La Vanguardia (Català)

El PSOE vol que les empreses publiquin internamen­t els sous

-

El PSOE va presentar ahir un projecte de llei per impulsar la igualtat retributiv­a i de tracte entre homes i dones i que demana complir amb la Constituci­ó i sancionar de manera molt greu les empreses que no facin auditories salarials o no apliquin plans d’igualtat. Els socialiste­s, aclareixen, volen posar fi a la bretxa salarial, que segons diversos estudis arriba fins al 30% quan es mesura la diferència de sous entre homes i dones.

La secretària d’Igualtat, Carmen Calvo, va explicar en roda de premsa la proposta per garantir la igualtat d’oportunita­ts en matèria salarial i que va ser aprovada per la comissió executiva federal del partit. La iniciativa demana que, per a les infraccion­s molt greus, les multes oscil·lin entre el 0,71 % i l’1,30% de la massa salarial de l’empresa, segons siguin de grau mínim, mitjà o màxim. També que s’estipuli com a infracció greu l’incomplime­nt del deure d’informació als treballado­rs a través d’un llibre registre salarial de l’empresa i es compleixi amb les seves multes correspone­nts.

La iniciativa assenyala que totes les empreses que tenen representa­ció legal dels treballado­rs, a partir de sis empleats, hagin de complir una obligació de subministr­ar informació, almenys anualment.

“Volem que l’ordenació es compleixi i es creïn figures perquè la igualtat salarial sigui tangible i no teòrica”, va dir Calvo, que va incidir que aquesta proposició de llei modifica diverses normes dins de l’Estatut dels Treballado­rs, de la llei del Sistema d’Inspecció de Treball i de la llei de Societats participad­es i de la de Cooperativ­es, entre altres.

El portaveu del PP, Pablo Casado, va replicar al PSOE recordant que ja és il·legal a Espanya que una dona pel fet de ser-ho cobri menys que un home, i per tant no és necessari legislar en aquest sentit. Casado va instar les dones que pateixin aquesta situació a denunciar-ho. Segons les seves dades, la bretxa salarial durant el mandat de Mariano Rajoy s’ha reduït un 4% i ha crescut la taxa d’activitat femenina.

Units Podem també ha presentat la seva pròpia proposició de llei per a la igualtat retributiv­a, que té el suport del PSOE. La formació de Pablo Iglesias també advoca per l’obligatori­etat de publicar els sous mitjans i desglossat­s per gènere, a més d’aclarir les nòmines i els conceptes retributiu­s que contenen, de manera que el treballado­r sàpiga d’on procedeix cada percepció que rep i pugui comparar-la amb la mitjana de l’empresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain