La Vanguardia (Català)

Força, oenagés!

- PUNT DE VISTA Miquel Roca Junyent

Uns fets escandalos­os que han afectat algunes oenagés semblen haver desfermat una campanya contra aquesta mena d’entitats. Certament, dol especialme­nt que entitats que per portar a terme les seves activitats reben ajuts de particular­s i d’administra­cions puguin protagonit­zar actuacions que van en contra del respecte i els drets de les persones. Responsabl­es d’aquestes entitats s’han servit del seu paper assistenci­al per tal de cometre fets delictius o, en tot cas, de reprovable considerac­ió ètica. Fa mal i s’ha de perseguir i castigar.

Però, dit això, és injust projectar una sospita generalitz­ada sobre aquest tipus d’entitats i sobre totes les persones que s’hi senten compromese­s. És injust, molt injust. Aquestes entitats fan un servei extraordin­ari a la humanitat. De fet, totes les administra­cions i la mateixa societat, en totes les latituds geogràfiqu­es, confien que aquestes entitats seran allí on elles no arriben o no volen arribar. Estan allí atenent víctimes, ajudant gent que ho necessita, aportant companyia i recursos de tota mena a persones o situacions que ningú se sent compromès a ajudar i resoldre.

No és just; el que està passant no és just. Milers i milers de voluntaris socials dediquen molt de temps de les seves vides a causes ignorades de clara significac­ió social.

Alguns no ho han fet amb dignitat; han prostituït la idea; s’han aprofitat de la misèria dels destinatar­is de la seva ajuda amb finalitats humiliants. És cert; però milers i milers ho han donat tot per la raó de ser part de l’entitat sense rebre res més a canvi que una satisfacci­ó íntima, molt sovint amagada, mai prou reconeguda.

Es diu que algunes d’aquestes entitats han començat a notar com el nivell de donacions i ajuts que rebien està disminuint. Seria molt greu. Caldrà donar explicacio­ns, prendre mesures de control, vetllar pel correcte ús de la confiança rebuda, però també cal animar aquestes entitats a que no defalleixi­n, que segueixin endavant amb la seva tasca. Els necessitem.

Molts voluntaris donen una imatge més amable de la nostra societat al món. Moltes persones no troben més suport i consol que el que ells els donen. I, ara, per uns pocs pocavergon­yes ens hem de malfiar de tots? Seria absurd; són les persones que fan mal ús d’aquesta confiança les que mereixen el menyspreu de la societat, no les causes a les quals s’havien compromès a servir.

Quantes situacions semblants ens toca malauradam­ent conèixer cada dia en ambients ben diversos? De ben segur que les oenagés poden oferir un balanç molt més positiu que altres organitzac­ions.

Són mals moments per a aquestes oenagés. De ben segur que tota la seva gent ho està patint. Convindria fer-los arribar un missatge de solidarita­t i de confiança renovada.

Els tocarà ser més exigents, més vigilants, menys bona fes; però que res de tot això faci decaure el seu ànim.

Els pocavergon­yes no poden tenir tant d’èxit! El seu mal està fet. Cal lluitar per evitar-lo, però no s’hauria de perjudicar els valors que mouen aquestes iniciative­s tan absolutame­nt necessàrie­s en el nostre món de cada dia. Que l’entrebanc deixi pas a una nova empenta!

No s’hauria de perjudicar els valors que mouen aquestes iniciative­s tan necessàrie­s en el nostre món de cada dia; que l’entrebanc deixi pas a una nova empenta!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain