La Vanguardia (Català)

Trapero declara avui davant la jutgessa sota noves acusacions

La jutgessa acusa el major dels Mossos de dos delictes de sedició per haver facilitat l’1-O

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero compareix avui com a investigat a l’Audiència Nacional en una situació compromesa. El major de la policia de la Generalita­t ha estat citat per la jutgessa Carmen Lamela, que va ser la que primer va intervenir arran del referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI).

En aquell moment va imputar Trapero pels fets ocorreguts durant la concentrac­ió davant de la Conselleri­a d’Economia, els dies 20 i 21 de setembre passat. Des d’aleshores, l’Audiència també ha acumulat dades sobre l’actuació dels comandamen­ts dels Mossos abans i durant l’1-O, cosa que ha fet que la jutgessa acusi el major d’un segon presumpte delicte de sedició.

En poder de Lamela hi ha tant els informes de la Guàrdia Civil, en funcions de policia judicial, com les declaracio­ns del coronel d’aquest cos, Diego Pérez de los Cobos –que era, al capdavall, el màxim responsabl­e de l’operació policial del dia 1 d’octubre–, el comú denominado­r del qual són les acusacions d’inacció i, ara també, de conspiraci­ó dirigides als comandamen­ts de la policia catalana.

Es tracta de peces clau de la investigac­ió, en la mesura que coincideix­en a assenyalar els responsabl­es dels Mossos en general, i Trapero en particular, com a caps policials moguts pel desig de facilitar el referèndum, en lloc de fer el possible per impedir-lo, com havia ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després que el Tribunal Constituci­onal (TC) l’hagués prohibit.

Encara que la gravetat de les acusacions podria obrir la porta a la imposició de mesures cautelars greus, fonts de l’Audiència Nacional considerav­en ahir a la nit poc probable la presó incondicio­nal.

De fet, Trapero ja no està al comandamen­t dels Mossos –amb la qual cosa no hi hauria risc de reiteració delictiva–, ni és previsible que a hores d’ara pogués optar per destruir proves o bé per fugir.

El 16 d’octubre passat, quan Trapero va declarar per primera vegada, la mateixa jutgessa Lamela el va deixar en llibertat, i va denegar la sol·licitud d’ingrés a la presó que li va formular la Fiscalia. Però llavors només s’examinava la conducta de qui encara era major dels Mossos i en relació amb els fets ja esmentats de la Conselleri­a d’Economia. Ara el plec de càrrecs és molt més gran. En tot cas, la magistrada li va imposar una mesura cautelar consistent en la retirada del passaport i la prohibició de sortir d’Espanya.

La jutgessa deia en la seva resolució que “de moment” no podia fer cap considerac­ió sobre el paper dels Mossos en relació amb el referèndum de l’1-O, perquè la querella presentada per la Fiscalia no es referia a aquests fets. Pel temps transcorre­gut i les diligèncie­s que s’han practi-

MOMENT CLAU La Fiscalia decidirà si demana mesures contra l’excap policial després de la compareixe­nça

L’ANTECEDENT

La magistrada ja va interrogar i va deixar lliure l’imputat, pendent d’informes que ja té

cat, la mateixa defensa de Trapero, exercida per la lletrada Olga Tubau, esperava que en qualsevol moment es produís aquesta segona citació. El que, sens dubte, no espera és que la jutgessa Lamela dicti cap mena de nova mesura cautelar.

En tot cas, ja el 16 d’octubre passat la jutgessa afirmava a la seva interlocut­òria de llibertat per a Trapero que “existeixen elements” que vinculen el llavors major dels Mossos amb l’estratègia per assolir la independèn­cia dirigida des del Govern. I entre aquests documents citava l’anomenat EnfoCats, i precisava que els indicis encara s’havien d’in- vestigar. “L’actuació de Trapero –va dir llavors la jutgessa– no apareix encara prou perfilada fins al punt de poder vincular-lo ara per ara a fets tan greus”.

Des d’aleshores, el coronel De los Cobos, coordinado­r de les operacions policials per impedir el referèndum de l’1-O, ha deixat dues llargues declaracio­ns, una al Suprem i una altra a l’Audiència Nacional, el dia 14 passat, en què ha carregat durament contra Trapero.

El testimoni ha manifestat que la conducta dels comandamen­ts dels Mossos va constituir “una estafa”, perquè la seva tasca no es va dirigir a evitar el referèndum, sinó a permetre que se celebrés i fins i tot a posar traves que dificultes­sin a la tasca de la Policia i de la Guàrdia Civil.

Tot això, d’acord amb els treballs que els investigad­ors han servit a la jutgessa, s’hauria fet en connivènci­a amb els seus superiors, el llavors president Carles Puigdemont i el conseller Joaquim Forn, i també amb alguns membres del mateix departamen­t, entre ells el director general de la Policia, Pere Soler, que Lamela també pretén imputar després de rebre els últims atestats de la Policia i la Guàrdia Civil.

La pressió sobre Trapero i sobre la cúpula dels Mossos ha estat molt forta aquests mesos. De fet, cal no oblidar que no és només l’Audiència Nacional qui investiga l’actuació del cos. En una situació judicial poc habitual, tres tribunals també investigue­n la causa de l’1-O: el Tribunal Suprem, la mateixa Audiència i també el jutjat 13 de Barcelona.

MÉS ACUSATS La jutgessa Lamela pretén ampliar el nombre d’investigat­s

 ?? DANI DUCH ?? L’excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, als voltants de l’Audiència Nacional
DANI DUCH L’excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, als voltants de l’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain