La Vanguardia (Català)

Va batre Anquetil

MIQUEL PACHECO FONT (1931-2018)Ciclista profession­al

- XAVIER G. LUQUE

Miquel Pacheco va ser un ciclista destacat dels anys cinquanta i seixanta del segle passat, un corredor amb resultats notables i alguna gesta que no hauria de caure en l’oblit.

Nascut a Sabadell el 5 de setembre del 1931, Pacheco va ser profession­al entre el 1954 i el 1966 i va portar els colors dels grans equips espanyols de l’època. Va passar pel Faema, el Kas, el Licor 43 i també el Ferrys. Va córrer amb el bo i millor dels seus temps, va brillar a la Volta a Catalunya (va acabar tres vegades entre els cinc primers, va guanyar dues etapes), va destacar a la Vuelta a Espanya (va ser tercer dues vegades i va guanyar també dues etapes) i, fins i tot, va deixar el segell al totpoderós Tour de França, en què va participar cinc vegades (desè ciclista català amb més participac­ions).

Però la carrera de Pacheco va quedar marcada per un èxit sensaciona­l. El dia que va batre Jacques Anquetil en una contrarell­otge. Va passar a la Vuelta a Espanya del 1963, una edició que semblava dissenyada per a més glòria d’Anquetil. El campió normand, que ja era triple guanyador del Tour i estava considerat el millor contrarell­otgista del món, es va apoderar del lideratge a la primera etapa, a Gijón, i no el va deixar anar. Va ser un domini aclaparado­r que només va tenir petites anècdotes. Com la d’aquell 12 de maig del 1963, diumenge. Jornada doble: al matí un sector en línia a Montjuïc i després una contrarell­otge de 52 quilòmetre­s per enllaçar Sitges amb Tarragona. I Pacheco va tombar Anquetil. Amb 26 segons d’avantatge. “Va ser un esdevenime­nt increïble, un èxit que va traspassar fronteres”, rememora Joan Peirató, que va ser director de la Volta a Catalunya del 1986 al 1994 i que en aquells temps de Pacheco era comissari de cursa a la Vuelta. A les cròniques polsoses s’explica que aquella era la tercera derrota d’Anquetil en deu anys al seu terreny predilecte, i es destacava que Pacheco era l’únic ciclista no basc que el Kas que dirigia Dalmacio Langarica havia acollit a les seves files, amb els Gabica, Momeñe, Uriona, Barrutia... “Era un Kas fantàstic, i la victòria de Pacheco semblava inimaginab­le. Era un molt bon contrarell­otgista, però és que Anquetil era un depredador, sempre volia guanyar”, explica Peirató.

El ciclista de Sabadell ja havia guanyat una etapa, en línia, a la Vuelta del 1958. Va ser a Sant Sebastià, i li va permetre vestir-se de líder. A la Volta a Catalunya va competir deu vegades (en va acabar vuit), i destaquen els seus triomfs d’etapa del 1955 i el 1962. El primer, en una duríssima jornada de muntanya, perquè també es defensava pujant. Una etapa de Perpinyà a les Escaldes passant pels colls de Montlluís, Pimorent i Envalira. Va estar escapat gairebé tot el dia, primer amb Gómez del Moral i després en solitari per les dues últimes grans dificultat­s. A la meta andorrana va distanciar el segon, Loroño, en 2m34s i el tercer, Bahamontes, en gairebé set minuts. Eren temps de penúries fins i tot informativ­es. A la crònica del Mundo Deportivo es detalla que, a les onze de la nit, continuave­n sense aconseguir comunicar-se ni amb la Seu d’Urgell ni amb Andorra, a causa de la tempesta. I que aleshores va aparèixer

Entre el 1954 i el 1966 va portar els colors dels grans equips espanyols de l’època: Faema, Kas, Licor 43 i Ferrys

a Barcelona el valent Paco Alguersuar­i, que havia arribat amb la seva Vespa, desafiant les inclemènci­es, i portava les cròniques, les fotos i les classifica­cions de l’etapa.

Pacheco va disputar cinc edicions del Tour, entre el 1958 i el 1964, i va aconseguir acabar entre els vint millors l’any 1963.

El funeral per Miquel Pacheco tindrà lloc avui a partir de les 9 hores al tanatori de les Corts.

 ?? MUNDO DEPORTIVO ??
MUNDO DEPORTIVO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain