La Vanguardia (Català)

El retard municipal de l’Espai Barça inquieta el club

El pla de reforma de l’entorn de l’estadi està estancat

- SILVIA ANGULO Barcelona

El FC Barcelona té presses per començar a convertir en una realitat l’Espai Barça, una remodelaci­ó que comportarà la transforma­ció de l’espai que ocupa a les Corts i que està pendent de l’aprovació definitiva. El temps pressiona i el club vol iniciar les obres l’estiu vinent, moment que baixa l’activitat esportiva i poden començar a treballar sobre els seus terrenys sense provocar grans afectacion­s. Tot i això, el calendari administra­tiu que ha de donar llum verda al projecte fa mesos que va amb retard.

Al principi s’esperava que el pla, que inicialmen­t no presenta grans dificultat­s per superar l’acord polític, s’aprovés a finals de l’any passat. Les eleccions del 21-D van ser un primer impediment per poder portar-lo al ple, i per això es va especular després que podria rebre el beneplàcit en les sessions del mes de gener i, després, al febrer. Però no va ser així i l’Ajuntament ara tampoc no confirma que es discuteixi al plenari de març, que coincidiri­a amb el debat sobre la connexió del tramvia per la Diagonal.

La demora en l’aprovació del projecte ha portat els responsabl­es del club a reunir-se aquestes últimes setmanes amb els diferents grups polítics per saber les seves posicions i intentar accelerar el procés de tramitació que està paralitzat.

Al Barça hi ha preocupaci­ó pel retard al calendari que s’havien fixat, sobretot perquè l’aprovació inicial va ser el juliol de l’any passat. El club farà una inversió de 600 milions d’euros en la remodelaci­ó del Camp Nou, la construcci­ó d’un nou Palau Blaugrana –una vegada s’enderroqui el Miniestadi– i a fer més permeable l’actual recinte esportiu amb nous espais públics, edificis d’oficines i un hotel. Aquesta actuació urbanístic­a –es tracta d’una Modificaci­ó del Pla General Metropolit­à (MPGM)–, a més de passar pel ple, ha de rebre el vistiplau de la comissió d’Urbanisme de la Generalita­t. Serà només llavors quan puguin sol·licitar els correspone­nts permisos d’obres per iniciar les tasques. Un cronograma ajustat si es vol començar a treballar a la zona aquest estiu, tal com desitja l’entitat blaugrana

La urgència del Barcelona s’ha trobat amb un Ajuntament paralitzat en aquesta qüestió –així ho

L’Ajuntament no té clar que l’Espai Barça es discuteixi al ple del març

L’oposició veïnal frena la tramitació urbanístic­a dels terrenys del club

confirmen algunes fonts consultade­s– i sorprès davant les al·legacions a la totalitat presentade­s per la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona (FAVB) i les associacio­ns de veïns de les Corts. Les entitats veïnals han definit el nou projecte –el tercer que presenta el club des del projecte del Barça 2000 en la presidènci­a de Josep Lluís Núñez– de pelotazo. Aquesta posició ha agafat amb el pas canviat tant els responsabl­es municipals com el mateix club, desconcert­ats per la duresa amb què s’ha rebut el pla al barri. De fet, uns i altres van afirmar durant la presentaci­ó de l’acord de l’Espai Barça que s’havia consensuat amb els veïns de l’entorn, que havien participat en les reunions prèvies de planificac­ió del projecte. Tot i això, les entitats afirmen que no va ser així.

La presidenta de l’associació de veïns de les Corts, Adela Agelet, explica que durant aquelles reunions ja van plantejar dubtes sobre la bonança del projecte. Els veïns, que no s’han tornat a reunir amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, des que van presentar les al·legacions, recorden que l’Ajuntament a tota hora els va dir que el pla s’aprovaria

només si tenia el consens de les entitats veïnals. Ara esperen el resultat de les al·legacions, que, segons fonts municipals, es respondran quan el pla es porti a aprovació definitiva, i que s’obri un nou procés de diàleg amb l’Ajuntament.

La falta d’acord amb els veïns, que s’oposen sobretot a les oficines i a l’hotel, fa vacil·lar l’Ajuntament sobre la conveniènc­ia de presentar el projecte a aprovació en aquests moments. D’una banda, l’equip de govern ambiciona tancar la carpeta de transforma­ció dels terrenys del Barça amb un acord històric, però, de l’altra, no vol obrir cap nou conflicte amb uns veïns que sempre s’han mostrat molt crítics i combatius amb els plans de remodelaci­ó del FC Barcelona.

Ara per ara, l’Espai Barça té prou suports entre els diferents grups municipals. Algunes formacions van presentar al·legacions, però en general no veurien inconvenie­nts insalvable­s per a la seva aprovació. Entenen que les aspiracion­s del Barça no tenen res a veure amb els projectes grandiloqü­ents i amb caires especulati­us presentats anteriorme­nt, però alhora reclamen a l’Ajuntament que dialogui amb els veïns per acostar posicions.

Per intentar llimar diferèncie­s, el FC Barcelona hauria fet una sèrie de concession­s de cara als veïns de la zona. S’han introduït canvis a la rotonda de Cardenal Reig per millorar la mobilitat i s’hauria modificat la ubicació de la rambla de l’avinguda Joan XXIII. En paral·lel, també s’estaria estudiant, segons expliquen algunes fonts, rebaixar el volum del futur establimen­t hoteler per intentar tirar endavant tota l’actuació urbanístic­a. Segons el projecte, es tractaria d’un establimen­t de quatre estrelles amb un potencial de 165 habitacion­s. La intenció del FC Barcelona és relacionar l’establimen­t de 10.000 m2 de sostre amb serveis d’esport i salut. Mentre l’Ajuntament es decideix a portar el ple l’Espai Barça, el club sembla que està arribant a acords amb els veïns que viuen a l’edifici Picador, a la cantonada de Travessera de les Corts i el carrer d’Arístides Maillol.

Tot i això, el club entén que no pot cedir gaire més. La Modificaci­ó de Pla General Metropolit­à (MPGM) transforma­rà 27,5 hectàrees. D’aquestes, 19,4 correspone­n a l’espai que ocupa l’entitat esportiva a les Corts i 8,1 al seu entorn més immediat. A més, el projecte defineix unes càrregues urbanístiq­ues d’infraestru­ctures que arriben als 28 milions d’euros.

 ?? DAVID AIROB ?? Els terrenys de les Corts.
El projecte preveu transforma­r 27,5 hectàrees al barri, un àmbit superior a la propietat del club
DAVID AIROB Els terrenys de les Corts. El projecte preveu transforma­r 27,5 hectàrees al barri, un àmbit superior a la propietat del club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain