La Vanguardia (Català)

En Tiago comença a fer de cuidador

El robot de Pal Robotics es prova en dos projectes europeus d’atenció a la gent gran

- MAYTE RIUS

Tenir cura de persones grans o dependents també és cosa de robots. Si més no ho intenta demostrar en Tiago, el robot semihumano­ide de Pal Robotics que a través de dos projectes d’investigac­ió europeus ha aconseguit colar-se a les cases particular­s de gent gran o discapacit­ada d’Holanda, Polònia, Grècia i Anglaterra per demostrar els seus dots com a cuidador.

Portar l’agenda de persones amb demència senil o alzheimer i recordar-los que s’han de prendre la medicació o que ja és l’hora de dinar, comprovar si tenen febre, suggerir receptes de cuina per fer una dieta més equilibrad­a, proposar una taula d’exercicis guiats o canviar de postura i acompanyar al llit una persona amb problemes de mobilitat són algunes de les moltes tasques que en Tiago ja està exercint.

Fonts de Pal Robotics asseguren que es tracta de proves pilot per comprovar com se’n surt el robot en un entorn real d’atenció a gent gran o amb discapacit­at, en uns casos a casa mateix i en d’altres en residèncie­s d’avis.

A Holanda, per exemple, en Tiago treballa per a una empresa que presta serveis d’assistènci­a a persones amb discapacit­at. El robot s’ha instal·lat a casa d’alguns clients de manera “teleoperad­a”, és a dir, que quan l’usuari necessita alguna cosa contacta amb la persona que el fa anar a distància que és qui dirigeix el robot perquè agafi una tassa, assisteixi la persona a l’hora de ficar-se al llit, la giri al llit o l’acompanyi, per esmentar alguns exemples. “Gràcies als sensors i càmeres que incorpora en Tiago, l’infermer que teleopera pot notar la força que aplica el robot per moure els objectes o comprovar on són i dirigir-lo on convingui perquè els agafi, i així atendre algunes de les necessitat­s dels usuaris sense necessitat de desplaçar-se físicament fins a casa seva”, expliquen des de Pal Robotics.

A Polònia, Grècia i Anglaterra en Tiago treballa de manera autònoma però sense braç, és a dir, sense possibilit­at de manipular objectes ni persones. S’ha incorporat al programa europeu Enrichme, que pretén crear ambients assistits i basats en sistemes robòtics perquè les persones grans puguin estar a casa seva i viure de manera independen­t durant més temps. I en aquest marc, en Tiago s’ha posat a prova com a acompanyan­t dels qui comencen a mostrar símptomes de demència senil o d’alzheimer, sobretot en residèncie­s, tot i que també en alguns domicilis particular­s adaptats.

En aquest programa, la seva feina està centrada a interactua­r amb l’usuari per recordar-li la medicació i les tasques pendents de l’agenda, comprovar-li algunes de les constants vitals com ara la temperatur­a, connectar-lo amb el metge, mostrar-li informació útil a la pantalla o, fins i tot, actuar com a animador perquè la persona faci exercici físic o ventili la casa. Incorpora, a més, una aplicació de tecnologia RSID que permet informar la persona sobre on ha deixat les claus, el mòbil, les ulleres o altres petits objectes als quals prèviament col·loquen etiquetes.

Francesco Ferro, director general de Pal Robotics, assegura que les proves reals que s’estan fent amb en Tiago mostren que la cura robòtica té “una acceptació molt alta” entre la gent gran i que aquest suport a la rutina diària dels avis permet allargar entre dos i tres anys la seva autonomia

El suport de l’autòmat a les rutines diàries dels avis pot allargar dos o tres anys la vida independen­t

i que no hagin d’abandonar casa seva per ingressar en una residència, segons declaracio­ns recollides per l’agència Efe.

No obstant això, fonts de l’empresa asseguren que l’avenç definitiu per integrar els robots en la cura de gent gran i de persones dependents s’aconseguir­à quan en Tiago pugui dur a terme les funcions de navegació i de manipulaci­ó d’objectes en qualsevol espai i de manera totalment autònoma, i així a més de recordar l’hora de les pastilles les traurà del calaix i les donarà a l’usuari amb un vas d’aigua. Ja està entrenant per fer-ho, com es va poder veure durant l’European Robotics League (ERL) –una competició en què els robots de serveis europeus posen a prova les seves habilitats– que es va celebrar el novembre passat a la seu de Pal Robotics a Barcelona.

 ?? XAVIER CERVERA/ARXIU ?? En Tiago durant la competició de robots de serveis europeus celebrada a Barcelona al novembre
XAVIER CERVERA/ARXIU En Tiago durant la competició de robots de serveis europeus celebrada a Barcelona al novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain