La Vanguardia (Català)

Puigdemont i ERC deixen de negociar entre retrets

oeLa disputa de les àrees de presidènci­a i vicepresid­ència interromp el diàleg oeUn dels grans esculls és el control de la televisió i la ràdio públiques

- Barcelona

Com el Guadiana, la negociació entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per desencalla­r la investidur­a del president de la Generalita­t té els seus meandres. I les últimes hores, després de constants anades i vingudes del curs de les converses, el de la tensió sembla que torna a estar en primer pla. Unes negociacio­ns que, en aquest context, ahir a la tarda es van veure formalment interrompu­des, sense que quedés clar, a més, quan seria possible reprendre-les.

El rebrot de les discrepànc­ies entre uns i altres s’ha produït especialme­nt arran de les diferèncie­s sobre el repartimen­t de competènci­es de l’àrea de la presidènci­a. En principi, ERC accepta que Carles Puigdemont dirigeixi un consell de la república a Bèlgica i que un altre membre de JxCat –d’entrada Jordi Sànchez– assumeixi la presidènci­a de la Generalita­t a Catalunya, però a canvi vol la vicepresid­ència amb un fort contingut polític, que incorpori el portaveu, les àrees de comunicaci­ó i difusió del Govern i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA), fins ara en mans del Departamen­t de Presidènci­a, que també estarà en mans de JxCat amb Jordi Turull. “ERC ho vol tot, i això no pot ser”, van lamentar alguns cercles de JxCat.

ERC, en canvi, considera que és JxCat qui vol acaparar la cúpula del Govern i no està disposada a cedir: “Vol un president a l’exili, un president efectiu a la presó, un conseller de Presidènci­a i el portaveu”. A més, segons fonts d’ERC, és JxCat la que cobeja íntegramen­t l’àrea de comunicaci­ó –compartida a l’època de Junts pel Sí (JxSí)– i l’acusen també de voler suprimir la vicepresid­ència perquè “ERC no sigui la cara visible del Govern”. L’aspecte en el qual hi ha més controvèrs­ia és, en tot cas, el de la CCMA, sobre el qual ERC vol poder decidir no només la presidènci­a de l’ens, sinó també la direcció de TV3, que en el mandat de JxSí corresponi­a a CDC. JxCat, però, no sembla disposada a cedir en aquest terreny, i davant això ERC utilitza paradoxalm­ent el mateix argument que la formació de Puigdemont per defensar-se: “JxCat ho vol tot”.

Les discrepànc­ies, tot i això, no es limiten a l’àrea de la presidènci­a. Altres qüestions continuen sense resoldre, com el procés constituen­t. JxCat pretén desenvolup­ar-lo des de Brussel·les, però ERC defensa que s’ha de fer des de Catalunya. Altrament, els republican­s creuen que seria impossible que els comuns, liderats per Xavier Domènech, s’afegissin al projecte.

JxCat, en vista d’aquesta posició, es va declarar “inquieta i perplexa” per les “renúncies” que a parer seu està posant en pràctica ERC en relació amb el full de ruta i el desplegame­nt del mandat de l’1-O ratificat el 21-D. “No és una negociació sobre l’estructura del Govern i el repartimen­t de càrrecs”, perquè “no estem en la negociació d’un Govern autonòmic”, van lamentar fonts de la candidatur­a de Puigdemont, que consideren que presentar la negociació d’aquesta manera, com creuen que ho està fent el soci, és “acatar la dinàmica autonòmica” en unes circumstàn­cies polítiques que “requereixe­n una altra altura de mires”. I, en la mesura que JxCat defensa que l’acord s’ha de produir en aquest estadi, confia que ERC “dissipi aviat els seus dubtes”, perquè, altrament, no descarta “cap eventualit­at”, incloent-hi la de repetir de les eleccions.

Les eleccions són, precisamen­t, un element de pressió recurrent que JxCat ha utilitzat, en realitat, des del primer moment i a què ERC, tanmateix, sempre s’ha resistit. Els d’Oriol Junqueras es queixen de les diferèncie­s de criteri que a parer seu hi ha al si de JxCat, on veuen dos sectors: un de pragmàtic, que aposta per arribar de seguida a un acord i en el qual situen els exconselle­rs Jordi Turull i Josep Rull, i un altre de “hooligan”, que, segons fonts republican­es, no dona opció i ho redueix tot precisamen­t a “o Puigdemont o eleccions”. Sergi Sabrià, portaveu del partit, va ser l’únic que es va adreçar als periodiste­s per donar compte del desenvolup­ament de les negociacio­ns, tot i que es va limitar a apel·lar a la “responsabi­litat” i va instar implícitam­ent JxCat a “ser generós”. Amb tot, va reconèixer “tibantors” en les con-

Un dels principals esculls és el poder de decisió sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls

verses, però les va considerar normals perquè es troben, segons va afirmar, “en els últims moments de la negociació”. Sabrià sí que va reiterar la urgència de formar Govern, però no va voler posar data a l’acord.

I en espera del desenllaç de la negociació entre JxCat i ERC, el PP, a través del seu president Xavier García Albiol, va intervenir en la polèmica per advertir el bloc independen­tista que si no nomena un president i un Govern “el més normals possibles” i continua apostant per candidats “a la presó, fugits o imputats per delictes greus”, advocarà per “allargar i modular amb certa profundita­t” l’aplicació de l’article 155.

 ?? MARIA BELMEZ / ACN ?? El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ahir al Parlament
MARIA BELMEZ / ACN El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain