La Vanguardia (Català)

“No es van extingir, són els nostres avantpassa­ts”

João Zilhão reivindica que ‘Homo sapiens’ i neandertal­s són una mateixa espècie

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Va ser la indignació el que va portar João Zilhão a convertir-se en ambaixador dels neandertal­s. Recorda l’escena com si fos ahir. Va ser el maig del 1996. La revista Nature presentava el descobrime­nt a França de fòssils de neandertal de fa 34.000 anys amb eines de pedra tecnològic­ament avançades –de tipus châtelperr­onià–. Era una troballa sensaciona­l, però els autors de la investigac­ió concloïen que els neandertal­s no podien haver inventat aquelles eines. No eren prou intel·ligents, les devien copiar dels Homo sapiens.

Zilhão, que en aquell moment treballava a la Universita­t de Lisboa, es va sentir ultratjat. Feia anys que descobria fòssils i eines de neandertal­s a la gruta d’Oliveira i no veia per què no podien ser capaços d’inventar eines de tecnologia châtelperr­oniana. Des d’aquell dia es va proposar de desmuntar el prejudici que els neandertal­s no podien ser tan intel·ligents com els Homo sapiens.

En aquests 22 anys ha treballat a les universita­ts de Lisboa a Portugal, de Bristol al Regne Unit i de Barcelona, on va arribar el 2010 amb un contracte Icrea. Ha excavat a Espanya, Portugal i Romania i ha estudiat col·leccions arqueològi­ques de França, Itàlia i Croàcia. Ha publicat desenes d’investigac­ions que confirmen, una vegada rere l’altra, que els neandertal­s tenien aptituds cognitives equivalent­s a les dels Homo sapiens de la seva època. Els resultats que presenta aquesta setmana, que demostren que feien pintures rupestres i es posaven collarets, “haurien de tancar el debat de si els neandertal­s tenien pensament simbòlic”, sentencia.

Però, si eren tan intel·ligents com els Homo sapiens, aleshores per què es van extingir? “És que no es van extingir, són els nostres avantpassa­ts!”, rebat. Entre l’1% i el 4% del genoma dels europeus actuals és d’origen neandertal, mentre que la part del 96% a 99% restant procedeix d’Homo sapiens vinguts de l’Àfrica. “Menys d’un 4% no sembla gaire, però és el que es pot esperar quan es barregen una població gran i una de petita. Hi devia haver uns 20.000 neandertal­s a tot Europa i van arribar un milió o dos d’africans. Per això l’ADN neandertal està tan diluït entre els europeus actuals”. Per Zilhão els neandertal­s són

Homo sapiens, no una espècie diferent. És conscient que aquesta visió no és compartida per la majoria dels seus col·legues, però insisteix: “Sempre dic el que penso. Procuro avenir-me amb tothom, però si a algú no li agrada el que dic, ho sento. En ciència és important basar-se en les dades i, a partir d’allà, que tothom pugui expressar lliurement el que pensa. Per mi les dades no indiquen que neandertal­s i Homo sapiens siguin espècies diferents”.

Li ha costat vint anys llargs d’aconseguir que la comunitat científica reconegui la capacitat simbòlica dels neandertal­s. El seu pròxim repte és convèncer els seus col·legues que els neandertal­s no s’han extingit, que perviuen en cadascun de nosaltres.

L’arqueòleg portuguès va arribar a la UB el 2010 procedent de la Universita­t de Bristol

 ?? MONTSE GIRALT ?? Zilhão dimarts a la facultat de Geografia i Història de la UB
MONTSE GIRALT Zilhão dimarts a la facultat de Geografia i Història de la UB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain