La Vanguardia (Català)

L’opositor rus Aleksei Navalni torna a passar per comissaria

-

Moscou. Correspons­al

En sentit estricte, la campanya electoral ha començat aquesta setmana a Rússia. Ara és quan els vuit candidats a la presidènci­a tenen protagonis­me, perquè poden demanar el vot de forma oficial. Però hi ha un novè que segueix, malgrat estar inhabilita­t per ser candidat, en primera línia. Es tracta d’Aleksei Navalni, el pitjor crític del president Vladímir Putin, qui ahir va ser portat breument a una comissaria de policia.

Navalni va dir a Twitter que la policia havia enviat set agents per detenir-lo. “Em feien mal les dents, i vaig anar al dentista. Quan sortia: ‘Hola, està vostè detingut’. Em porten a algun lloc”, va teclejar el conegut advocat i blogaire anticorrup­ció.

L’incident es va produir una hora després que la policia parés en un aeroport de Moscou Leonid Vólkov, cap de l’oficina electoral de Navalni a la capital russa; i dos dies després que un tribunal imposés deu dies d’arrest a Roman Rubànov, director de la Fundació per a la Lluita contra la Corrupció, creada per l’opositor, per haver organitzat el passat 28 de gener una manifestac­ió no autoritzad­a. Així que tot feia pensar que Navalni podria córrer la mateixa sort, una experiènci­a que ha tingut en repetides ocasions.

Però no va ser així. El pas per comissaria d’ahir va ser molt curt, només perquè li comuniques­sin una acusació per violar les regles de reunió i manifestac­ió pública, una falta que pot suposar 30 dies d’arrest en dependènci­es policials. Després, el van deixar marxar i es van oferir amablement a portar-lo.

Segons la Policia, la detenció d’ahir es va produir per informar-lo de les al·legacions en contra seu, ja que no havia respost a peticions anteriors. Ara cal esperar el judici.

A Navalni el van detenir en la manifestac­ió del 28 de gener, però la policia el va deixar marxar sense càrrecs. Segons ell, era una estratègia per detenir-lo més tard. “Si m’haguessin empresonat el 28 de gener, seria lliure el 28 de febrer. Però Putin vol tenir-me aïllat just abans de les eleccions, i preferible­ment durant les eleccions”, ha dit.

L’any passat Navalni va obrir oficines per tot aquest enorme país i va organitzar mítings en to electoral, sabent que les condemnes per frau que pesen sobre ell li impedirien ser candidat. Ell i els seus seguidors asseguren que els judicis van ser manipulats per fer-lo fora de la política.

Aleksei Navalni, de 41 anys, és l’única figura de l’oposició que pot fer trontollar l’actual sistema polític rus, com va demostrar en les protestes del 2011 i el 2012 o en les eleccions a l’alcaldia de Moscou del 2013, quan va estar a punt de forçar la segona volta. Putin guanyarà les eleccions del 18 de març davant set candidats capaços de plantejar crítiques a totes les polítiques del Govern, però que eviten (al contrari que Navalni) la crítica directa a Putin.

 ?? ALEKSEI NAVALNI / AP ?? Navalni es va fer una selfie dins el furgó policial
ALEKSEI NAVALNI / AP Navalni es va fer una selfie dins el furgó policial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain