La Vanguardia (Català)

Les empreses catalanes capten 54 milions de finançamen­t alternatiu

Les plataforme­s col·laborative­s de capital, préstecs o factures creixen un 45%

- MAR GALTÉS

El crowdfundi­ng, o finançamen­t col·laboratiu, va començar a sonar a Espanya fa una mica més de sis anys i normalment vinculat a impulsar projectes culturals. A començamen­ts del 2014, el Govern es plantejava com regular les llavors incipients plataforme­s tecnològiq­ues en línia que actuaven com a model de finançamen­t alternatiu per a empreses i com a producte d’inversió. I ja el 2017, el sector comença a tenir forma: les empreses catalanes van captar l’any passat 54 milions d’euros a través de les vuit plataforme­s de finançamen­t alternatiu acreditade­s per la Generalita­t a través d’Acció.

En total, el 2017 es van realitzar 1.700 operacions en aquestes plataforme­s fintech, pràcticame­nt igual que l’any anterior, en què es van captar 37,3 milions d’euros. En volum, l’augment anual ha estat del 45%.

Acció ha acreditat plataforme­s de finançamen­t alternatiu de tres tipologies: l’anomenat crowdequit­y (els fons captats són a canvi de participar en el capital de l’empresa) que ofereixen Capital Cell, Crowdcube Spain i The Crowd Angel; és una fórmula utilitzada per start-up i empreses de nova creació per implicar com a socis a familiars, clients, amics i microinver­sors. El crowdlendi­ng (finançamen­t col·lectiu en forma de préstecs) d’Arboribus, Loanbook, Ecrowd; i el descompte de factures (invoice trading), una forma de finançamen­t a curt termini que ofereixen Finanzarel i Novicap. En tots els casos, explica Oriol Sans, director de finançamen­t d’Acció, es tracta d’empreses autoritzad­es per la CNMV i el Banc d’Espanya, segons la normativa vigent; “des d’Acció difonem les noves eines per fer confiança a les empreses perquè diversifiq­uin les seves fonts de finançamen­t per créixer”, assenyala Sans.

Els principals usuaris d’aquestes vies de finançamen­t alternativ­es al sistema bancari tradiciona­l són pimes, empreses start-up i emprenedor­s. Del total de 54 milions captats a través de les plataforme­s alternativ­es, 22,1 milions (un 42% més que l’any anterior) van ser en forma de préstecs, en 335 operacions (resulta una mitjana de 66.000 euros per préstec). El descompte de factures a través de plataforme­s online va créixer un 32% durant el 2017, a 21,9 milions, amb 1.337 operacions. I la part de captar fons a canvi de capital pràcticame­nt es va duplicar, amb 9,9 milions d’euros en 28 operacions (amb una mitjana de 350.000 euros captats per operació).

L’últim any, exemples d’empreses que han captat fons per ampliar capital a través d’aquestes plataforme­s alternativ­es són Vytrus Biotech, MJN Neuroserve­is, Farmaconfi­anza, Clintu, Boxmotions o Umaicha.

En qualsevol cas, sembla clar que el finançamen­t alternatiu és encara molt minoritari en comparació amb el finançamen­t bancari tradiciona­l i, almenys de moment, no el substituir­à. “El que ens agrada és que es complement­in, que existeixin més oportunita­ts de finançamen­t per a les empreses, amb actors i eines més variades”, diu Sans.

Pimes i ‘start-up’ són els principals usuaris de les noves eines de finançamen­t col·laboratiu

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Vytrus, fundada per Òscar Expósito i Albert Jané, especialit­zada en cultius cel·lulars vegetals, va captar 600.000 euros de 70 inversors
LLIBERT TEIXIDÓ Vytrus, fundada per Òscar Expósito i Albert Jané, especialit­zada en cultius cel·lulars vegetals, va captar 600.000 euros de 70 inversors
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain