La Vanguardia (Català)

L’honorabili­tat de les oenagés

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

Després que es coneguessi­n els abusos sexuals a Haití comesos per uns cooperants d’Oxfam, més de mil socis espanyols d’aquesta oenagé s’han donat de baixa. Fora d’això, aquest descobrime­nt ha portat a revelar altres successos similars, com en el cas de Metges Sense Fronteres (MSF). Els delictes sempre són repugnants, però encara més quan provenen de persones adscrites a organismes dedicats a la protecció de gent vulnerable. No obstant això, el coneixemen­t d’aquests fets ha de conduir a la total desconfian­ça i proscripci­ó pel que fa a les oenagés? D’unes en especial, o de totes en conjunt?

Pel que respecta a Oxfam, ha perdut donants particular­s i d’empreses. El seu gran error ha estat no haver fet públics immediatam­ent els actes indignes realitzats per alguns dels seus membres. Va investigar, va expulsar, però va guardar silenci justament per no despertar desconfian­ça entre els socis efectius o potencials. Tot i això, tard o d’hora la veritat acaba emergint en tots els àmbits la major part de vegades, encara que, per desgràcia, no sempre. Aquesta vegada sí que ha sortit a la llum, i això ha suposat que també MSF hagi declarat que fa un any va haver de despatxar 19 cooperants.

Se’ls pot acusar d’opacitat, tot i que no de consentime­nt. La reserva anava al capdavall encaminada a preservar el seu bon nom tant com la seva tasca humanitàri­a. I en aquest punt de la reflexió, valgui destacar dos factors. D’una banda, prenent com a referència els 40.000 cooperants amb què compta MSF, els 19 assetjador­s citats represente­n un 0,05% del total. D’una altra, cal assenyalar la diferència existent entre la ressonànci­a que els abusos han adquirit en l’opinió pública i la poca que acostumen a tenir les seves accions d’auxili en regions misèrrimes i en països en guerra. Que uns quants rufians s’aprofitin de la seva prepotènci­a davant els dèbils no hauria de fer oblidar que són les oenagés les que principalm­ent aporten ajuda, les que sovint pateixen atacs en campaments i bombardejo­s en hospitals i ambulàncie­s.

Sens dubte, el perjudici per als que requereixe­n assistènci­a mostra un doble tall. Dany per a les víctimes d’abusos i dany per als desemparat­s en general, inclosos per damunt de tot els que es troben en zones de guerra, perquè com menys donants, menys ajuda. Al cap i a la fi, és còmode jutjar i execrar asseguts còmodament al sofà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain