La Vanguardia (Català)

El PP es queda sol en la votació de les lleis d’igualtat salarial i LGTBI

- Madrid

El grup parlamenta­ri popular es va sotmetre ahir a un petit escarment parlamenta­ri presentant una esmena a la totalitat de la llei pels drets dels col·lectius LGTBI que havia presentat el grup confederal d’Units Podem i a què el PP, amb la resta de les forces polítiques, s’havia compromès a donar suport.

L’impuls a aquesta norma, elaborada per la federació de col·lectius de lesbianes, gais, transsexua­ls, bisexuals i intersexua­ls, i que el mateix grup proponent està decidit a esmenar en algun dels seus articles –significat­ivament en el que incumbeix la llibertat d’expressió i els delictes d’odi–, va ser una condició que aquests havien imposat al PP i Ciutadans per permetre’ls participar en la capçalera de la marxa del World Pride del juny de l’any passat a Madrid.

El text alternatiu del PP, que redueix la llei a un compromís de les administra­cions públiques a no fomentar la discrimina­ció per raons d’orientació o identitat sexual, a part de rebre les acusacions de trair els col·lectius LGTBI, va valer al grup popular un unànime correctiu de la resta dels partits –pel caràcter voluntaris­ta del text, però també, sobretot des del PSOE, per l’escassa qualitat legislativ­a de la proposta–, i una sonora derrota en la votació posterior. Fins i tot els grups que van reconèixer que el text registrat per Podem anava massa lluny, com el PNB, van retreure el remès a la Cambra pel PP, i van defensar que era més efectiva com a base sobre la qual plantejar esmenes la proposta elaborada per la Federació Espanyola de Col·lectius LGTB.

La diputada del PP Marta González va qualificar aquesta norma de “carrinclon­a”, i va acusar els de Pablo Iglesias de defensar amb ella “la llibertat d’uns quants i atemptar contra la intimitat de les persones”. Com a resposta, Sofía Castañón, de Podem, va qualificar l’esmena a la totalitat del PP de “burla” i norma buida”, i la seva companya Mar García Puig va afegir que la pretensió del PP de tombar la proposta dels col·lectius “passarà a la història i no els sortirà de franc”.

No va ser l’única derrota registrada ahir, perquè el PP també es va quedar sol en la votació de la llei per a la igualtat retributiv­a que Units Podem havia presentat dimarts, malgrat que en aquest cas va mitigar la sensació de derrota abstenint-se en la votació, mentre la resta de la Cambra li donava suport.

En canvi, el PP sí que va aconseguir doblegar, amb el suport de PSOE i Ciutadans, la proposició no de llei del PDECat en què se sol·licitava que el Govern central anul·lés el decret llei aprovat després de l’1-O pel Consell de Ministres per facilitar que les empreses abandoness­in Catalunya i es domicilies­sin en una altra comunitat. Amb el suport de Podem, ERC i PNB no n’hi va haver prou per tirar endavant la iniciativa derogatòri­a.

Populars, PSOE i Cs tomben l’intent del PDECat de derogar el decret que agilita la sortida d’empreses

 ?? ZIPI / EFE ?? Marta González (PP)
ZIPI / EFE Marta González (PP)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain