La Vanguardia (Català)

Espanya, el país europeu on la percepció de la corrupció creix més

- Redacció

Espanya és el país europeu on la percepció de la corrupció ha empitjorat més entre els anys 2000 i el 2017, segons l’índex anual de Transparèn­cia Internacio­nal. Això també vol dir que la posició d’Espanya al rànquing de països (de menys a més corruptes) ha descendit sensibleme­nt, fins al punt de caure del lloc número 20, fa 18 anys, als llocs del 42 al 45, actualment, amb Xipre, Dominica i la República Txeca, i just al davant de Geòrgia, Malta o Ruanda.

Cal assenyalar que l’any 2000 l’índex només el formaven 90 països, però que a partir del 2007 la xifra global s’ha mogut entorn dels 180 actuals, i fa onze anys Espanya ocupava el lloc número 25 en nivell de transparèn­cia. L’estudi assenyala, tot i així, que des del 2012 s’han homologat els mètodes de puntuació “per facilitar la comparació diacrònica”, de manera que, si es contrasta la situació actual d’Espanya (del lloc 42 al 45, amb un total de 57 punts) amb la de fa sis anys (llocs 30-31, amb 65 punts), les percepcion­s sobre la corrupció s’han deteriorat accelerada­ment.

Aquest índex classifica 180 països i territoris segons els nivells percebuts de corrupció al sector públic per experts i empresaris de cada país, i utilitza una escala de 0 a 100 en què 0 és altament corrupte i 100 molt transparen­t. El 2017 l’índex revela que més de dos terços dels països van obtenir puntuacion­s per sota de 50 i que la mitjana es va situar en 43.

Nova Zelanda i Dinamarca són els països que ocupen el primer lloc en nivell de transparèn­cia, amb qualificac­ions de 89 i 88 punts, respectiva­ment. En canvi, Síria, el Sudan del Sud i Somàlia tenen les puntuacion­s més baixes (amb entre 14 i 9 punts). La regió amb més bones puntuacion­s és Europa occidental, que registra una mitjana de 66 punts. Així mateix, França (amb 70 punts), Portugal (63) o Polònia (60) són alguns dels països europeus que superen Espanya en transparèn­cia.

L’informe de Transparèn­cia Internacio­nal inclou una sèrie de mesures urgents per combatre la corrupció a Espanya. I entre aquestes mesures figura un “pacte integral contra la corrupció” i propostes específiqu­es com “la despolitit­zació dels òrgans constituci­onals”, “la prohibició de concedir indults per corrupció”, “la reducció del número d’aforats” (ja que cap país europeu no en té tants com Espanya), “el compliment de la normativa sobre publicitat de contractes públics” o “l’eliminació del discrecion­al i poc transparen­t sistema de lliure designació dels secretaris, intervento­rs i tresorers de l’administra­ció local”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain