La Vanguardia (Català)

Governar el Govern

- Fernando Ónega

Si és cert el que es diu (i sembla que ho és), la iniciativa política a Espanya no és del Govern, sinó de Ciutadans. Les enquestes envien a Rajoy l’advertènci­a que Albert Rivera li pot treure la butaca i es comencen a produir esdevenime­nts que estan canviant la vida política del país. El primer símptoma va ser quan Ciutadans es va mostrar partidari d’endurir la presó permanent revisable: al Govern central li van faltar minuts per afegir-hi nous supòsits. El segon va ser quan Ciutadans es va oposar a l’exigència de l’idioma cooficial per accedir a càrrecs públics: al Govern li van tornar a faltar minuts per anunciar l’augment de l’educació en castellà a Catalunya. Va tenir tanta pressa a comunicar-ho, que ho va fer sense saber exactament a què aspira ni tan sols si ho pot fer. I ara el mateix Rajoy es llança a la conquesta electoral de l’Espanya provincian­a per si l’ona expansiva del creixement demoscòpic de Ciutadans arriba fins on no havia arribat.

Albert Rivera, per tant, té més poder del que pensa. És l’inspirador de les iniciative­s oficials. És la versió política del “corre, corre, que t’atrapo”. És com el motor d’un tren paralitzat per falta de combustibl­e. Ja havia passat amb Podem. La seva aparició estel·lar va despertar de la seva letargia el PP i el PSOE, que de sobte van descobrir una Espanya que no figurava als informes oficials i que demanava torn per votar des de la indignació. El Partit Popular va descobrir, com per inspiració divina, l’Agenda Social, a la qual torna quan hi ha dificultat­s. El Partit Socialista es va neguitejar: hi havia un nou convidat que ficava les mans i menjava del seu plat.

Ara és el torn de Ciutadans. L’efecte sociològic de la seva irrespectu­osa intromissi­ó és que fa girar Espanya numèricame­nt a la dreta, segons celebra la premsa conservado­ra. L’efecte polític és que Rivera ha començat a governar el Govern de Madrid. Si és tanta la seva capacitat d’influència, permeteu-me una expressió: coi, Albert, llança alguna idea econòmico-social! Per exemple, sobre la desigualta­t, les pensions o la bretxa salarial. O una mica més fàcil: més pressupost per a investigac­ió. A veure si et segueixen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain