La Vanguardia (Català)

Arts i oficis

La mostra reuneix 300 obres que cerquen l’ideal de bellesa

- J. PLAYÀ Barcelona

L’exposició William Morris i el moviment Arts & Crafts a la Gran Bretanya, produïda pel MNAC i la fundació Juan March, explora a través de 300 obres les múltiples facetes d’aquest creador i del moviment que va generar entorn de l’art decoratiu.

“No tinguis res a casa que sàpigues que no és útil o que no consideris bonic”. Aquesta màxima del dissenyado­r, artesà, poeta, empresari, fabricant i agitador social William Morris (18341896) no només continua sent vigent, sinó que és del tot actual davant la proliferac­ió consumista de peces en sèrie, de materials barats i de baix cost. En plena industrial­ització, aquest Leonardo del segle XIX va defensar un estil de vida senzill, inspirat en la naturalesa, que va traslladar a objectes domèstics, des de mobles fins a joies, tapissos, ceràmiques, papers pintats, pintures, fotografie­s i enquaderna­cions. I ara una selecció de les seves obres i d’altres del moviment Arts and Crafts s’exposen al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) fins al 21 de maig.

William Morris i companyia: el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya, produïda pel MNAC i la Fundació Juan March, explora a través de 300 obres les múltiples facetes d’aquest creador i del moviment que va generar al voltant de l’art decoratiu. Entre les peces, destaquen des d’un tapís immens de set metres d’ample fet per la companyia de Morris a la dècada del 1890 per il·lustrar la llegenda del Sant Greal (avui propietat de Jimmy Page, guitarrist­a de Zeppelin) fins a un armari d’Ernest Gimson pintat per Alfred Powell, uns plafons brodats per Margaret Macdonald o una catifa gegant del 1880 (que no va ser a l’exposició que s’havia fet a la Fundació March, a Madrid).

La mostra, que s’acompanya d’un catàleg complet, inclou peces que mostren les connexions amb moviments desenvolup­ats en altres països, com el modernisme català (s’hi exposen un llum de sostre de Puig i Cadafalch, unes joies de Juli González i Lluís Masriera i un moble de Joan Busquets). El Macba aporta de la seva pròpia col·lecció un dibuix d’Alex Fisher que es va exposar el 1907 a Barcelona i es va comprar gràcies a les gestions del col·leccionist­a Alexandre de Riquer. A Espanya, Barcelona va ser la ciutat on Arts and Crafts va tenir més impacte. La casa Amatller, per exemple, es va decorar amb teles de Harry Napper.

La influència del moviment s’estén a creadors com Charles Rennie Mackintosh, de qui s’exposen tres de les seves originals cadires, o a Frank Lloyd Wright, amb un vidre pintat del 1912. I, com a homenatge a l’activista, a l’entrada es reprodueix la pintura mural de Jeremy Deller que va fer el 2013 per al pavelló britànic de la Biennal de Venècia en què apareix el mateix Morris llançant al mar el iot del multimilio­nari Abramóvitx que havia atracat davant el Giardini.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Una de les sales del MNAC, amb una cadira i una vidriera de Frank Lloyd Wright
QUIQUE GARCÍA / EFE Una de les sales del MNAC, amb una cadira i una vidriera de Frank Lloyd Wright

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain