La Vanguardia (Català)

La realitat virtual posa a la pell de les seves víctimes els maltractad­ors

- Barcelona

Amb les ulleres de realitat virtual, els homes que participen en el projecte, condemnats per violència de gènere, comproven que les seves cames i les seves mans són de dona i al mirall veuen un cos femení. Per la porta entra de males maneres un home que els ordena que callin i s’acosta cada vegada més amb frases desqualifi­cadores. Pega una manotada a un telèfon que surt disparat i s’acosta encara més. Mirant-lo als ulls, exigint que el miri, amb un reiterat “Que callis!” si gosen contestar a l’avatar.

I la majoria s’encongeixe­n i miren a terra. I reconeixen que s’esperaven un cop i es van sentir amenaçats. És una de les escenes de maltractam­ent de l’eina de realitat virtual immersiva que ha desenvolup­at l’equip de neurociènc­ia de l’Idibaps i la Universita­t de Barcelona. Ja s’està utilitzant al servei de mesures penals alternativ­es del departamen­t de Justícia a Barcelona, en què s’ocupen de proporcion­ar cursos de rehabilita­ció a condemnats per maltractam­ent que, a proposta del jutge, trien aquesta opció en lloc de la presó.

“Hem pogut demostrar que la immersió en aquesta realitat virtual té efectes en la capacitat de l’agressor de reconèixer les emocions i el patiment de l’altre, el principal dèficit dels maltractad­ors”, explica Mavi Sánchez, investigad­ora Icrea de l’Idibaps i coordinado­ra de l’estudi publicat al Scientific Reports.

Els investigad­ors han desenvolup­at l’eina amb la col·laboració de més de 200 agressors i han comparat la resposta fisiològic­a, emocional i cognitiva de 20 d’ells amb 20 homes sense cap relació amb la violència. “La principal dificultat que ens referien els psicòlegs especialit­zats l’hem corroborat: tots ells tenien una gran dificultat per reconèixer cares de por en dones. Específica­ment en les dones. La sessió de realitat virtual modifica significat­ivament aquesta capacitat de reco-

neixement”.

Els participan­ts condemnats reconeixen que, a diferència del que senten davant d’una pel·lícula, això els resulta real i els ha provocat por, s’han sentit amenaçats. Algun arriba a reconèixer que “aquest paio” virtual els ha fet sentir francament malament. “Jo també la tracto així”, admet un d’ells. I, amb els crits, se sentia espantat i no sabia com reaccionar.

Els investigad­ors volen arribar a avaluar l’impacte d’aquesta ajuda virtual en la reincidènc­ia dels maltractad­ors, però els falten uns anys de perspectiv­a. I han creat una empresa amb la UB per alimentar i comerciali­tzar els escenaris i els objectius.

L’Idibaps inclou aquest tipus d’estudis “perquè la missió de la investigac­ió és intentar transforma­r la realitat per millorar les condicions de vida de les persones”, resumeix Elías Campo, el seu director.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Les ulleres converteix­en l’home en una dona davant d’un maltractad­or
ANA JIMÉNEZ Les ulleres converteix­en l’home en una dona davant d’un maltractad­or

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain