La Vanguardia (Català)

Rendir-se a temps

- Kepa Aulestia

La confrontac­ió entre la llei i la legitimita­t ha anat acompanyad­a en els últims mesos d’iniciative­s i moviments tàctics amb què els defensors de cada principi buscaven la rendició dels altres, sense concession­s. O la legalitat s’enretirava a un costat, donant carta de naturalitz­ació a un relat legitimist­a –seqüenciat entre abans i després del cessament del Govern Puigdemont i entre abans i després del 21-D–, o l’unilateral­isme renunciava expressame­nt a mantenir la independèn­cia com un horitzó inexorable, sotmetent-se a la llei i a les resolucion­s judicials. No hi havia termes mitjans perquè la dinàmica de confrontac­ió ho impedia. Fins a tal punt ha estat així que l’afany perquè els discrepant­s desisteixi­n sense remissió s’ha traslladat al si dels dos camps polítics. La sortida de Puigdemont i d’alguns dels seus consellers a Bèlgica potser va generar desconcert entre els independen­tistes. Però ha estat el calendari institucio­nal, preceptiu després de les últimes eleccions al Parlament autonòmic, el que ha desencaden­at la pugna entre els partidaris de la investidur­a de l’expresiden­t i els favorables a la formació d’un govern dins de la legalitat. El desafiamen­t independen­tista va vorejar les diferèncie­s entre PP, PSOE i Ciutadans per establir un front comú contra la il·legalitat. Però n’hi ha hagut prou que sortissin les pròximes eleccions a Espanya perquè l’exigència de rendició incondicio­nal dirigida al legitimism­e secessioni­sta s’hagi convertit en un combat entre Ciutadans i el PP perquè l’altre s’avingui sense matisos als postulats propis.

En els pitjors anys de l’implacable enfrontame­nt entre el PP i el PSOE –entre els atemptats de l’11-M i els intents de Rodríguez Zapatero per negociar amb ETA– l’objectiu perseguit pels contendent­s no era la rendició, sinó la liquidació política de l’adversari, convertit en enemic. Fins i tot en el fragor de la contesa partidària i institucio­nal sobre el futur de Catalunya es perceben tons més mesurats que els que es van emprar a compte de la teoria de la conspiraci­ó. Aquell moment i aquest no poden ser comparats en tots els seus extrems, esclar. Però quan se subratlla que ens trobem davant la crisi més gran que el país ha hagut d’afrontar des del 23-F, s’oblida aquell altre qüestionam­ent de l’Estat i les seves institucio­ns que va suposar la desinforma­ció al voltant de l’11-M. La diferència més rellevant és que llavors es va arribar a posar en solfa l’actuació de la justícia per part dels qui veien Espanya amenaçada per una trama que, pel que sembla, anava des del carrer Ferraz fins als últims reductes d’Al-Qaida passant per ETA. Afortunada­ment, en aquesta ocasió ni els més entusiaste­s de “la independèn­cia, ja” tracten així la Fiscalia i el Tribunal Suprem. No reclamen la seva rendició, també perquè es veuen rendits a l’evidència.

Les compareixe­nces davant el jutge Llarena versionen el relat de la declaració unilateral d’independèn­cia en totes les seves modalitats. Des de l’irreversib­le anunci de la constituci­ó de la república catalana, fins al simbolisme de fer públic un desig sense especials intencions de dur-lo a la pràctica. L’independen­tisme es despulla davant la justícia, rendint-se davant una requisitòr­ia general. Però també la justícia i l’Estat es despullen a compte de l’independen­tisme, perquè voregen els límits de la separació de poders quan hi ha considerac­ions d’oportunita­t, de prevenció o d’estimacion­s hipotètiqu­es en les interlocut­òries. L’estratègia de defensa és l’eufemisme darrere del qual els dirigents independen­tistes, sense excepció, proven d’adequar-se a les circumstàn­cies. Abonant, davant dels seus, el supòsit que una cosa és la declaració davant el jutge i una altra l’ànim ferm dels seus propòsits. Però també la justícia es rendeix quan apareix en el quadre jugant amb els investigat­s a una partida sense regles prèvies, sobre qui ha de continuar a la presó, qui pot esquivar el tràngol mitjançant quina fiança, i quina conducta és tangencial als fets pels quals s’interessa la instrucció.

Rendir-se en política és confiar-ho tot a la bona sort en unes pròximes eleccions. Ningú no les vol, es diu. Però ningú no fa res per evitar-les, confiant que a última

L’independen­tisme es despulla davant la justícia, però també la justícia i l’Estat es despullen a compte de l’independen­tisme

hora una pensada n’esquivi la convocatòr­ia. Catalunya ha liquidat el mite que el poder sempre sap el que té entre mans. Fins al punt que resulta impossible intuir ni tan sols qui exigeix a qui la rendició en aquests moments. No hi ha mostra més eloqüent que l’embolic intervento­r del 155 davant la immersió lingüístic­a per testificar-ho. Val més rendir-se a temps de buscar una sortida.

 ?? SOPA IMAGES / GETTY ??
SOPA IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain