La Vanguardia (Català)

Els modelets indis de Trudeau

Burles a l’Índia per l’exhibició de vestuari tradiciona­l del primer ministre canadenc en la seva gira

- Barcelona

“Soc jo o tota aquesta monada coreografi­ada és una mica massa?”, tuiteja un polític

Progressis­ta, feminista i multicultu­ralista, i sobretot sempre disposat a demostrar-ho, Justin Trudeau resulta tan adorable per als seus admiradors com insofrible per als detractors. Aquesta dualitat de sentiments ha quedat patent en la gira que està fent per l’Índia, en què el jove primer ministre del Canadà ha provocat aplaudimen­ts però també burles pel desplegame­nt de vestuari tradiciona­l que ha exhibit. Mentre uns veuen una mostra de respecte envers les tradicions dels amfitrions, d’altres creuen que, més que un homenatge, sembla una disfressa.

No és el primer cop que Trudeau, de 46 anys, és criticat per la seva afició a vestir-se amb abillament­s que exemplifiq­uen la diversitat cultural que tant estima. Al Canadà, on hi ha una important comunitat d’origen indi, se l’ha vist diverses vegades amb sherwani (vestit masculí tradiciona­l) per celebrar festivitat­s índies. En altres ocasions s’ha posat vestits tàmils, gel·labes àrabs o s’ha col·locat al cap les plomes dels nadius americans. El 2015 es va presentar a una cimera a les Filipines amb la tradiciona­l camisa del país. Però amb el viatge a l’Índia s’ha passat de rosca. “Massa indi fins i tot per a un indi”, segons la revista de Nova Delhi Outlook.

Trudeau va aterrar dissabte passat a l’Índia per a la seva primera visita oficial al país, acompanyat de la seva esposa, Sophie Grégoire, i els seus tres fills, Xavier, de 10 anys, Ella Grace, de 9, i Hadrien, de 3. El viatge, d’una setmana, ha deixat un munt de postals gairebé carnavales­ques de la família. En la seva visita a la residència de Mahatma Gandhi, a l’estat de Gujarat, els cinc van portar camisoles vermelles i ocre, garlandes de flors al voltant del coll i sandàlies. Al temple Daurat d’Amritsar, Panjab, un dels llocs més sagrats per als sikhs, el mandatari anava amb sherwani blanc brodat en fil daurat, mentre que la resta de la família duia vestits amb altres colors i brodats daurats. Trudeau, el seu fill i els ministres es cobrien el cap amb una tela carbassa; les dones, amb vel.

Però el súmmum va ser la visita a Bollywood. Els Trudeau van anar-hi engalanats: ell amb

sherwani daurat profusamen­t brodat, pantalons i babutxes vermelles; ella amb sari blanc. Com si fossin el nuvi i la núvia d’un pompós casament tradiciona­l, va assenyalar, mordaç, la premsa índia. L’escena va semblar fins i tot més ridícula quan el premier canadenc va posar amb l’estrella de Bollywood Shahrukh Khan. L’actor anava vestit amb un modern vestit fosc. Al seu costat, Trudeau semblava tret d’una pel·lícula de Bollywood.

“Soc jo o tota aquesta monada coreografi­ada és una mica massa? A més, per a la seva informació, senyor, els indis no ens vestim així cada dia, ni tan sols a Bollywood”, va tuitejar Omar Abdul·lah, expresiden­t de l’estat de Jammu i Caixmir, al costat de diverses instantàni­es protagonit­zades per la primera família canadenca. “Fins i tot si Trudeau fos un nuvi indi en el seu casament seria ridícul”, expressava un altre tuitaire.

Per si fos poc, la roba no és l’única polèmica que ha envoltat la gira. Va començar amb mal peu per la freda acollida dispensada per les autoritats índies i amenaça d’acabar pitjor. Trudeau va haver de sortir ahir a donar explicacio­ns en saber-se que els seus diplomàtic­s havien anul·lat, en l’últim moment, la invitació a un extremista sikh per anar a un sopar presidit per ell a Nova Delhi. Es tracta de Jaspal Atwal, de nacionalit­at canadenca, implicat en l’intent d’assassinat d’un polític indi el 1986 al Canadà. Trudeau va afirmar que “aquest individu no hauria d’haver estat convidat mai” però era difícil calmar els ànims: circula una foto de la seva dona al costat d’Atwal en una festa a Bombai fa uns dies.

L’Índia acusa Trudeau de simpaties amb els separatist­es sikhs per raons electorals. Això explica que, en tota la setmana a l’Índia, no s’hagi reunit amb cap polític de primer ordre. Al Canadà, l’oposició qüestiona la utilitat d’un viatge que, diu, sembla més unes vacances familiars que la gira d’un cap de Govern. Només avui, el dia abans d’agafar l’avió de tornada, es veurà amb el primer ministre indi, Narendra Modi. Aquest li va dedicar ahir un tuit que alguns van interpreta­r com a maliciós: “Espero que Justin Trudeau i la seva família hagin passat una estada agradable”.

 ?? PRABHJOT GILL / AP ?? “Massa indi fins i tot per a un indi”. Trudeau, la seva dona i dos fills, al temple daurat d’Amritsar; a baix, amb babutxes a Bollywood
PRABHJOT GILL / AP “Massa indi fins i tot per a un indi”. Trudeau, la seva dona i dos fills, al temple daurat d’Amritsar; a baix, amb babutxes a Bollywood
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain