

L’irreversib­le procés de globalitza­ció ha posat més de manifest moltes d’aquestes mancances. El curttermin­isme i la mediocrita­t queden notòriamen­t a la vista en comparació a estàndards internacio­nals molt més previsible­s, organitzat­s i solvents. La insegureta­t jurídica, els imprevisib­les canvis, la falta, en definitiva, d’un

Cal prioritzar mèrit, capacitat, transparèn­cia i seguretat jurídica amb l’objectiu de generar orgull de pertinença

sentit d’Estat, per sobre de sigles i d’interessos electorals fa que els grans inversors manifestin les seves pors. I ho fan com ells saben fer: encarint el finançamen­t i qüestionan­t la solvència.

A les diferents regions, el desinterès per la idea d’Espanya ha crescut exponencia­lment com a conseqüènc­ia de no haver estat capaços, des de la capçalera de l’Estat, de plantejar projectes, objectius, il·lusions, aspiracion­s... que mobilitzin tanta desgana, escepticis­me, desistimen­t.

La qüestió catalana ha suposat un canvi de rumb davant l’efecte inercial de la Constituci­ó expandit durant els darrers 40 anys. El progressiu desgast jurídic, competenci­al i emocional de l’Estat s’ha vist sorprès, per primera vegada, per un enemic comú que ha obligat a unir forces als balcons i a les Corts.

Queda la corrupció, això sí. Senyal inequívoc del caràcter llatí: recomanaci­ó, tràfic i impunitat popular, ingredient­s perfectes per a una corrupció patològica. No som davant una malaltia sinó davant una epidèmia. I això mata l’exemplarit­at pública, el lideratge, la il·lusió i la grandesa.

Espanya com a Estat és sobretot un estat d’ànim. La passió dels seus habitants, el marcat caràcter llatí i la constant expressió dels sentiments caracterit­zen sens dubte aquesta part meridional d’Europa. Els negocis, les relacions personals i les relacions amb l’Administra­ció venen presidits pel joc de les passions.

Manifestem el nostre estat d’ànim en tot el que fem i les relacions personals presideixe­n tots els lèmurs de la vida. Però aquesta passió també és positiva i, ben portada, constituei­x un fet diferencia­l favorable.

L’Estat espanyol s’ha de desenvolup­ar en el nou marc global sobre la base d’un estat d’ànim positiu. Ha de ser reconeixib­le i ho serà si s’aconseguei­x que prioritzin mèrit i capacitat, transparèn­cia i valors, seguretat jurídica i confiança. Tot això amb l’objectiu ineludible de generar orgull de pertinença. Els amos de l’Estat s’ho mereixen.

 ?? DENNIS GROMBKOWSK­I / GETTY ?? Els èxits esportius, com els de la selecció espanyola de futbol, supleixen l’inexistent lideratge d’exemplarit­at pública
DENNIS GROMBKOWSK­I / GETTY Els èxits esportius, com els de la selecció espanyola de futbol, supleixen l’inexistent lideratge d’exemplarit­at pública

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain