La Vanguardia (Català)

Barcelona s’inspira en Berlín per fomentar el joc al carrer

Colau vol descrimina­litzar l’esbarjo a l’espai públic amb la creació de 39 zones noves i la renovació de 150 més

- ÁLVARO LÓPEZ-BALCELLS

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat un pla per crear nous espais de joc a la ciutat i renovar part dels que ja hi ha partint d’uns nous criteris sobre el que ha de ser el joc dels nens en l’espai públic. El projecte ha rebut una gran influència de Berlín, una ciutat pionera pel que fa a la creació d’espais lúdics als seus parcs. La proposta, per a la qual es destinaran 20,17 milions d’euros, estableix com a prioritat la creació d’espais de joc que estimulin la creativita­t dels nens i que alhora siguin accessible­s per a tots els menors, independen­tment que tinguin algun tipus de discapacit­at o no. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va recalcar especialme­nt ahir durant la presentaci­ó del projecte la idea de “considerar el joc com un dret per als nens” per abandonar l’arrelada creença que “els jocs infantils al carrer són un problema”.

La mesura s’emmarca dins de l’estratègia del govern municipal per fer de Barcelona una ciutat més social i amigable: els patis escolars oberts al barri i ara la transforma­ció dels parcs infantils en espais lúdics reflecteix­en la voluntat del Consistori per fer de Barcelona una ciutat més accessible i inclusiva. Actualment la capital catalana té un total de 813 àrees de joc i cada any se’n renoven 40. Durant la legislatur­a actual s’han millorat un total de 111 espais de joc i se n’han creat 59 de nous. L’Ajuntament preveu que durant els pròxims dos anys s’instal·lin 30 espais de joc nous i que es renovin fins a 39 àrees d’esbarjo existents, cosa que elevaria a 150 el total de transforma­cions d’aquestes àrees durant el mandat, totes partint de les noves directrius que planteja el Consistori.

D’aquestes 30 noves estructure­s, 10 seran espais de joc tradiciona­ls com els que s’han construït fins ara i les 20 restants representa­ran els nous espais lúdics, que tindran diferents estructure­s que fomentin l’exploració i estimulaci­ó dels nens que hi interactuï­n. D’aquests 20 espais lúdics, dos tenen la particular­itat que es crearan amb la col·laboració de nens i pares de diferents escoles dels dos districtes en què s’ubicaran, un a Nou Barris i l’altre a Sant Andreu. A més, cinc dels 20 espais lúdics tindran elements singulars, una sèrie d’estructure­s de grans dimensions que representa­ran diferents animals, que s’espera que acabin sent símbols de l’esbarjo infantil de la ciutat.

L’Ajuntament va evidenciar la necessitat de dur a terme aquestes mesures quan una enquesta, feta recentment per més de 4.000 nens, va assenyalar que es considerav­a la possibilit­at de jugar al carrer com una qüestió prioritàri­a. En la mateixa línia, gairebé el 40% dels nens que van respondre l’enquesta van assenyalar que setmanalme­nt o no jugaven cap dia al carrer o únicament ho feien dues vegades. Colau, parafrasej­ant Carles Capdevila, va recordar unes paraules que va pronunciar el periodista català, que, promovent el joc infantil al carrer, fantasieja­va amb la idea que “algun dia a Barcelona es puguin eliminar tots els cartells que prohibeixe­n jugar als seus carrers i places”.

Dos espais lúdics es crearan amb l’ajuda dels nens, i cinc tindran estructure­s singulars

 ?? AJUNTAMENT DE BARCELONA ?? Una de les estructure­s en forma de lloro que es podrà veure ben aviat als parcs de la ciutat
AJUNTAMENT DE BARCELONA Una de les estructure­s en forma de lloro que es podrà veure ben aviat als parcs de la ciutat
 ?? AJUNTAMENT DE BARCELONA ?? Els futurs jocs seran accessible­s per a tots els nens
AJUNTAMENT DE BARCELONA Els futurs jocs seran accessible­s per a tots els nens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain