La Vanguardia (Català)

Democràcia i corrupció

- Luis Racionero Alexis de Tocquevill­e

Per no repetir obvietats m’estimo més remuntar-me a l’origen de la qüestió. En la seva correspond­ència amb Mandell Creighton, bisbe de Londres, lord Acton acusava els anglicans de molt indulgents amb els papes inics de la història i va emprar la frase famosa: “El poder tendeix a corrompre i el poder absolut corromp absolutame­nt”. Convé posar al dia la frase perquè el poder absolut ja no existeix, només el poder democràtic o majoritari. Caldrà, doncs, reformular-la: “El poder democràtic corromp democràtic­ament”?

Acton era un pessimista històric aristocràt­ic com Alexis de Tocquevill­e o Jacob Burckardt, i es lamentava: “No vaig tenir mai contempora­nis”, perquè en l’era victoriana ell va criticar la fe incondicio­nal en el dogma del progrés. Ara sí que té contempora­nis perquè hem vist que el progrés no és continu, que democràcia no significa necessària­ment llibertat, que el nacionalis­me no és un fill sa o purament natural, que el poder corromp. Després de molts intents vans, i alguns de catastròfi­cs, d’aconseguir la llibertat per mitjà del poder, ens adonem que la llibertat és un part laboriós que no es pot atorgar o garantir, sinó que ha de reposar en fonaments orgànics amb els quals no es pot jugar. Per això Acton, que no era un conservado­r, creia en la necessitat de restriccio­ns tradiciona­ls, però no de l’autoritat reial o clerical, sinó del costum i la societat civil, llibertats personals i locals, un complex teixit orgànic de filaments delicats i elàstics que salven el ciutadà d’integrar-se precipitad­ament a idees abstractes o poders arbitraris i que fomenten el creixement pausat del pensament racional i la llibertat pràctica. Acton va percebre que les llibertats orgàniques de la societat es podien debilitar pel creixement de “la democràcia” i el nacionalis­me, i que la societat, amb les velles institucio­ns atrofiades o reduïdes a mera decoració, quedaria desprotegi­da i atomitzada davant el poder central; i el poder, per naturalesa, no és neutral: és immoral, destructiu, corrupte. Acton va constatar aquest procés a la França de Napoleó III, la Itàlia de Cavour; en religió ho va veure a l’Església catòlica des del concili de Trento i ho va viure sota Pius IX.

Liberal és qui, creient en la llibertat i el progrés, s’adona de les limitacion­s de la democràcia. La solució no consisteix a rebutjar-la, sinó a augmentar-la: per això Montesquie­u va idear la divisió de poders, i per la mateixa raó els liberals reclamen l’enfortimen­t de la societat civil, els federalist­es la descentral­ització de poders, els intel·lectuals la plena llibertat d’expressió, que avui dia passa tant per la premsa com per la televisió. Una vegada cantats els rituals ditirambes a la democràcia, cal pensar com s’aprofundei­x en ella perquè el poder –pel bé de tots, naturalmen­t– no ens faci lliures a la seva manera. La prodigiosa, de vegades heroica, afecció als càrrecs dels polítics democràtic­s és un indicador del perill imminent. La idea era que uns ciutadans són elegits per un temps per representa­r els altres; quan se sent “Jo soc polític perquè no sé ser res més”, la democràcia flaqueja. Com aconseguir que els polítics canviïn sovint sense desestabil­itzar la marxa del país? El camí va, com a França, per un sistema d’administra­dors altament competents, per limitar els suposats “càrrecs de confiança” atorgats a gent sense titulació ni preparació, dels quals l’experiènci­a recent ens fa desconfiar. De polítics n’hi ha d’haver, però menys, i menys temps els mateixos. La limitació a vuit anys de mandat seria un progrés en aquest sentit.

Tocquevill­e és la contrapart­ida francesa d’Acton; va viatjar als EUA el 1831 per estudiar la reforma del sistema penal i va tornar amb un llibre molt més ampli: De la democràcia a Amèrica. La seva conclusió era que una societat organitzad­a adequadame­nt podia mantenir la llibertat en un sistema democràtic. Això, que ara sembla evident, no ho era el 1835; i quan es van torçar les coses a l’Europa de les dictadures, Tocquevill­e va tornar a tenir rellevànci­a, va ser contraposa­t a Marx com a profeta de canvis socials. Ell creia en la desaparici­ó final de les divisions de classe i la llibertat com a valor polític últim. Les classes no han desaparegu­t del tot, tot i que s’han anivellat molt i continua el procés de convergènc­ia; les ideologies han desaparegu­t pràcticame­nt des que va caure el comunisme: és el gran moment de la democràcia; què li falta per donar satisfacci­ó a les esperances que s’han dipositat en ella? Li falta aprofundir-se, matisar-se, autocontro­lar-se. Tocquevill­e considera que la millor forma d’organitzac­ió política era el govern local i les associacio­ns de mida petita. Acton pensava que la pedra de toc per comprovar si en un país hi ha llibertat és la quantitat de seguretat de què gaudeixen les minories; el sectarisme, la prepotènci­a, l’ocupació sistemàtic­a de tots els àmbits –de la televisió a la Creu Roja– és l’assassinat de la llibertat per mitjà i enmig de la democràcia. Tocquevill­e, en el segon lliurament del seu llibre el 1840, es va dedicar a estudiar la influència de la seguretat en tots els aspectes de la societat moderna. Prenent França com a exemple, en comptes d’Amèrica, va observar la restricció de llibertat imposada pels liberals que van arribar al poder el 1830, l’augment de la intervenci­ó estatal en el desenvolup­ament econòmic i, el més inquietant, l’apatia política creixent dels ciutadans i la seva aquiescènc­ia davant el nou paternalis­me. Va afirmar que el perill més gran de la democràcia és un suau i estancat despotisme. Per això en la seva última obra, L’antic règim i la revolució, va voler demostrar el continuism­e d’actituds que van fomentar l’acceptació d’un despotisme similar al de l’antic règim per la França postrevolu­cionària, que en comptes d’aparèixer com la societat democràtic­a del futur es revela presonera del seu passat. Va tornar a posar com a model el liberalism­e del món angloameri­cà.

La prodigiosa, de vegades heroica, afecció als càrrecs dels polítics és un indicador del perill imminent

 ?? GETTY ??
GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain