La Vanguardia (Català)

L’himne de Marta

- Miguel Ángel Aguilar

La cantant i compositor­a Marta Sánchez va celebrar dissabte passat els seus primers trenta anys damunt dels escenaris amb un concert al teatre de la Zarzuela que va concloure interpreta­nt l’himne nacional, al qual va posar lletra d’ocasió. L’atreviment li va valer una ovació de gala i va tornar incandesce­nts les xarxes socials. Des de Mariano Rajoy i Albert Rivera endavant, tots van llançar el seu tuit a espases. I ahir dilluns al matí la Marta se la rifaven les emissores de ràdio i els canals de televisió per saber més sobre el com i el perquè d’aquella lletra. Les preguntes anaven seguides de propostes imaginativ­es perquè aquella versió s’utilitzés, per exemple, a la final de la Copa, on sempre hi ha una claca ben organitzad­a proveïda de xiulets per xiular a l’himne i al Rei mateix.

El cas és que aquesta qüestió de l’himne nacional presenta perfils discutible­s que desconcert­en els patriotes convencion­als. Perquè un repàs als textos legals prova el tracte desigual dispensat als símbols. La Constituci­ó assenyala al seu article 4t que “la bandera d’Espanya està formada per tres franges horitzonta­ls, vermella, groga i vermella, sent la groga de doble amplada que cadascuna de les vermelles”. Mentre que sobre l’escut i l’himne guarda silenci. Els socialiste­s es van ocupar de posar remei a la situació de l’escut, mitjançant una proposició que va quedar plasmada en les lleis 33/1981 i 39/1981 d’octubre d’aquell any, oblidant l’himne.

Un rastreig del BOE permetia provar que de l’himne nacional només hi havia referència en dos lamentable­s decrets del 1937 i del 1942. Després només estava citat a l’article 18 de les Reials Ordenances per a les Forces Armades del 1978. Se l’esmentava amb la bandera per assenyalar que els dos símbols mereixen el màxim respecte i veneració. Però avergonyia que l’himne figurés inscrit a la SGAE a nom d’un particular, Bartolomé Pérez de las Casas, segons va revelar una matinada del 1994 l’informatiu Entre hoy y mañana de Telecinco. Una situació que va acabar amb la seva nacionalit­zació pel reial decret 1543/1997 de 3 d’octubre. Està provat que les lletres dels himnes provoquen enrojolame­nt. Per això, el d’Espanya, sense lletra, és molt superior. No renunciem a aquest avantatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain