La Vanguardia (Català)

El TC ja estudia mesures de desbloquei­g a Catalunya

D’aquí deu dies hi haurà un ple per prendre decisions

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) abordarà d’aquí deu dies dos recursos molt importants, perquè poden ajudar a desbloquej­ar la situació política generada a Catalunya després de les eleccions del 21-D. A la pròxima reunió plenària, prevista per al 6 de març, el TC estudiarà el recurs del Govern central contra la convocatòr­ia del ple del Parlament que s’havia de fer el 30 de gener. I també el recurs d’empara presentat pel PSC perquè el Constituci­onal actuï i faciliti una arrencada efectiva de la legislatur­a.

L’estudi d’aquestes dues iniciative­s introdueix un factor de pressió indirecta sobre el Parlament en general i sobre les forces independen­tistes en particular, ja que significa que, si no resolen aviat la situació, pot passar que sigui el Constituci­onal el que adopti mesures de desbloquei­g. De fet, és probable que el TC abordi en primer lloc el recurs d’empara del PSC, perquè la impugnació presentada per aquesta formació sol·licita l’adopció de mesures cautelars a fi d’impedir que la sessió d’investidur­a continuï suspesa sine die. El fet que el TC porti un recurs d’empara a un ple ja significa que hi dona la màxima importànci­a, ja que reconeix que planteja un problema de drets fonamental­s d’especial entitat.

Com és obvi, cap de les mesures proposades per desencalla­r la situació no seria necessària si les forces sobiranist­es arribessin a un acord per engegar definitiva­ment el motor. En aquest cas, el TC apreciaria que hi ha hagut una pèrdua d’objecte de la petició d’empara, i el que valdria seria la nova convocatòr­ia d’un ple d’investidur­a d’acord amb les previsions legals vigents. És a dir, amb un candidat present i en condicions de ser elegit.

Si aquest ple no s’ha convocat quan el TC abordi el recurs d’empara, hi ha la possibilit­at que els magistrats adoptin les mesures cautelars sol·licitades pel PSC i, després de suspendre la decisió del president del Parlament de posposar el debat d’investidur­a, fixin un termini dins del qual s’hagi de fer aquesta sessió sobre el candidat que es proposi. La finalitat seria “fer una primera votació d’investidur­a”, a fi que comenci a comptar el termini de dos mesos abans de convocar noves eleccions, si no ha fructifica­t abans cap intent d’aconseguir la majoria necessària.

El PSC fins i tot ha anat més lluny, i ha demanat al Constituci­onal que, en tot cas, fixi un termini a partir del qual “s’hagi de considerar produït un fet equivalent a aquesta primera votació”. L’objectiu seria posar en marxa per aquest procedimen­t, si no hi ha cap altra manera, “el còmput de dos mesos per a la dissolució anticipada de la legislatur­a”.

Quant al recurs del Govern central contra la convocatòr­ia d’un ple d’investidur­a en què el candidat fos Puigdemont, el que resoldria el TC seria l’admissió a tràmit de la impugnació. Amb això es confirmari­en les cautelars que va adoptar per tancar el pas a aquest candidat. Al final, els dos recursos poden ser complement­aris, si el TC suspèn definitiva­ment aquesta candidatur­a i, alhora, engega el rellotge perquè se n’aconseguei­xi una altra amb plens efectes legals.

Els jutges debaten la petició d’empara del PSC i que corri el rellotge cap a una investidur­a efectiva

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? Façana de la seu del Tribunal Constituci­onal
JUANJO MARTÍN / EFE Façana de la seu del Tribunal Constituci­onal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain