La Vanguardia (Català)

Maduro, sense rivals de pes pel boicot de l’oposició

El chavisme vol forçar també les eleccions legislativ­es

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Nicolás Maduro està disposat a ser reelegit president de Veneçuela “plogui, troni o llampegui” fins al 2025. Malgrat el boicot anunciat per l’oposició, que no es postularà als comicis del 22 d’abril, el mandatari no es planteja fer marxa enrere i ajornar les eleccions. Al contrari, en aquestes condicions Maduro pretén arrasar en unes urnes sense rivals de pes. I a més apuja l’aposta: ara també és partidari que el mateix dia se celebrin legislativ­es nacionals i regionals, i es renovin els consistori­s municipals.

“Cal una Nova Assemblea Nacional que representi tot el país. Proposem eleccions, i que a més se sumin els consells legislatiu­s estatals i els consells municipals. Així aclarim quatre anys per dedicarnos a treballar exclusivam­ent per la prosperita­t del país”, va tuitejar Maduro el dimecres cap al tard, després de revelar les seves intencions en una roda de premsa, i poc després que la coalició opositora, Mesa de la Unitat Democràtic­a (MUD), anunciés en un comunicat que no es presentarà a les presidenci­als si no són durant el segon semestre d’aquest any –com estava previst– i amb prou garanties democràtiq­ues.

La unicameral Assemblea Nacional, de majoria opositora encara que les seves funcions han estat usurpades per la chavista Assemblea Nacional Constituen­t, s’hauria de renovar el 2020, per la qual cosa diputats antichavis­tes, com Delsa Solórzano, ja han titllat de “cop d’Estat” l’avançament. Un altre legislador, Stalin González, va tuitejar que avançar les parlamentà­ries suposa “una ruptura total del fil constituci­onal, que ningú al món no reconeixer­à per la seva il·legitimita­t i ens aïllarà encara més en plena crisi”.

“La data de les eleccions aquí

està establerta: 22 d’abril. I anem a les eleccions plogui, troni o llampegui, amb MUD o sense MUD”, va dir Maduro als periodiste­s. “Li pregunto a la MUD... I si no van a les eleccions, cap a on van? Cap a la guarimba (aldarulls)? Cop d’Estat? Com arribaran a la presidènci­a si no s’inscriuen? La MUD té por. Ens mesurarem. Jo dic eleccions ja”, va tuitejar el president.

L’heterogèni­a MUD està disposada a boicotejar els comicis amb la seva decisió de no postular-se. “No comptin amb la Unitat Democràtic­a ni amb el poble per avalar el que fins ara és només un simulacre fraudulent i il·legítim d’elecció presidenci­al”, diu el comunicat. Tot i això, amb ambigüitat, la coalició assegura que en els propers dies anunciarà “un programa de govern d’unió i reconstruc­ció nacional”.

El conglomera­t antichavis­ta té l’esperança que la pressió internacio­nal faci que Maduro postergui els comicis i accepti les condicions de transparèn­cia sorgides de les negociacio­ns amb el govern a la República Dominicana, sota l’auspici de mediadors internacio­nals encapçalat­s per l’expresiden­t espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui no només avala la data dels comicis el 22 d’abril, sinó que a més és ben vist per Maduro com a cap de la missió d’observador­s internacio­nals que els supervisar­ien.

Malgrat l’anunci de la MUD, un dels seus líders díscols, l’exgovernad­or de l’estat de Lara, Henri Falcón, del partit Avança Progressis­ta, va ratificar la seva intenció de ser presidenci­able. “Nicolás, et derrotaré tot i les teves trampes”, va declarar Falcón, evidencian­t la divisió opositora. A més de Falcón i Maduro, fins ara hi ha dos candidats més, el polèmic predicador evangèlic Javier Bertucci i el chavista dissident Reinaldo Quijada, que acusa Maduro de trair “el llegat del president Chávez”.

Un díscol de la MUD, un pastor evangèlic i un dissident chavista, úniques alternativ­es al president

 ?? ARIANA CUBILLOS / AP ?? El predicador evangèlic Javier Bertucci, candidat a la presidènci­a, amb la seva dona, Rebeca, a Caracas
ARIANA CUBILLOS / AP El predicador evangèlic Javier Bertucci, candidat a la presidènci­a, amb la seva dona, Rebeca, a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain