La Vanguardia (Català)

Cacera d’estelades

Agressió a Cornellà a uns socis de l’Espanyol independen­tistes

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

De les senyeres i banderes blanc-iblaves –sovint trenades– que van poblar majoritàri­ament les grades de Sarrià durant unes quantes dècades, a l’actual guerra de banderes que es viu a Cornellà, on una majoria de banderes espanyoles competeixe­n amb senyeres, estelades i les denominade­s estelades periques, l’Espanyol sembla haver enterrat definitiva­ment l’històric lema “només un club”, que va acompanyar l’entitat fins i tot en el seu himne. L’agressió i injúries que van patir diumenge un jove que portava una estelada i el seu avi, de 84 anys, a l’interior de l’estadi demostra que la diversitat entre la massa social no és sinònim de convivènci­a.

El fet s’assembla a d’altres que havien passat als exteriors de l’estadi o al centre comercial annex. Un jove, portador d’una bandera espanyola, va increpar el de l’estelada amb el suport de seguidors que abandonave­n la grada quan va finalitzar l’Espanyol-Vila-real. Als crits de “Ximple!” i “On vas amb aquesta bandera?” aviat s’hi

LES VÍCTIMES El jove agredit va patir un trau en una cella; el seu avi va acabar per terra amb contusions

van sumar altres paraules, escopinade­s i una agressió física que va portar el jove soci independen­tista a un centre sanitari per un trau en una cella. L’avi, també soci, va acabar per terra amb contusions, en el que diversos testimonis directes defineixen entre un cop de puny i una empenta.

El club va reaccionar ahir al matí condemnant els fets i posant-se a disposició dels Mossos, que van elevar acta dels fets. A la tarda, identifica­t l’agressor, que no és abonat de l’Espanyol, el club va oferir el seu suport moral i els serveis jurídics de l’entitat als agredits, que van manifestar la seva intenció de donar-se de baixa, a més de personar-se com a acusació en el procedimen­t que s’iniciarà d’ofici després de l’actuació policial. “El club activarà totes les mesures necessàrie­s perquè l’agressor no accedeixi a les nostres instal·lacions com a mínim fins que la justícia esportiva es pronunciï sobre la seva potencial sanció”, va assenyalar l’Espanyol en la seva segona nota sobre l’esdevenime­nt.

“L’Espanyol té avui dia un problema greu –va assenyalar al matí a RAC1 l’expresiden­t Joan Collet, el primer a denunciar públicamen­t els fets–. Hi ha gent que està provant de posicionar políticame­nt el club. Espero que algú faci alguna cosa perquè em consta que cada vegada hi ha més gent desencisad­a amb aquesta situació”. Collet fins i tot va oferir xifres del que considera grups organitzat­s: “Són 300 o 400 i són un perill, perquè volen fer un club a la seva imatge, prefereixe­n un Espanyol petit, però com els agradaria”.

El col·lectiu Roger de Llúria, que agrupa socis i penyes de caràcter sobiranist­a, també va condemnar ahir una agressió que considera impròpia en un club plural. “Des de fa un temps, coincidint amb l’inici del procés sobiranist­a al nostre país, els violents es tornen a moure i a actuar violentame­nt a les instal·lacions del nostre club a la caça d’estelades”, assenyala el col·lectiu en un comunicat. El seu president, Ernest Vilches, que va patir un intent d’agressió per exhibir durant una junta d’accioniste­s una estelada perica, va explicar ahir que les penyes i els socis que porten aquestes banderes a Cornellà han d’amagar-les quan entren i surten per por de ser objecte d’insults, amenaces o agressions, i que fins i tot els violents han arribat a identifica­r-los sense portar símbols ni banderes.

La campanya del club recent i els agents socials espanyolis­tes “Per un RCDE Stadium només en blanc-i-blau” van aconseguir mitigar el conflicte de manera puntual. A la grada d’animació no s’exhibeixen altres símbols que els del club. Però el problema hi és.

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Un dels sectors de la grada del camp de l’Espanyol en què s’exhibeixen banderes espanyoles
PAU BARRENA / AFP Un dels sectors de la grada del camp de l’Espanyol en què s’exhibeixen banderes espanyoles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain