La Vanguardia (Català)

El poder del relat

- Iñaki Ellakuría

El relat, l’storytelli­ng, s’ha convertit els últims anys en una obsessió per a polítics, politòlegs i mitjans de comunicaci­ó, per la convicció que qui imposa el seu relat, és a dir, la seva particular visió dels fets, aconseguei­x l’hegemonia en el present i una posició de privilegi en el futur.

Sobre els relats de la relació entre Catalunya i el conjunt d’Espanya van debatre ahir a Barcelona, al XV fòrum Diàlegs Catalunya plural, Espanya plural, que organitza l’Associació de Periodiste­s Europeus, l’exconselle­r Santi Vila, el catedràtic de Dret Constituci­onal Francesc de Carreras i el periodista Enric Hernàndez, director d’El Periódico.

Després de confessar que viu en un “exili interior” des de la seva imputació per l’1-O, Vila va afirmar que un dels errors històrics de l’independen­tisme ha estat pensar que Espanya és un país “arcaic i irreformab­le”, una sort de “llegenda negra” que alimenta els sectors rupturiste­s de l’independen­tisme. Va lamentar, així mateix, que el Madrid polític no hagi articulat un “relat per a Catalunya” i que es prengués a “conya” el procés, en la creença que desapareix­eria sol com ressaca sabatina.

Membre del grup d’intel·lectuals que van fundar Ciutadans el juny del 2005, De Carreras va afirmar que, precisamen­t, la debilitat del relat independen­tista ha estat sustentar-se en “la mentida” que la secessió era social, política i econòmicam­ent possible. Si el separatism­e, va dir, va alimentar el seu imaginari durant els 23 anys de pujolisme –“un sol poble, una sola llengua”–, relat assumit per socialiste­s i populars per interessos tàctics, va ser amb els governs tripartits quan ERC el va encarrilar cap a l’actual via rupturista.

Com amb el Brexit o altres moviments tectònics actuals, Vila va subratllar el poder de les xarxes socials en el procés independen­tista i en la presa de decisions del Govern destituït, amb una afirmació que va provocar algunes esgarrifan­ces a la sala d’actes del Col·legi de Periodiste­s: “Sense Twitter avui tindríem Govern; va ser determinan­t perquè Puigdemont no convoqués eleccions”.

Un debat de guant blanc en temps de crispació i cavernes diverses, “amb més discrepànc­ies de matís que de fons”, va postil·lar Carreras, que va deixar com a final una possible sortida al laberint català: buscar primer un acord entre catalans –independen­tistes i no– sobre la Catalunya que serà, per després a Madrid i Barcelona construir un relat de suma en la diversitat i no de confrontac­ió. No és poca cosa.

 ?? JORDI SALINAS ?? L’exconselle­r Vila i el catedràtic De Carreras ahir a Barcelona
JORDI SALINAS L’exconselle­r Vila i el catedràtic De Carreras ahir a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain