La Vanguardia (Català)

Un passeig vora el riu

Hidalgo, que va guanyar els Jocs del 2024, és criticada i ha patit algun contratemp­s

- París. Correspons­al EUSEBIO VAL

L’últim revés que ha patit Anne Hidalgo, l’alcaldessa de París, ha estat la decisió d’un tribunal administra­tiu d’anul·lar la conversió en zona per a vianants de l’avinguda Georges Pompidou, paral·lela al Sena.

París està en auge i de moda, en part per la crisi que plana sobre Londres per culpa del Brexit, però la seva alcaldessa, la socialista d’origen espanyol Anne Hidalgo, no té el sant de cara. Cinc mesos després del gran triomf que va suposar per a ella obtenir els Jocs Olímpics del 2024, Hidalgo pateix un contratemp­s rere l’altre, és molt criticada i es qüestiona, fins i tot des de les seves pròpies files, la seva continuïta­t més enllà de les pròximes eleccions, el 2020.

L’últim revés va ser la decisió del Tribunal Administra­tiu de París, abans-d’ahir, d’anul·lar la conversió en zona per a vianants d’una avinguda de 3,3 quilòmetre­s de longitud, la via Georges Pompidou, paral·lela al Sena, a la seva ribera dreta. Es va tractar d’una mesura molt polèmica, presa la tardor del 2016, però també molt emblemàtic­a del gran objectiu d’Hidalgo de reduir la pol·lució i el trànsit a la capital.

Els arguments del tribunal van ser severs amb la gestió de l’Ajuntament parisenc. Segons la sentència, hi va haver “inexactitu­ds, omissions i insuficièn­cies pel que fa als efectes del projecte sobre la circulació d’automòbils, les emissions contaminan­ts atmosfèriq­ues i les molèsties de soroll, elements substancia­ls en l’apreciació de l’interès general del projecte”. En resum, que els responsabl­es de París van actuar més per ideologia que per motius objectius de millora mediambien­tal, van manipular les dades i van prendre la seva decisió “sota la base d’un procedimen­t irregular”.

El tancament al trànsit d’aquesta via ràpida va ser contestat al seu dia per diverses associacio­ns i per les autoritats d’Île-de-France, la regió a la qual pertany París. La presidenta regional, Valérie Pécresse, d’Els Republican­s (dreta), va tornar a la càrrega, després de la decisió judicial, i va acusar l’Ajuntament d’“absència de concertaci­ó, avaluació i coherència regional d’aquest projecte”. Pécresse va retreure a Hidalgo el seu “mètode autoritari”.

L’alcaldessa va anunciar la presentaci­ó d’un recurs, va augurar “un combat llarg i difícil”, i va recordar que l’obertura de les ribes del Sena als vianants “va ser avalada democràtic­ament pels representa­nts dels parisencs el setembre del 2016, amb el suport de l’Estat i al final d’un any i mig de concertaci­ó”. Hidalgo va subratllar que ja en les eleccions del 2014 els parisencs van optar per votar candidats “amb el coratge per fer recular la contaminac­ió”. L’alcaldessa va atribuir la picabarall­a política i jurídica a l’actitud de la dreta, al municipi i a la regió. “Per a ella, una autopista urbana és millor que un parc al cor de la ciutat”, va dir.

És obvi que Hidalgo està tenint problemes seriosos, però una part de la premsa mostra cap a ella una evident animadvers­ió. “No funciona res a l’alcaldia de París”, va titular ahir en portada Le Parisien ,el principal diari local, amb una gran foto d’Hidalgo amb semblant preocupat. El conservado­r Le Figaro també s’ha rabejat recentment amb l’alcaldessa per la proliferac­ió de rates –aguditzada després de la forta crescuda del Sena– i per la seva recent negativa, després revocada, a autoritzar la sepultura a París de l’escriptor Michel Déon. Le Figaro va propiciar una crida d’intel·lectuals per pressionar Hidalgo, que va sortir escaldada de la polèmica.

Una altra resolució recent, aquesta vegada del Consell d’Estat, va posar en evidència la gestió d’Hidalgo. L’alta instància va anul·lar, per irregulari­tats en la seva concessió, un suculent contracte de l’alcaldia amb una empresa líder en la col·locació de panells publicitar­is. El fiasco va suposar que deixessin d’entrar 40 milions d’euros a les arques municipals.

Ha generat malestar, així mateix, el gran retard en la instal·lació d’estacions del sistema municipal de lloguer de bicicletes, una altra de les iniciative­s estratègiq­ues d’Hidalgo per reduir el trànsit i la contaminac­ió. Hi ha hagut esbroncada ciutadana, també, pels nous controls automàtics d’estacionam­ent i el fort increment de les multes per les infraccion­s. Per tot això, segons Le Parisien, “alguns volen saltar del vaixell Hidalgo”, que veuen perdedor i “reclòs en la seva torre d’ivori”, i hi ha socialiste­s que es presentara­n en les files del partit de Macron en les pròximes eleccions.

L’Ajuntament va perdre un suculent contracte publicitar­i, també per irregulari­tats

 ?? MIGUEL MEDINA / AFP ?? Imatge (del 2016) del marge dret del Sena, amb la via ràpida convertida en passeig per a vianants
MIGUEL MEDINA / AFP Imatge (del 2016) del marge dret del Sena, amb la via ràpida convertida en passeig per a vianants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain