La Vanguardia (Català)

Què garanteixe­n les avaluacion­s de l’IPCC?

- Professora de Climatolog­ia del departamen­t de Geografia de la URV MANOLA BRUNET

L’IPCC és el cos científic internacio­nal que valora periòdicam­ent les bases científiqu­es del canvi climàtic, els seus impactes, riscos futurs i opcions per a la seva mitigació i adaptació. La seva finalitat és proporcion­ar una informació rigorosa i equilibrad­a als responsabl­es de prendre decisions polítiques arreu del món. Va ser creat el 1988 per l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial i el Programa sobre el Medi Ambient de l’ONU, i té la participac­ió de 195 països membres. Des d’aleshores ha elaborat de manera cíclica (cada 6 anys aproximada­ment) les seves avaluacion­s científiqu­es, en què es valoren i resumeixen de manera comprensib­le les troballes científiqu­es esdevingud­es en el període transcorre­gut entre una i una altra avaluació. Proporcion­a les bases científiqu­es per desenvolup­ar les polítiques relacionad­es amb el canvi climàtic per part dels governs. A més, periòdicam­ent elabora informes especials (com el que s’ha filtrat ara) que guien els governs en temes específics.

En la seva elaboració participen centenars de científics de gran prestigi internacio­nal. La seva selecció garanteix un procés de participac­ió obert i transparen­t, cosa que garanteix un mecanisme de supervisió complet de tot el procedimen­t.

En resum, l’IPCC revisa i valora les troballes científiqu­es més recents rellevants per al canvi climàtic produïdes a escala mundial; no genera nou coneixemen­t, sinó que sintetitza i actualitza el que hi ha disponible i el posa a l’abast dels gestors públics per a la seva informació i actuació posterior. Milers de científics col·laboren sobre una base voluntària en les avaluacion­s de l’IPCC. Els donen suport (finançant les reunions que es facin per acordar l’índex o coordinar la seva elaboració)

Els científics s’han de pagar les despeses, cosa que demostra el poc compromís del Govern espanyol

els seus governs respectius en gairebé tots els casos, excepte en uns quants com ara l’espanyol: els científics, a més de compartir el seu temps i coneixemen­t per contribuir a l’elaboració de l’informe, s’han de subvencion­ar ells mateixos els costos derivats de les reunions, cosa que serveix d’exemple de l’escàs compromís del Govern central en l’enfortimen­t de lluita global per mitigar el canvi climàtic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain