La Vanguardia (Català)

La solució del pacte fiscal

- Josep Miró i Ardèvol

Una de les raons bàsiques del rebuig de Catalunya de l’Estat espanyol és la irracional redistribu­ció de rendes entre territoris. Ho constaten les balances fiscals utilitzade­s pel Ministeri d’Hisenda. D’acord amb elles, Catalunya transferei­x el 5% del seu PIB. Per la seva part el País Basc, amb una renda per habitant superior, rep l’equivalent al 5,3% també del seu PIB. Catalunya paga deu punts de diferència en relació amb el País Basc per formar part d’Espanya, o Euskadi els rep per estar unit a ella. Altres càlculs presenten resultats encara més desfavorab­les per als catalans.

El pacte fiscal que en el seu moment Artur Mas va proposar a Rajoy i aquest va rebutjar, i que va ser la causa formal del gir de CiU cap a l’independen­tisme, va ser un intent de resoldre aquest desequilib­ri.

L’inici del concepte de pacte fiscal cal buscar-lo en la preparació de l’acord del Majestic (1996) entre el PP i CiU. Joaquim Molins, el candidat que va substituir amb èxit Roca en unes eleccions difícils, tenia com a base negociador­a una sèrie de punts –entre ells la liquidació del servei militar obligatori– que van formar part de la seva campanya electoral explicitad­a en “El compromís”, a la qual se’n van incorporar d’altres, com la supressió dels governador­s civils, el traspàs de competènci­es de trànsit, oblidades a l’Estatut, i un nou model de finançamen­t. Sobre aquest punt existien dues formulacio­ns: la del Departamen­t d’Economia i Hisenda de la Generalita­t, una reforma del sistema vigent, i la que vaig preparar junt amb el mateix Molins i Josep Maria Gené, dos amics entranyabl­es. La nostra proposta, que vam anomenar “Pacte fiscal”, no es va arribar a plantejar perquè Pujol va considerar que no era oportú –vam tenir una llarga conversa sobre això; és a dir, va parlar ell. Deixem-ho aquí–.

El pacte fiscal va quedar marginat fins que uns anys després, amb CiU fora del govern i Mas com a dirigent, li vaig proposar recuperar-lo. Una de les seves poques objeccions va ser que el seu nom era desconegut per a la majoria de la gent.

El pacte fiscal no va ser concebut inicialmen­t com un sistema equiparabl­e al concert basc, encara que després va evoluciona­r en aquest sentit, de manera que quan va ser aprovat el juny del 2012 pel Parlament de Catalunya (amb l’abstenció del PP i el vot en contra de Cs) s’havia accentuat la semblança. De vegades el millor és enemic del bo.

En la seva versió primordial el model estava basat en la correspons­abilitat fiscal, i era generalitz­able –voluntària­ment– a totes les autonomies. Un dels seus objectius era establir un equilibri entre el que ingressave­n i el que podien gastar. Resultava molt més racional que l’actual i embolicat sistema de finançamen­t. Ara els governs autònoms tenen una gran capacitat de despesa i poca autonomia per recaptar, un desajust greu criticat per l’OCDE.

La irresponsa­bilitat fiscal vigent atempta contra el principi d’autogovern, afavoreix l’arbitrarie­tat del ministre d’Hisenda, propicia l’endeutamen­t irresponsa­ble i fomenta una forma de rivalitat ineficient entre les comunitats autònomes.

Inicialmen­t el pacte fiscal es fonamentav­a en tres eixos: 1) El traspàs de tota la recaptació de l’IRPF a les comunitats autònomes que volguessin assumir-lo, reservant a l’Estat els altres grans impostos, l’IVA i societats. 2) La definició de la cartera de serveis bàsics garantits per a totes les autonomies. 3) El consorci fiscal format per les agències tributàrie­s estatal i autonòmica.

En aquest model, tots els serveis bàsics disposarie­n dels mateixos recursos, i a partir d’aquí, l’eficiència fiscal més gran, i l’excedent, redundaria en benefici de les comunitats que l’aconseguis­sin, desincenti­vant el sistema actual de transferèn­cies interterri­torials que subvencion­en sistemes clientelar­s, dissuadeix­en la despesa productiva, costen molts diners i, a sobre, no funcionen: malgrat la seva quantia, la diferència entre les comunitats de més ingressos i les últimes només s’hauria reduït a la meitat d’aquí a 70 anys!, d’acord amb les dades de l’anàlisi del Banc d’Espanya Convergenc­ia regional en España: 1980-2015, de Sergio Puente, que a més assenyala que en aquest país la diferència de la renda regional entre les comunitats més i menys desenvolup­ades és menor que la mitjana de la UE, i alhora la redistribu­ció territoria­l és molt superior. Així mateix el nostre sistema redistribu­eix més entre regions que entre persones, si descomptem el sistema públic de pensions, un absurd en termes d’eficiència i de justícia social, perquè tal com està plantejat el reequilibr­i territoria­l no redueix automàtica­ment la desigualta­t personal, fins i tot pot accentuar-la.

El pacte fiscal seria una bona solució per a Catalunya i alhora canviaria un sistema de finançamen­t que drena els motors econòmics d’Espanya i manté dopat el potencial econòmic de comunitats tan grans com l’andalusa. Si volen començar a resoldre el conflicte català (alliberin els presos) i comencin per aquí.

L’acord canviaria un sistema que drena els motors econòmics d’Espanya i dopa comunitats com Andalusia

 ?? MESEGUER ??
MESEGUER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain