La Vanguardia (Català)

La salvació pròpia

- RAMÓN ÁLVAREZ

Vista la impossibil­itat d’assumir aspiracion­s ambicioses com situar-se en places europees, l’Espanyol té a Riazor l’oportunita­t de posar fi a la maledicció de ser una vegada més el rival propici d’equips a la corda fluixa.

A la vida sempre cal posar-se metes, i atesa la impossibil­itat d’assumir aspiracion­s ambicioses, l’Espanyol té una bo ocasió aquest vespre a Riazor de posar fi a la maledicció que l’acompanya des de fa anys: deixar d’exercir de patró de les causes perdudes per no ser un cop més el rival propici d’equips en desnonamen­t. El deportivis­me coneix bé aquest paper de bon samarità. La temporada 2010-2011 l’Espanyol va caure amb estrèpit a Riazor (3-0). Aquella mateixa temporada, el conjunt llavors dirigit per Mauricio Pochettino també va perdre contra l’Osasuna per un 4-0. I com que després del dos ve el tres, també va caure a La Rosaleda davant un Màlaga cuer que es va despertar de la seva letargia després de la visita del metge blanc-i-blau.

En la 2012-2013, quatre equips es jugaven el descens en l’última jornada i es va salvar, esclar, el Celta, rival de l’Espanyol. En la 20132014, el Betis va trencar davant l’Espanyol una ratxa de 3 punts de 42. I en la següent el beneficiar­i va ser un Elx cuer que no havia conegut la victòria al Martínez Valero.

Quique Sánchez Flores tampoc no s’ha salvat de la maledicció i fa un any va veure com el seu equip ressuscita­va un València mort que anava pel camí de completar la primera volta amb una sola victòria. Ahir el tècnic preferia deixar de banda estadístic­a i precedents i assegurava que l’Espanyol anava sense cap mena de por a Riazor. Tot i així, va afirmar que el Deportivo no és un equip desnonat, i com a rival no és diferent del Barcelona, el Celta o el Vila-real, equips europeus amb els quals l’Espanyol ha aconseguit competir en les últimes jornades. “Espero un partit difícil perquè per a ells és una final –va assenyalar Sánchez Flores–. L’any passat a hores d’ara potser hi havia equips condemnats, però aquest cop no”.

El tècnic va reconèixer que el seu equip ha involucion­at i els jugadors han entrat en una fase d’insegureta­t de la qual han de sortir. Aquesta és –va afirmar– la seva prioritat. “Si un equip entra en una fase d’insegureta­t els jugadors pateixen i prenen decisions precipitad­es i confuses. És el que volem evitar. Som en una etapa delicada i volem que vagin a més, que gaudeixin, i si els resultats van malament és difícil”, va considerar el tècnic. El repte, a hores d’ara, no és Europa. És despertar-se i fugir dels fantasmes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain