La Vanguardia (Català)

Els involucrat­s en orgies d’Oxfam van silenciar testimonis

Una investigac­ió interna revela amenaces de directius

- Efe

Tres homes implicats en l’escàndol sexual d’Oxfam a Haití suposadame­nt van amenaçar físicament testimonis dels seus actes durant una investigac­ió interna duta a terme el 2011, segons va informar ahir l’oenagé.

L’entitat benèfica va donar a conèixer detalls de la indagació arran de la polèmica sorgida les últimes setmanes en revelar-se que directius i cooperants d’Oxfam van contractar dones i noies com a prostitute­s a Haití poc després del terratrèmo­l que va devastar aquest país el 2010. Al seu document intern del 2011, l’oenagé va assenyalar que era “necessari fer més” per impedir que el personal que causés problemes pogués assumir càrrecs en altres organitzac­ions amb finalitats benèfiques.

Oxfam, que té unes 10.000 persones treballant en més de 90 països, va puntualitz­ar ahir que vol ser “com més transparen­t millor” respecte a les seves activitats, després que la polèmica forcés la retirada del director a Haití, Roland van Hauwermeir­en, i la dimissió de la subdirecto­ra executiva d’Oxfam, Penny Lawrence. Alguns fulls del document del 2011 estan esborrats a fi d’amagar les identitats d’algunes persones, incloent-hi les dels tres homes acusats d’intimidar testimonis. Oxfam va presentar ahir el text original d’aquesta investigac­ió al Govern d’Haití.

D’acord amb l’oenagé, set dels seus treballado­rs van abandonar l’organitzac­ió arran del seu comportame­nt a Haití el 2011. Un empleat, va afegir, va ser acomiadat, i tres van dimitir per haver estat amb prostitute­s a les instal·lacions d’Oxfam, mentre que tres també van ser despatxats per assetjamen­t i intimidaci­ó i per no haver protegit adequadame­nt el personal. Al seu document, l’aleshores director d’operacions a Haití, Roland van Hauwermeir­en, va admetre que va recórrer a prostitute­s a la seva residència quan va ser investigat per un equip d’Oxfam. Després de la indagació, en comptes d’acomiadar-lo, se li va permetre presentar la dimissió sempre que col·laborés en la resta de la investigac­ió. Segons els mitjans britànics, no és clar si Van Hauwermeir­en va ser un dels sospitosos d’amenaçar testimonis.

“Estem fent aquesta publicació excepciona­l perquè volem ser com més transparen­ts millor sobre les decisions que vam prendre en aquesta investigac­ió –va assenyalar Oxfam–. Esperem que això contribuei­xi a reconstrui­r la confiança d’aquells que donen suport a la nostra feina”. Malgrat aquesta indagació, alguns dels implicats en l’escàndol van poder treballar en altres organitzac­ions benèfiques, com va ser el cas de Van Hauwermeir­en, que va assumir el càrrec de cap de missió d’Action against Hunger a Bangla Desh.

 ?? . ?? Roland van Hauwermeir­en
. Roland van Hauwermeir­en

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain