La Vanguardia (Català)

El NitBus deixarà les dones on vulguin per evitar situacions d’assetjamen­t

Els autobusos nocturns faran parades intermèdie­s a demanda de les viatgeres

- Barcelona

Entre parada i parada hi ha uns 400 metres, però el trajecte de poc més de cinc minuts caminant en la foscor es pot fer etern. Per evitar situacions d’assetjamen­t sexual, el NitBus incorporar­à la possibilit­at de sol·licitar parades intermèdie­s a demanda de les usuàries. La mesura busca dotar de més seguretat i confiança les viatgeres que utilitzen el servei d’autobusos nocturns interurban­s de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB).

Quan pugin a l’autobús, les dones i els menors d’edat podran avisar el conductor del lloc més pròxim a la seva destinació en què volen baixar, sempre que no es desviï de la ruta oficial de la línia. Sobre la marxa, el conductor decidirà el lloc més adequat fora de les parades preestable­rtes, prioritzan­t que el vehicle es pugui situar al costat de la vorera o prop d’un pas zebra. En lloc de baixar per la porta del darrere, com passa en les parades fixes, s’obrirà la porta davantera, just al costat del conductor, per reforçar la sensació de seguretat.

La prova pilot es posarà en marxa a partir d’aquest mateix dissabte en el tram de la línia N1 que recorre el polígon industrial de la Zona Franca. El vicepresid­ent de Mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda, apunta com a factors rellevants que l’han portat a escollir aquest lloc de Barcelona per dur a terme la prova pilot “el fet de ser una zona no residencia­l, el gran nombre de treballado­rs nocturns que es desplacen fins aquí i les notables distàncies entre les parades i les indústries”. També es posarà a prova a la línia N9 al seu pas pels municipis de Montgat i Tiana, on coincideix amb una zona urbana però amb molt poca densitat de població.

Durant les pròximes setmanes s’analitzarà el funcioname­nt de la mesura i els efectes en l’operativa habitual de la línia. Si els resultats són positius, l’AMB es planteja desplegar el servei en altres trams determinat­s de la resta de línies nocturnes, especialme­nt en els municipis més perifèrics i als barris de poca densitat, segons Poveda. Els punts mal il·luminats en llocs amb poca vida provoquen gran ansietat a les usuàries.

La iniciativa també es posarà en marxa avui a Tarragona. En aquest cas serà a les tres línies del servei nocturn TGNIT, que funciona les nits dels caps de setmana. “És una

El sistema es posarà a prova des d’aquest cap de setmana a la Zona Franca i en un tram entre Montgat i Tiana

acció senzilla d’aplicar i que incrementa­rà notablemen­t la seguretat de les viatgeres”, destaca la presidenta de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Begoña Floria. Segons una enquesta de l’AMB, el 12,6% dels usuaris reconeixie­n certa sensació d’insegureta­t als autobusos nocturns, un percentatg­e que s’incrementa­va fins al 17,4% entre les dones i fins al 24,3% en el cas de les menors de 21 anys.

Tant Tarragona com Barcelona

Colau acorda amb sales de festa i festivals un protocol contra les agressions masclistes

s’inspiren en iniciative­s que ja estan en marxa des de fa temps en altres ciutats europees. La ciutat francesa de Nantes va ser pionera el 2015 i s’ha replicat a Bordeus i l’entorn de París. Terrassa, Bilbao, Vigo i Saragossa també estan estudiant la mesura per desplegar-la al llarg d’aquest mateix any.

El lleure nocturn a Barcelona també s’ha posat en el punt de mira de l’Ajuntament per evitar les violències masclistes. L’alcaldessa, Ada Colau, va presentar ahir un protocol d’actuació que d’entrada adoptaran nou grans sales i tres festivals per prevenir, detectar i actuar contra els possibles casos d’assetjamen­t o agressió que puguin donar-se contra les dones. “Volem gaudir de manera relaxada i sense por que ens pugui passar res de dolent”, va assenyalar l’alcaldessa. La campanya es defineix amb el lema “No callem”, escrit en uns grans cartells que es podran veure en aquests locals, però la iniciativa no és només d’imatge. Juntament amb l’Ajuntament, la sala Apolo, Razzmatazz, Plataforma, Sidecar, Tarantos, Arena, Jamboree, Marula i Moog, i els festivals Primavera Sound, Sónar i Cruïlla han format alguns dels seus treballado­rs per poder detectar casos d’agressions i saber actuar davant seu, en funció també de la gravetat.

Aquest projecte comença amb aquestes nou sales i els tres festivals entenent que tenen els mitjans i els empleats suficients per posar en marxa unes mesures que després, segons la regidora de Feminismes, Laura Pérez, s’aniran estenent a altres locals.

També s’il·luminaran les zones més fosques d’aquests locals i s’evitaran els criteris sexistes en l’accés, com ara els codis de vestimenta diferencia­ts o les bonificaci­ons de les begudes per a les dones. Els representa­nts de les sales van assenyalar que ja estaven fent els seus propis protocols, però la intervenci­ó de l’Ajuntament els dona un paraigua i una formació per poder anar totes a l’una.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Tota la flota d’autobusos del NitBus disposen de càmeres de videovigil­ància
ÀLEX GARCIA / ARXIU Tota la flota d’autobusos del NitBus disposen de càmeres de videovigil­ància

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain