La Vanguardia (Català)

Donald Trump jr.

EMPRESARI IMMOBILIAR­I

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

En una gira de negocis per l’Índia, el fill del president dels Estats Units ha dit mentre promociona­va projectes d’urbanitzac­ió per valor de 1.000 milions de dòlars que troba admirables els pobres d’aquell país “perquè somriuen”.

La causa de les espantoses matances escolars dels últims anys pot estar, en part, en els alts nivells de violència que contenen alguns videojocs i pel·lícules, va criticar ahir el president Donald Trump ampliant així la llista d’excuses per les quals els Estats Units es veuen castigats per aquesta xacra.

“Potser hem d’instaurar un sistema de classifica­ció” com el que existeix per a les escenes amb sexe i “donar un cop d’ull a internet”, va dir el president després de reunirse amb representa­nts de les forces de l’ordre i funcionari­s d’Educació després que un jove de 19 anys, Nikolas Cruz, assassinés 17 persones en un institut de Parkland (Florida). “És una excusa patètica. Jo vaig créixer jugant amb tots aquells videojocs i mai a la vida he somiat amb matar gent”, li va respondre a la CNN un estudiant d’aquell mateix centre.

Els comentaris de Trump il·lustren la dificultat del sistema polític dels Estats Units per actuar sobre el quid de la qüestió, allò que el diferencia de la resta de països desenvolup­ats, la facilitat per adquirir armes. Malgrat la commoció nacional que ha provocat aquesta darrera tragèdia, l’assumpte és enormement divisiu i qualsevol avenç està condiciona­t tant per les íntimes conviccion­s dels nord-americans sobre el dret constituci­onal a portar armes com per la servitud que representa el suport financer i polític de l’Associació Nacional del Rifle (NRA, en les seves sigles en anglès) al partit republicà. Trump ha anunciat que estudia adoptar mesures que xoquen amb els postulats que aquest influent grup de pressió rebutja, un modest gir que va compensar amb un tuit a primera hora del matí en què qualificav­a de “grans patriotes americans” els seus membres.

El president va assegurar ahir que estudia elevar de 18 a 21 anys l’edat mínima per adquirir certes armes. La mesura és impopular entre els republican­s però s’obre camí després de la matança de Parkland (Florida), perpetrada per un jove de 19 anys amb un rifle d’assalt semiautomà­tic del tipus AR-15 comprat legalment. Per a l’ANR, aquesta mesura “privaria els adults d’entre 18 i 20 anys del dret constituci­onal a defensar-se”. L’associació també rebutja la decisió de Trump de prohibir els anomenats bump stocks, uns letals dispositiu­s que converteix­en en automàtiqu­es les armes convencion­als, utilitzats pel tirador de Las Vegas.

Trump i l’NRA sí que coincideix­en en el pla per reforçar el control d’antecedent­s, amb especial atenció a la salut mental, de tota persona que vulgui adquirir una arma, i per obrir més centres psiquiàtri­cs. El pla de Trump de permetre al personal lectiu portar armes de forma discreta a les escoles i rebre formació, a més d’un extra sobre el seu salari, per protegir els estudiants porta també el segell de la NRA. “Si un potencial tirador psicòpata sap que en una escola hi ha un munt de mestres que dominen les armes i que li dispararan, no atacarà mai aquella escola”, va argumentar Trump, aliè a les crítiques de les associacio­ns de professors.

Per primera vegada des de la matança de Parkland, el president de l’NRA, Wayne LaPierre, va prendre ahir la paraula al congrés anual dels republican­s i va ser per carregar contra els mitjans i els demòcrates per haver “polititzat” la tragèdia. La culpa, va dir, és “del fracàs dels controls, el sistema sanitari, les famílies i l’FBI”. “A les elits no els importa la seguretat de les escoles, el seu objectiu és eliminar la Segona Esmena i el nostre dret a portar armes de foc per privar-nos de les nostres llibertats individual­s”, va assegurar. “No ho oblideu: per frenar un paio dolent amb una pistola, el que cal és un paio bo amb una pistola”, va afegir entre aplaudimen­ts. L’NRA va dedicar 11,4 milions de dòlars en l’última campanya per donar suport a Trump i 19,8 milions per atacar Clinton.

El president de l’Associació Nacional del Rifle acusa els demòcrates d’haver “polititzat” la tragèdia

 ??  ??
 ?? JIM WATSON / AFP ?? Marion Maréchal-Le Pen, en el seu discurs d’ahir davant la conferènci­a republican­a, a Oxen Hill
JIM WATSON / AFP Marion Maréchal-Le Pen, en el seu discurs d’ahir davant la conferènci­a republican­a, a Oxen Hill

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain