La Vanguardia (Català)

La Guàrdia Urbana desmantell­a el ‘top manta’ de la plaça Catalunya

- T. MUÑOZ Barcelona

Una operació conjunta de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i els serveis de seguretat privada del metro, Renfe i els Ferrocarri­ls de la Generalita­t va permetre ahir posar fi al mercat ambulant que es desplegava al subsòl de l’estació de plaça Catalunya des del mes de desembre. Els manters havien consolidat el vestíbul de l’estació com una zona d’impunitat on podien vendre el material falsificat sense cap obstacle. S’hi van instal·lar durant la campanya de Nadal i s’hi van quedar fins ahir, quan la policia va entrar a les dependènci­es de l’estació per prendre el control de la zona i evitar que continuess­in amb aquella pràctica.

Els agents van accedir al subsòl a les 9.45 hores per aprofitar una menor presència de venedors i poder ocupar la zona mitjançant el desplegame­nt d’agents uniformats, que van ocupar la zona per evitar que s’hi instal·lessin els venedors. Al començamen­t de l’operació els agents van desmantell­ar els punts de venda que havien desplegat una vintena de manters que després van esperar a les rodalies que els policies marxessin per poder-se tornar a situar al mateix enclavamen­t. Tot i això, ahir els agents van estar en aquest lloc pràcticame­nt tota la jornada, i després van ser rellevats per agents de seguretat privada, que van prendre el control de la zona. L’operació per desmantell­ar els punts de venda ambulant de la plaça Catalunya va ser ideada a l’última Junta de Seguretat local, i en concret pel subgrup centrat en l’anàlisi del fenomen de la venda ambulant.

Fonts de la Guàrdia Urbana van assegurar que el dispositiu d’ahir pretenia desplegar-se amb la màxima discreció, en un moment del dia amb poca presència de venedors per no aixecar la seva animadvers­ió en una zona d’especial sensibilit­at com són les estacions ferroviàri­es, on hi ha un gran trànsit de passatgers. Els agents encara tenen a la memòria l’oposició amb què responien els venedors quan els guàrdies els ordenaven el cessament de l’activitat i que en alguns episodis van acabar amb el llançament de pedres a la policia.

Al subsòl de la plaça Catalunya s’hi van arribar a desplegar fins a un centenar de manters, una situació que es va prolongar en el temps i que va desencaden­ar les crítiques dels comerciant­s, que van lamentar la poca efectivita­t de l’aposta municipal per enfortir el vessant social per combatre la venda ambulant. A parer seu, la pressió policial no és incompatib­le amb les mesures socials, però destaquen que continua sortint més a compte la venda il·legal que enrolar-se en una cooperativ­a.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Una patrulla recorre el subsòl de la plaça Catalunya per foragitar els venedors ambulants
LLIBERT TEIXIDÓ Una patrulla recorre el subsòl de la plaça Catalunya per foragitar els venedors ambulants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain