La Vanguardia (Català)

Adeu a Forges, cronista genial de les misèries quotidiane­s

Mor un dels grans humoristes en plena onada de retallades a la lliure expressió

- FERNANDO GARCÍA

Qui li havia a dir a Forges que, mentre ell s’acomiadava d’“este mundo enfollonad­o”, la censura que tan bé va conèixer i va saber esquivar reapareixe­ria amb tanta empenta. “Gensanta, com ens hem de veure!”, hauria exclamat algun dels seus personatge­s en un dia tan negre per a la lliure expressió com l’últim de la seva vida: el de la censura d’una obra a Arco, d’un llibre i d’un rap. Ell es va deslliurar de veure-ho i patir-ho. I l’endemà a la nit el país i el món el van perdre a ell, intèrpret genial i senzill dels problemes de la gent; cronista diari de la incompetèn­cia, la vagància i la corrupció; defensor del sentit comú de la dona davant el ridícul del mascle espanyol; denunciant sense escarafall­s de les injustície­s i barbaritat­s a escala local o planetària.

Antonio Fraguas de Pablo, que 17 de gener va fer 76 anys, va morir ahir a la matinada a la clínica Fundación Jiménez Díaz de Madrid a conseqüènc­ia d’un càncer de pàncrees. I la seva mort va afectar diverses generacion­s d’espanyols de tota tendència i condició. Perquè Forges feia mig segle llarg que traduïa i afegia humor al que les seves legions de seguidors pensaven del seu país, dels seus dirigents i de les seves pròpies vides, amb el seu feix de misèries i d’esperances. Sempre amb una gràcia immensa, però a més amb el do d’unir virtuts que normalment no casen, o que la majoria no sabem casar. Perquè en les seves vinyetes Forges solia ser incisiu però dolç, crític però simpàtic, mordaç però alegre. De la mateixa manera que a la seva feina sabia ser independen­t i alhora lleial. I a sobre queia bé a tothom.

A més de dibuixant personalís­sim, Forges va ser un gran compositor de paraules. Un productor de ginys lèxics plens de sentit i musicalita­t. Alguns d’ells, com bocata o muslamen, van tenir tant d’èxit popular que de seguida van passar al diccionari del carrer, per després conquerir el de la Reial Acadèmia Espanyola. Però van ser tants els mots i expression­s que es va inventar, que alguns van quedar en l’oblit. Sobretot aquells que, sent igual de juganers, eren molt més rebuscats i abstractes. Com per exemple aquells esborcios de refocile o fildurcios tubulares lobulados que es podien trobar a les seves tires dels anys setanta i que gairebé no es troben a Google, tret de per la bona memòria de forgistes incondicio­nals i de certa edat.

Forges va crear, a més, un univers propi de personatge­s, cadascun amb el seu vestuari i complement­s caracterís­tics, i sovint associats a una situació i un escenari concrets. Com els nàufrags esparracat­s i barbuts sobre la seva illa mínima; el buròcrata de corbateta amb els ulls caiguts d’avorriment i parapetat en el seu punt d’atenció al públic; les velles del poble de llengua esmolada, el mocador al cap i la roba negra de la faldilla fins a terra; el matrimoni que dialogava al llit sobre tota mena de coses, sexe inclòs. Alguns d’aquests fixos tenien nom propi, com en Blasillo i el seu amic Cosme, sempre caminant pel camp mentre compartien indignació en les passejades. O com la Cosma i la Blasa al poble, la Concha al seu pis urbà i en Romerales a tot arreu.

Els polítics podien ser identifica­bles però també anònims. Com els caps i empresaris corruptes, tot ells grassos, amb bigotet, corbata excel·lent i ulleres de pasta gruixudes. No hi faltaven de tant en tant els nobles ridículs amb majordoms resignats. I sempre, en contrast amb els anteriors, els ciutadans corrents: de vegades patidors, d’altres atònits i molt sovint filòsofs d’idees brillants.

Els problemes socials i laborals ocupaven una parcel·la significat­iva en l’humor de Forges. “Li firmarem un contracte de cinc minuts i després ja ho veurem”, li etzibava un executiu a un aturat arran de la

COMPOSITOR DE PARAULES Va crear personatge­s, però també mots tan populars com ‘bocata’ o ‘muslamen’

SEMPRE SOLIDARI Quan una tragèdia desapareix­ia dels telenotíci­es, sortia ell: “No t’oblidis d’Haití”

reforma laboral. “Em dic Paco i tinc una hipoteca a 40 anys”, deia un home davant els qui semblaven els seus companys de teràpia de grup. Ells responien: “T’estimem, Paco”, “No estàs sol, Paco”... I quan una tragèdia començava a desaparèix­er dels telenotíci­es, aviat saltava Forges: “No t’oblidis d’Haití!”

Tot va començar quan, començada la vintena, el madrileny estava de guàrdia al seu lloc de telecine a Televisió Espanyola, en un pont del 1963. Com que no hi havia gran cosa a fer, va agafar bolígraf i paper i va començar a dibuixar. Li van sortir 40 vinyetes. Els fulls van circular per tot l’“ens”. Fins que van arribar a Jesús Hermida, que també treballava a Pueblo. El periodista li va passar uns quants dibuixos al director del diari, Jesús de la Serna, que va demanar a Fraguas que li fes alguna cosa “per demà”; si li agradava, li compraria una vinyeta cada dia. I va ser així.

Des d’aquell moment, concretame­nt el 13 de maig del 1964, Forges no pararia. Va treballar per a Hermano Lobo, La Codorniz, El jueves, Informacio­nes, Diario 16, El Mundo i El País, diari en el qual va mostrar els seus acudits els darrers 23 anys.

Una de les primeres personalit­ats que es van acomiadar públicamen­t ahir de Forges va ser l’alcaldessa Manuela Carmena: la mateixa dirigent que al matí havia evitat anar a la inauguraci­ó d’Arco en protesta per la censura d’una de les obres exposades. “Dia trist, proclamo”, que hauria dit ell.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Els personatge­s de Forges interpreta­ven amb genialitat i humor el que la gent pensava de si mateixa, del país, dels polítics i les seves misèries
XAVIER CERVERA / ARXIU Els personatge­s de Forges interpreta­ven amb genialitat i humor el que la gent pensava de si mateixa, del país, dels polítics i les seves misèries
 ??  ?? A l’esquerra, una de les vinyetes més punyents de Forges dels darrers anys; a la dreta, l’última, que va aparèixer a El País ahir mateix
A l’esquerra, una de les vinyetes més punyents de Forges dels darrers anys; a la dreta, l’última, que va aparèixer a El País ahir mateix
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain