La Vanguardia (Català)

Barcelona s’implica amb les entitats financeres ètiques

L’Ajuntament signa un conveni amb Coop57 i Fiare Banca Ètica per facilitar l’accés al crèdit i poder impulsar més projectes de l’economia social i solidària

- GEMMA MARTÍ

El 76% de la ciutadania desconfia de la banca tradiciona­l i el 59,5% s’ha sentit defraudada en algun moment per la seva entitat de confiança, segons detalla un estudi de la consultora Grayling. Davant aquesta realitat, l’economista Oriol Amat remarca que, com a alternativ­a emergeixen amb força les entitats financeres ètiques que busquen el benefici econòmic, social i ambiental, “i que financen l’economia real, la del dia a dia, no operen en paradisos fiscals i prioritzen la transparèn­cia”, subratlla l’expert.

És aquesta banca ètica la que aposta per projectes de l’economia transforma­dora, uns projectes que sovint necessiten finançamen­t per a ser viables. “Les iniciative­s socials i solidàries són innovadore­s i imaginativ­es, però en moltes ocasions no troben el suport de la banca tradiciona­l. I això ho vam veure molt clar arran de la crisi del 2008, quan la banca convencion­al va tancar l’aixeta del crèdit i només el donava a projectes grans, solvents i amb poc risc”, explica Xavier Teis, responsabl­e de Comunicaci­ó de la cooperativ­a Coop57, qui afegeix: “Nosaltres vam decidir fer el vam considerar que en moments de crisi el que calia era facilitar l’accés al préstec a tantes entitats com fos possible per garantir la seva continuïta­t”.

COMPARTIR EL RISC

Per facilitar que tirin endavant el nombre més gran de projectes i empreses d’economia social i solidària amb impac- te a Barcelona, l’Ajuntament ha signat un conveni amb Coop57 i amb Fiare Banca Ètica –dues entitats que ofereixen serveis financers ètics– per crear un Fons de Crèdit Municipal en el marc del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 20162019, que busca transforma­r la ciutat i aconseguir una major justícia social.

Arran de l’acord, tant Coop57 com Fiare Banca Ètica es compromete­n a obrir una línia específica de finançamen­t d’un milió d’euros destinada a projectes de nova creació que beneficiïn la ciutat de Barcelona. “Aquesta línia específica de finançamen­t no modifica els procedimen­ts i/o criteris de Coop57 –comenta Teis–; és a dir, els préstecs concedits seguiran els mateixos criteris, procedimen­ts i condicions que qualsevol altre crèdit concedit per l’entitat”. La diferència és que, gràcies al conveni signat, es crea un fons econòmic compartit, on la meitat l’alimenta el consistori i l’altra meitat l’entitat financera. En concret, tant l’Ajuntament com Coop57 i Fiare Banca Ètica aporten cadascun 100.000 euros al fons, que s’utilitzara­n per garantir possibles fallides o impagament­s dels projectes finançats.

“La cooperativ­a Coop57 és un projecte solvent i amb una morositat baixa, però existeix cert risc en els préstecs, especialme­nt quan es tracta de projectes de nova creació, ja que es troben en una fase inicial i mai saps com poden evoluciona­r. Amb l’acord signat amb el consistori –detalla Teis– el que fem és compartir aquest risc i facilitar que més projectes responsabl­es puguin fer-se realitat”.

Actualment, Coop57 compta amb més de 800 entitats sòcies –que són les que poden rebre finançamen­t– i 3.900 socis col·laboradors (la majoria persones particular­s), els quals han aportat uns 35 milions d’euros que s’utilitzen per a la concessió de préstecs a entitats de l’economia social i solidària.

GAIREBÉ 700.00 EUROS

A data d’avui, Coop57 ha concedit 11 préstecs per un import de 687.500 euros en el marc de l’acord de col·laboració signat amb l’Ajuntament. Dels 11 préscontra­ri:

Des que es va signar el conveni, Coop57 ha concedit 11 préstecs i s’han creat 75 llocs de treball

 ??  ?? EL NOU FONS MUNICIPAL PERMET REDUIR EL RISC DE LES ENTITATS
FINANCERES ÈTIQUES I QUE AQUESTES PUGUIN INCREMENTA­R
EL NOMBRE DE PRÉSTECS PER A PROJECTES TRANSFORMA­DORS.
AB
EL NOU FONS MUNICIPAL PERMET REDUIR EL RISC DE LES ENTITATS FINANCERES ÈTIQUES I QUE AQUESTES PUGUIN INCREMENTA­R EL NOMBRE DE PRÉSTECS PER A PROJECTES TRANSFORMA­DORS. AB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain