La Vanguardia (Català)

El guardià dels preus que preserva el poder adquisitiu de l’euro Guindos serà el número dos del regulador per un període màxim de vuit anys

-

L’objectiu principal del Banc Central Europeu (BCE), que tindrà Luis de Guindos com a vicepresid­ent, és “mantenir l’estabilita­t dels preus”. Un objectiu amb què es pretén “preservar el poder adquisitiu de la moneda única”, com reconeix la mateixa institució. Qui ha de dur a terme aquest objectiu és el consell de govern, format pels sis membres del comitè executiu (inclosos el president i el vicepresid­ent) i els governador­s dels bancs centrals dels 19 països membres de la zona euro.

Luis de Guindos serà el número dos del comitè executiu, darrere del president, Mario Draghi. L’anterior ocasió en què Espanya va participar en aquest reduït grup decisori va ser entre els anys 2004 i 2012, quan José Manuel González Páramo va ocupar un dels seients d’aquest organisme. González-Páramo, que havia estat membre del consell de govern del Banc d’Espanya, és avui conseller del BBVA.

Guindos substituir­à en el càrrec Vítor Constancio, que va accedir a la vicepresid­ència el juny del 2010 i que la deixarà el 31 de maig vinent. Els membres del comitè executiu són designats per a un mandat de vuit anys no renovables. Només de manera excepciona­l, els membres del primer comitè executiu van ser nomenats el 1998 per a períodes de durada diversa a fi que la renovació dels seus membres no coincidís en un mateix any. Per aquesta raó, els actuals sis membres renovaran el seu mandat entre aquest any i el 2022.

L’italià Mario Draghi finalitzar­à el seu mandat l’octubre del 2019. La resta de membres del comitè executiu són un francès (Benoît Coeuré), una alemanya (Sabine Lautenschl­äger), un alemany establert a Bèlgica (Peter Praet) i un luxemburgu­ès (Yves Mersch). Va ser justament Mersch qui va ocupar el càrrec de González-Páramo quan aquest va abandonar la institució.

Un dels pilars bàsics de la institució és la seva independèn­cia política. Per això és tan important l’elecció dels càrrecs que configuren el seu comitè executiu. Les funcions més en detall del BCE són la definició i l’execució de la política monetària, la realitzaci­ó d’operacions de divises, la possessió i gestió de les reserves oficials de divises dels països membres de la zona euro i la promoció del bon funcioname­nt

El ministre acompanyar­à Draghi a l’hora de retre comptes de les decisions de política monetària

dels sistemes de pagament. També s’encarrega de l’emissió dels bitllets, l’elaboració de les estadístiq­ues, l’estabilita­t i la supervisió financera i la cooperació europea.

Les funcions específiqu­es assignades al vicepresid­ent són la responsabi­litat de les polítiques d’estabilita­t financera, les anomenades macroprude­ncials i les d’investigac­ió. Com a tal, s’encarrega de supervisar les polítiques destinades a impedir una acumulació excessiva de riscos, millorar la capacitat de resistènci­a del sector financer, limitar els efectes de contagi i promoure una visió general del sistema en matèria de regulació financera.

El consell de govern del BCE es reuneix dues vegades al mes a Frankfurt i cada 6 setmanes l’organisme realitza una valoració de l’evolució econòmica i monetària, a més d’adoptar les decisions de política monetària. Després d’aquestes reunions cada 6 setmanes és quan el president detalla en roda de premsa les decisions adoptades, acompanyat del vicepresid­ent, que a partir del juny serà Guindos. El càrrec de vicepresid­ent està dotat amb un salari base brut de 334.080 euros, a què se sumen complement­s per representa­ció, residència, educació o fills, en funció de les circumstàn­cies personals de qui ocupi el càrrec, informa Efe.

 ?? ARMANDO BABANI / EFE ?? Mario Draghi, actual president del BCE, el mandat del qual venç l’octubre del 2019
ARMANDO BABANI / EFE Mario Draghi, actual president del BCE, el mandat del qual venç l’octubre del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain