La Vanguardia (Català)

Els jubilats surten al carrer per reclamar unes pensions dignes

Milers de pensionist­es es manifesten en una trentena de ciutats espanyoles per reivindica­r una revaloritz­ació de les prestacion­s

-

La minsa pujada del 0,25% de les pensions aquest 2018 ha posat en peu de guerra els jubilats espanyols, que ahir van sortir al carrer, sota el lema “Contra les pensions de misèria”, per reclamar del Govern central una pujada d’acord amb la carestia de la vida. A Madrid, la manifestac­ió va trencar el cordó policial de seguretat davant del Congrés dels Diputats.

Milers de pensionist­es es van manifestar ahir en una trentena de ciutats de tot Espanya per protestar contra la revaloritz­ació per a aquest 2018 del 0,25% de les seves prestacion­s. Sota el lema “Contra les pensions de misèria”, les concentrac­ions més nombroses van tenir lloc a Bilbao, Barcelona i a Madrid, on els jubilats van tallar durant una estona la carrera de San Jerónimo i van aconseguir superar el cordó de seguretat instal·lat per la Policia Nacional davant del Congrés dels Diputats. “Som pensionist­es, no terroriste­s”, van cridar quan les forces de seguretat tractaven d’impedir que avancessin.

Les concentrac­ions d’ahir, impulsades pels sindicats CC.OO. i UGT amb altres organitzac­ions en defensa de les pensions públiques, són la culminació d’unes jornades de protestes que s’han anat desenvolup­ant l’últim mes en fins a 80 ciutats espanyoles.

Les organitzac­ions convocants consideren que l’actualitza­ció mínima de les pensions està afectant la capacitat adquisitiv­a de les persones grans. Enmig del debat sobre la sostenibil­itat del sistema de pensions, des dels sindicats fa temps que reclamen revertir algunes de les mesures previstes en les reformes aprovades durant la crisi econòmica com la desvincula­ció de l’IPC o l’aplicació a partir del 2019 del que s’anomena factor de sostenibil­itat –que tindrà en compte l’esperança de vida dels acabats de jubilar i suposarà una minva d’ingressos per a aquells que es vagin incorporan­t al sistema públic de pensions–.

El Govern, que negocia amb els agents socials i amb els partits polítics més canvis per combatre el dèficit de la Seguretat Social –a través del Pacte de Toledo–, insisteix a defensar que els jubilats amb prou feines s’han vist afectats per la diferència entre l’actualitza­ció de les pensions i l’IPC. Fa unes setmanes, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, insistia que des del 2007 amb prou feines han perdut un 0,02% de poder adquisitiu.

 ?? IVAN LIMANOVSKY ?? Aspecte de la protesta de pensionist­es, ahir, al centre de Barcelona
IVAN LIMANOVSKY Aspecte de la protesta de pensionist­es, ahir, al centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain